ΥΠΑΑΤ:Ευελιξία και ταχύτητα για την ένταξη περισσότερων παραγωγών και πυρόπληκτων αγροτών στα προγράμματα χρηματοδότησης

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει o YΠΑΑΤ κ. Σπήλιος Λιβανός  για τη στήριξη και ενίσχυση της αγροδιατροφικής επιχειρηματικότητας, συναντήθηκε σήμερα με την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤαΕ)  και ειδικότερα, με τον Regional Mandate Officer του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤαΕ) κ. Αλέξανδρο Δημητρακόπουλο, τον EIF Director & Head of Mandate Management κ. Hubert Cottogni και τον Head of Southern & Western Europe Division, Mandate Management, κ.  Gianluca Massimi, παρουσία του Γ.Γ. του ΥΠΑΑΤ κ. Κώστα Μπαγινέτα.

Συζητήθηκε διεξοδικά το πλαίσιο υλοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων του ΤΕΑΑ, η διαχείριση του οποίου έχει ανατεθεί στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ). Ο ΥΠΑΑΤ επισήμανε  την ανάγκη επιτάχυνσης και μέγιστης ευελιξίας – αποδοτικότητας εκ μέρους του ΕΤαΕ, προκειμένου να αξιοποιήσουν τη μοναδική αυτή ευκαιρία  περισσότεροι παραγωγοί και να ενταχθούν στα προγράμματα χρηματοδότησης για την κατασκευή κτιρίων, την αγορά εξοπλισμού καθώς και ζωϊκού και φυτικού κεφαλαίου, ακόμα και για κεφάλαιο κίνησης. Η ανάγκη αυτή, όπως τόνισε, γίνεται ακόμα πιο επιτακτική μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, καθώς το πρόγραμμα χρηματοδότησης αφορά και τους πυρόπληκτους παραγωγούς.

Υπενθυμίζεται ότι το ΤΕΑΑ είναι μέτρο του ΠΑΑ 2014 και το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο αναμένεται να διοχετεύσει στην Ελληνική αγροτική επιχειρηματικότητα κεφάλαια ύψους έως 480 εκατομμύρια ευρώ. Το ΤΕΑΑ παρέχει πιστωτική κάλυψη ενός σημαντικού μέρους (έως 80%) κινδύνου ενός χαρτοφυλακίου δανείων ώστε οι τελικοί αποδέκτες, δηλαδή οι παραγωγοί, να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους όπως μειωμένες απαιτήσεις για εξασφαλίσεις (εγγυήσεις), χαμηλότερο ύψος επιτοκίων και μεγαλύτερες περιόδους αποπληρωμής.

Σήμερα το προϊόν διατίθεται από τις Τράπεζες Πειραιώς, Εθνική,  Eurobank, Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, Procredit, και Παγκρήτια Τράπεζα, με αποδέκτες γεωργικές εκμεταλλεύσεις και μεταποιητικές επιχειρήσεις.