Κατέρρευσε τμήμα του Σχολαρχείου Βελημαχίου – Συνεχίζονται οι προσπάθειες διάσωσής του!

Υποχώρησε ένα μεγάλο τμήμα του ιστορικού Σχολαρχείου στο Βελημάχι, που πρόσφατα και έπειτα από αυτοψία υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες να χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού. Η ζημιά έγινε στην μια πλευρά του κτιρίου, η οποία είχε ήδη μισο-πέσει εδώ και καιρό, όμως ευτυχώς το κτίριο δεν έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Αξίζει να σημειώσουμε ότι αυτό το μοναδικό κτίριο είναι ένα αρχιτεκτονικό στολίδι της Γορτυνίας, σύμβολο της Περιφέρειάς μας, το οποίο και έγινε για το σκοπό αυτό και στέγασε το Σχολαρχείο (Ελληνικό Σχολείο) στα έτη 1882-1929.

Σε επικοινωνία που είχε μαζί μας ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βελημαχιτών Κώστας Θωμάς μας εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός, κάτι το οποίο αναμενόταν μετά από 153 χρόνια, αλλά παράλληλα μας επεσήμανε ότι οι ενέργειες συνεχίζονται προκειμένου το ιστορικό κτίριο να διατηρηθεί. «Ο αγώνας συνεχίζεται και όλοι είμαστε σε επαγρύπνηση» μας ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Θωμάς.

Παράλληλα ο Σύλλογος καλεί το Δήμο Γορτυνίας να ανοίξει το δρόμο και κυρίως να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας και ασφάλειας για το κτίριο. Είναι δε αναγκαίο να στηριχθεί και να προστατευθεί με τέτοιο τρόπο, προκειμένου να μην υποστεί και άλλη ζημιά στο μέλλον. Και αυτό γιατί είναι ορατός ο κίνδυνος να σημειωθούν έντονες βροχοπτώσεις και ν΄ακολουθήσει συνέχιση υποχώρησης της πέτρινης τοιχοποιίας.

Τέλος ο κ.Θωμάς μας τόνισε το γεγονός ότι και οι δύο Σύλλογοι του χωριού, φορείς, αλλά και ιδιώτες που έχουν πρωτοστατήσει στο χαρακτηρισμό του ως διατηρητέο μνημείο, ζητούν να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την άμεση στήριξή του από όλους, προκειμένου το ιστορικό κτίριο να αποτελέσει σύντομα ένα πολιτιστικό σημείο αναφοράς για την περιοχή.

*Οι φωτογραφίες είναι της κας Σ.Σ. σε ομάδα του χωριού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

* Περισσότερα για τις ενέργειες του Συλλόγου σε σχετική ανακοίνωση στην έντυπη έκδοση της “Γ”.