Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης Δημητσάνας: «Το νερό πάντα κρατούσε»

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) διοργανώνει, την Τρίτη 11 Μαΐου (ώρες 15:3017:30), εργαστήρι ανταλλαγής ιστοριών, αναμνήσεων και θρύλων, για ενήλικες, με τον ιστορητή Στέλιο Πελασγό.

Από την αρχαία ελληνική μυθολογία έως τις νεότερες προφορικές παραδόσεις το νερό αποτελεί χώρο συνάντησης του ανθρώπινου με το υπερφυσικό. Πόσοι έχουν ακούσει το όνομά τους να το φωνάζουν μέσα στη ρεματιά; Πόσα βρέφη έχουν «ρεματίσει»; Πόσες συναντήσεις έχουν γίνει στις βρύσες και πόσοι είδαν τη νεράιδα στην κρήνη να χτενίζεται;

Οι συμμετέχοντες καλούνται να μοιραστούν ιστορίες που γνωρίζουν, άκουσαν ή έζησαν για το νερό και τη δύναμή του. Μια ανάμνηση, μια οικογενειακή ιστορία, ένας τοπικός θρύλος ή μια λαϊκή ιστορία για το γλυκό νερό (ποτάμια, ρέματα, λίμνες, στέρνες, πηγές) θα θυμίσουν στην παρέα τη φωνή του νερού μέσα στον μύθο και στη ζωή μας. Αντίστοιχα, ο Στέλιος Πελασγός θα αναφερθεί στην έρευνα των λαϊκών προφορικών παραδόσεων και θα δώσει μικρά μυστικά και συμβουλές για την αφήγηση σχετικών ιστοριών.

Το εργαστήρι εντάσσεται στον κύκλο δράσεων «Άκου το νερό», το οποίο «μιλά» και «αφηγείται»: Θρύλοι, παραμύθια, σκοτεινές φήμες, υδάτινες ευλογίες και επικλήσεις από τα ζωογόνα νερά του ξύπνιου έως τις υπόγειες λίμνες του ύπνου μας, ζωντανεύουν σε ειδικές αφηγηματικές παραστάσεις και συμμετοχικά εργαστήρια.

 

Για τη συμμετοχή σας μπορείτε να στείλετε email στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, στη διεύθυνση ymy@piraeusbank.gr, γράφοντας ονοματεπώνυμο και τηλέφωνο επικοινωνίας. Οι 25 πρώτοι θα ειδοποιηθούν και θα λάβουν οδηγίες για την εισαγωγή τους στο διαδικτυακό εργαστήρι.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν.