«Φουντώνει» το κύμα αντιδράσεων για τα ΕΛΤΑ: Παρέμβαση Μητσοτάκη για να μην κλείσουν καταστήματα ζητούν οι δήμαρχοι

Την παρέμβαση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη θα ζητήσουν οι δήμαρχοι όλης της Ελλάδας προκειμένου να μπει φρένο στο σχέδιο των ΕΛΤΑ να κλείσουν 100 καταστήματα έως την προσεχή Δευτέρα 24 Ιουλίου, αφήνοντας μάλιστα αιχμές για σκόπιμη απαξίωση με απώτερο στόχο την ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Ταχυδρομείων. Να σημειωθεί ότι 65 καταστήματα έχουν ήδη κατεβάσει ρολά στην εβδομάδα από 10 έως 17 Ιουλίου, ενώ την επόμενη Δευτέρα θα κλείσουν άλλα 35.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Μαρίας Λιλιοπούλου στο www.ethnos.gr ύστερα από τις έντονες κατά τόπους αντιδράσεις των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το θέμα ήρθε προς συζήτηση στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με τους δημάρχους να αποφασίζουν ομόφωνα την αποστολή επιστολής διαμαρτυρίας τόσο προς το εποπτεύον τα ΕΛΤΑ υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στο οποίο πλέον ηγείται ο έως πρότινος συνάδελφός τους, Δημήτρης Παπαστεργίου όσο και στη διοίκηση των ΕΛΤΑ και το γραφείο του Πρωθυπουργού: «Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση και υψηλή παρέμβαση», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου αιτιολογώντας την πρότασή του.

Ο ίδιος μάλιστα στο πλαίσιο της εισήγησής τους αναφέρθηκε εμμέσως πλην όμως σαφέστατα σε σχέδιο για την τελική ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Ταχυδρομείων: «Θα πρέπει να εκφράσουμε την απόλυτη αντίθεσή μας σ΄αυτό. Είναι αδιανόητο. Τι γίνεται; Ως μέσης νοημοσύνης άνθρωπος λέω ότι «σκοπίμως» προκαλείται εδώ μια απαξίωση για να προικιστεί η νύφη και να την πάρει ένας γαμπρός ευκολότερα και καλύτερα χωρίς να δώσει προίκα», ανέφερε με νόημα.

Ο κ. Κυρίζογλου έχοντας μπροστά του τη λίστα με τα καταστήματα που αναστέλλουν τη συναλλακτική τους δραστηριότητα, σημείωσε πως είναι άλλο πράγμα να κλείσει ένα κατάστημα των ΕΛΤΑ στον Παπάγο, στην Καισαριανή, στην Παιανία ή στη Θεσσαλονίκη και άλλο πράγμα να κλείσει ένα κατάστημα στον Πλάτανο Αιτωλοακαρνανίας, στο Δίστομο Βοιωτίας, στη Λαμπεία Ηλείας ή στα Λάβαρα του Εβρου: «Στην πρώτη περίπτωση οι επιπτώσεις δε φαίνονται γιατί υπάρχουν και τα κούριερ και πολλές εταιρίες. Στις μικρές περιοχές όμως αν κλείσει ένα κατάστημα ΕΛΤΑ κλείνουν τα πάντα. Δεν υπάρχει τίποτα».

Ακριβώς σε αυτές τις επιπτώσεις σε δήμους που διαθέτουν και αστικό κομμάτι αλλά και μεγάλο πλήθος κοινοτήτων, αναφέρθηκε και ο δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου: «Εχω 68 κοινότητες. Οι άνθρωποι θα πρέπει να διανύουν αποστασεις 15 – 20 χλμ. Το θεωρώ αδιανόητο να συμβαίνει. Παλαιότερα υπήρχε η Αγροτική τράπεζα, έγινε Πειραιως και μετά έκλεισε και τώρα θέλουμε να κλείσουμε και το ταχυδρομείο. Η πλήρης απαξίωση των χωριών και μιλάμε για χωριά μεγάλα όχι μικρά που έχουν ένα καταστημα ΕΛΤΑ από το οποίο εξυπηρετούνται 8 – 10 χωριά συνολικά και πάνε να το κλείσουν».

 

Συμπλήρωσε πως «δεν μπορεί όλα να διέπονται από τη λογική εξοικονόμησης χρημάτων και κέρδους. Για ποια αποκέντρωση μιλάμε όλα αυτά τα χρόνια; Τι είδους αποκέντρωση είναι αυτή που αδειάζουν όλες οι δομές και αδειάζουν τα χωριά; Το θεωρώ πραγματικά απαράδεκτο», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει αποκαλύψει το «Εθνος», συνολικά έως την προσεχή Δευτέρα θα έχουν κλείσει 100 καταστήματα των ΕΛΤΑ στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδίου αναδιοργάνωσης των Ελληνικών Ταχυδρομείων. Πριν την εφαρμογή του σχεδίου ο αριθμός των καταστημάτων έφτανε τα 620, ενώ τα φυσικά σημεία παρουσίας των ΕΛΤΑ συμπεριλαμβανομένων και των πρακτορείων έφταναν τα 1.150.

ΠΗΓΗ: https://www.ethnos.gr/