Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ: Η κοροϊδία της δήθεν διαβούλευσης για την ΚΑΠ καλά κρατεί

Συνέχεια στο σήριαλ της δήθεν διαβούλευσης για τη νέα ΚΑΠ, που πραγματοποιεί τις τελευταίες εβδομάδες το ΥΠΠΑ&Τ, είχαμε χτες το απόγευμα από την περιφέρεια Πελοποννήσου και την Τρίπολη.

«Στο επεισόδιο αυτό, εκτός της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία πρωταγωνιστεί αποκλειστικά στην επικοινωνιακή σειρά, συμμετείχε ως guest star και ο πρωθυπουργός της χώρας κος Μητσοτάκης.

Μάλιστα τη συμμετοχή αυτή την διαφήμιζε ο φιλοκυβερνητικός τύπος τις προηγούμενες μέρες, λέγοντας «με πακέτο μέτρων για τους αγρότες ο πρωθυπουργός στην Τρίπολη».

Μέτρα, τα οποία όχι μόνο δεν ανακοινώθηκαν, αλλά αντίθετα η μονοήμερη φιέστα κόστισε  21.000 ευρώ, στην περιφέρεια Πελοποννήσου.  Ευγενική χορηγία του περιφερειάρχη κου Νίκα, τον οποία είχε στηρίξει η ΝΔ στις αυτοδιοίκητές εκλογές.

Δεν ακούστηκε τίποτα από τα πρωθυπουργικά χείλη για την πληθώρα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος. Για τη σταφίδα, την κτηνοτροφία, τις τιμές στις ζωοτροφές, και τα διαβόητα βοσκοτόπια της ΝΔ, τις  απλήρωτες επιδοτήσεις, τις ζημιές από τους καύσωνες, την ανομβρία, την ακαρπία και. Υποσχέθηκε όμως να   συνδέσει, τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό! Πράγμα που θυμίζει το ανέκδοτο με το γαϊδούρι του χότζα, «που μόλις έμαθε να μην τρώει ψόφησε».

Επίσης, ανέφερε για πολλοστή φορά  το ταμείο Ανάκαμψης και τα χρήματα που προβλέπονται. Ξεχνώντας βέβαια να αναφέρει ότι οι πόροι του συγκεκριμένου Ταμείου θα τους διαχειριστούν οι συστημικές τράπεζες με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά τραπεζικά κριτήρια.  Δηλαδή σχεδόν όλα τα χρήματα θα κατευθυνθούν  σε μεγάλα έργα και ιδιωτικά συμφέροντα, μέσω ΣΔΙΤ. Ο μικρός και μεσαίος αγρότης καθώς και ο μεσαίος επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον ευρύτερο πρωτογενή τομέα θα λάβουν ψίχουλα.

Ελπίζουμε τα χρήματα της ΚΑΠ και του ΠΑΑ, να μην πάνε και αυτά στις τσέπες μεγαλοαγροτών, αλλά στους χειμαζόμενους μικρομεσαίους γεωργούς της χώρας.  Αυτούς που οι πολιτικές της ΝΔ για τη γεωργία, αλλά και οι επιπτώσεις από τη διαχείριση της πανδημίας έχουν φέρει στα όρια της επιβίωσης.

Πέρα από τα ευχολόγια για ποιοτικά προϊόντα, συνεργατισμό κλπ., καμία ουσιαστική αναφορά για το Εθνικό Σχέδιο για την νέα ΚΑΠ, το οποίο θα καθορίσει τους άξονες της πολιτικής της κυβέρνησης για τον αγροτικό τομέα και το βαθμό αποτελεσματικότητας τους.

Δυστυχώς, ένα εργαλείο σχεδιασμού  της εθνικής αγροτικής πολιτικής και της απαραίτητης διαβούλευσης με τον παραγωγικό κόσμο της υπαίθρου έγινε για άλλη μια φορά, επικοινωνιακή φούσκα στα χέρια της ΝΔ και της περιφέρειας Πελοποννήσου.

Άλλωστε, καμία διαβούλευση με τον αγροτικό κόσμο δεν έχει γίνει τα τελευταία 2 χρόνια, όσο αφορά την ΚΑΠ. Μόνο κάτι εξαγγελίες για τα δικαιώματα, που μετά από λίγο αλλάζουν.

Αυτοί και άλλοι πολλοί είναι οι λόγοι που ο αγροτικός κόσμος έχει γυρίσει την πλάτη στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ, όπως θα διαπιστώσουν στις κάλπες, όποτε και  αν αυτές στηθούν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αντίθετα θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις και τη συζήτηση με τους παραγωγικούς φορείς, ώστε να μπορεί να σώσει για άλλη μια φορά την πρωτογενή παραγωγή από τα σχέδια του «επιτελικού» κράτους των «αρίστων».