44ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Τραγουδιού

Ποικίλες εκδηλώσεις διοργανώνονται και φέτος στα περισσότερα χωριά της επαρχίας μας. Αναμφίβολα η μεγαλύτερη πολιτιστική εκδήλωση στη Γορτυνία με εθνική εμβέλεια είναι ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Δημοτικού Τραγουδιού και Μουσικής στα Λαγκάδια. Φέτος ο Διαγωνισμός, που συμπληρώνει 44 χρόνια, θα διοργανωθεί από το Δήμο Γορτυνίας,τη ΔΗΚΕΓ και τη στήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου το Σάββατο 29 Ιουλίου 2017, ώρα 8:30 μ.μ. στην Αγία Παρασκευή Λαγκαδίων Γορτυνίας.

Ο Διαγωνισμός Δημοτικού Τραγουδιού και Μουσικής, που είναι ο μοναδικός σε όλη τη χώρα, ξεκίνησε το 1973 από τον λαγκαδινό λογοτέχνη Χρήστο Νικήτα, τον επονομαζόμενο Στρατολάτη, στην Αγία Παρασκευή Λαγκαδίων με την ευκαιρία της εορτής της Αγίας Παρασκευής και της μεγάλης εμποροπανήγυρης που αποτελούσε σημαντικό γεγονός για εκείνη την εποχή. Δημιούργησε ένα βήμα έκφρασης της λαϊκής μουσικής παράδοσης, ένα βήμα στους ερασιτέχνες μουσικούς και τραγουδιστές να δείξουν το ταλέντο τους και μια εστία αναμμένη που κρατά το τραγούδι της παράδοσης μας ζωντανό.
Πρόκειται για μία διοργάνωση η οποία επί σαράντα τέσσερα συναπτά έτη προσελκύει το ενδιαφέρον των ασχολουμένων με το δημοτικό τραγούδι και ανήκει πλέον στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.


Η εκδήλωση του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29 Ιουλίου 2017, ώρα 8:30 μ.μ., ενώ η προκριματική φάση θα γίνει το πρωί του Σαββάτου στο χώρο του πρώην ΚΕΠ Λαγκαδίων, ώρα 10.30 π.μ.
Στα πλαίσια του Διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017, ώρα 8.30 μ.μ., με την συνεργασία του Συλλόγου των εν Αττική Λαγκαδινών, μουσικοχορευτική εκδήλωση αφιερωμένη στην ξενητειά από τα Λύκεια Ελληνίδων Τρίπολης, Άργους και Μεγάρων. Συμμετέχουν τα συγκροτήματα του Συλλόγου Αρκάδων Ιλίου και οι «Δικταίοι Καστρινοί».

Οι κατηγορίες διαγωνιζομένων είναι τρεις:

1. Καλύτερης ερμηνείας δημοτικού τραγουδιού για νέους έως 18 ετών.
2. Καλύτερης ερμηνείας δημοτικού τραγουδιού για ενήλικες.
3. Καλύτερης εκτέλεσης παραδοσιακού μουσικού οργάνου.
Οι συντελεστές της εκδήλωσης είναι:
Καλλιτεχνική διεύθυνση και επιμέλεια ο μουσικός και ερευνητής Κωνσταντίνος Παυλόπουλος
Η κριτική επιτροπή: Ευάγγελος Καραμανές Διευθυντής του Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και Ζωή Μάργαρη, Ερευνήτρια του Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών
Την παρουσίαση της εκδήλωσης θα κάνει ο σκηνοθέτης Σωτήρης Λαμπρόπουλος.
Συμμετέχει ο Χορευτικός Σύλλογος “Τεγέα” με παραδοσιακούς χορούς.

Για περισσότερες πληροφορίες, για την προκήρυξη και την αίτηση συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν ν’ απευθύνονται στον Δήμο Γορτυνίας και στην Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Γορτυνίας(ΔΗΚΕΓ) τηλ. 2795360330, 2797022700.