Εχθές, Κυριακή 22 Ιουνίου 2025, πραγματοποιήθηκε στο Βαλτεσινίκο μια συγκινητική εκδήλωση τιμής για τα 200 χρόνια από τη Μάχη των Τρικόρφων, κατά την οποία έγιναν τα αποκαλυπτήρια δύο προτομών αγωνιστών του ’21 στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου
Στην ιστορική αυτή μάχη, η οποία έλαβε χώρα στις 23 Ιουνίου 1825, συμμετείχαν περίπου 200 Βαλτεσινιώτες – δηλαδή ολόκληρο το μάχιμο δυναμικό του χωριού, το οποίο βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων.
Ο Βουλευτής Αρκαδίας και Αντιπρόεδρος της Βουλής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος κατάγεται από τη Μυγδαλιά Γορτυνίας – κοντινό χωριό του Βαλτεσινίκου όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια τόνισε τη σημαντική σχέση του με την τοπική κοινωνία, υπογραμμίζοντας τη στενή ιστορική και συναισθηματική σύνδεση με τις περιοχές αυτές.
Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του: ” Με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από τη Μάχη των Τρικόρφων στις 23 Ιουνίου 1825, καλούμαστε να τιμήσουμε δύο ήρωες που ξεχώρισαν, τον Χρήστο Παναγούλια και τον Αναγνώστη Παπαδημητρακόπουλο, καθώς και άπαντες τους νεκρούς που, λόγω συνθηκών, μετά τη μάχη έμειναν άταφοι. Ο Χρήστος Παναγούλιας, γεννήθηκε στο Βαλτεσινίκο Γορτυνίας περίπου το 1745. Από νωρίς είχε μυηθεί στην τέχνη του πολέμου αλλά και στη ζωή του βουνού. Άλλωστε η οικογένεια του, οι Παναγουλαίοι, συμμετείχαν ενεργά στις ομάδες των αρματολών και κλεφτών με πρωτεργάτες τον Πανάγο και τον Γιάννη, αποκτώντας μεγάλη εμπειρία στον κλεφτοπόλεμο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μπει στις ομάδες του Δ. Πλαπούτα και του Θ. Κολοκοτρώνη, να γίνει υπασπιστής τους κι ένας αγωνιστής ρωμαλέος, αποτελεσματικός και ακαταμάχητος.




John Polychronopoulos, Dimitris Leventis και 109 ακόμη


