ΥΠΑΑΤ: Ειδικά προγράμματα για πυρόπληκτους ρυτινοσυλλέκτες και μελισσουργούς – Μέριμνα για ελαιοπραγωγούς

Πάνω από 10,5 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί ως πρώτη ενίσχυση στους 1.735 πληγέντες από τις πυρκαγιές που είχαν καταθέσει αιτήσεις στην arogi.gov.gr, μέχρι την Τρίτη, είπε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός σε συνέντευξή του στον real fm  και στον Γιάννη Παπαδόπουλο.

Ο κ. Λιβανός εξήγησε ότι η κυβερνητική βοήθεια κινείται σε δύο επίπεδα: Το πρώτο είναι αυτό της άμεσης ενίσχυσης για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών των πυρόπληκτων και το δεύτερο είναι ο σχεδιασμός για την αναγέννηση του περιβάλλοντος και της οικονομίας των περιοχών που επλήγησαν.

Όπως είπε ο κ. Λιβανός σε ό,τι αφορά στο πρώτο σκέλος σήμερα οι αιτήσεις για αρωγή είχαν φθάσει τις 2.500 και σημείωσε ότι είναι η πρώτη φορά που οι πολίτες αισθάνονται ότι το κράτος είναι δίπλα τους και τους στηρίζει.  Μάλιστα είπε ότι στις τοπικές κοινότητες έχουν διανεμηθεί tablets ώστε να μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους και εκείνοι που δεν διαθέτουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο σκέλος, όπως εξήγησε ο κ. Λιβανός, στόχος της πολιτείας  είναι η διαμόρφωση ενός συνεκτικού και ολιστικού σχεδίου για την ανάπλαση των περιοχών που επλήγησαν.

Ο κ. Λιβανός τόνισε ότι αναζητείται το πλαίσιο να στηριχθεί η αναζωογόνηση ή η αντικατάσταση των ελαιοδένδρων στις περιπτώσεις που απλώς επλήγησαν ή κατεστράφησαν ολοσχερώς. Όπως είπε θα υπάρξει στήριξη των παραγωγών καθώς πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι η αναγέννηση των καλλιεργειών που υπέστησαν ζημιές.

Ειδικά για τους ρυτινοπαραγωγούς είπε ότι διαμορφώνεται ειδικό πρόγραμμα στον ΟΑΕΔ για επιδοτούμενη εργασία σε δουλειές παραγωγικές για την οικονομία μέσα στο δάσος. Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει σε επεξεργασία πρόγραμμα για την αποκατάσταση των μελισσιών.

Σε ερώτηση για το επιτελικό κράτος και ενδεχόμενο ανασχηματισμό, απάντησε ότι η απόδοση του επιτελικού κράτους θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας και σημείωσε ότι το κυβερνητικό σχήμα είναι συνεκτικό και αποδίδει καλά, ωστόσο όπου χρειάζονται διορθωτικές κινήσεις για να δουλέψει καλύτερα, ο πρωθυπουργός είναι εκείνος που θα αποφασίσει αν και πότε θα τις κάνει.