8η ημέρα: Η φωτιά σε ύφεση – Ευχαριστίες στους αφανείς μας Ήρωες!

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 8ης  ημέρας – Παρασκευή 13 Αυγούστου

Η φωτιά επιτέλους σε πλήρη ύφεση…

Η Γορτυνία συμπλήρωσε σήμερα οχτώ ημέρες αδιάλειπτης μάχης με ένα ανεξέλεγκτο πύρινο μέτωπο, με τη φωτιά να καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά της. Σήμερα για πρώτη ημέρα τα πράγματα κύλησαν πιο ομαλά, καθώς τα μέτωπα είχαν τεθεί υπό έλεγχο από νωρίς.

Τις μεσημεριανές ώρες σημειώθηκαν πάλι κάποιες μικρές αναζωπυρώσεις σε διάφορα σημεία, όμως με την άμεση επέμβαση των δυνάμεων γρήγορα αναχαιτίστηκαν.

Ο φόβος για τις αναζωπυρώσεις δυστυχώς θα ελλοχεύει για πολλές ημέρες ακόμα. Κι αυτό, γιατί ακόμα και από ένα κούτσουρο που μισοκαίει μπορεί να πεταχτεί μια “καύτρα” και με την ροή του αέρα να μεταφερθεί ακόμα και πολλά μέτρα μακριά σε κοντινό εύφλεκτο υλικό.

Μετά από αυτή την πολυήμερη μάχη και εκφράζοντας και τα συναισθήματα συμπατριωτών μας, ιδίως των μονίμων κατοίκων, αλλά και αυτών που  μένουν μακριά, αλλά η καρδιά τους «χτυπά» στη Γορτυνία, νιώθουμε την ανάγκη να απευθύνουμε ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σε όλους τους Πυροσβέστες, Έλληνες και ξένους, που ρίχτηκαν στα μέτωπα των φωτιών, αλλά και στους υπαλλήλους του Δήμου Γορτυνίας, ιδιαίτερα της Πολιτική Προστασία του Δήμου, που υπερέβαλαν των δυνάμεών τους όλες αυτές τις ημέρες.

Ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ όμως αξίζει και σε όλους τους αφανείς Ήρωες. Πρόκειται για τους κατοίκους και τους εθελοντές, που απ’ την πρώτη στιγμή της πύρινης λαίλαπας, μπήκαν μπροστά στη μάχη για να προστατεύουν τα χωριά μας, να προστατεύσουν τις περιουσίες των κατοίκων, αλλά και τα ζώα. Άφησαν τις οικογένειές τους και επί 8 ημέρες με αυτοθυσία τα έβαλαν με το «θηρίο», χωρίς να υπολογίζουν κόπο και κούραση.

Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα τα κατάφεραν μόνοι τους, χωρίς την ύπαρξη πυροσβεστικών δυνάμεων. Στάθηκαν στην πρώτη γραμμή του μετώπου και με κίνδυνο ακόμα και της ίδιας τους της ζωής και με όσα λιγοστά μέσα διέθεταν, όπως λάστιχα ποτίσματος και κλαδιά, κατέσβησαν επικίνδυνες φωτιές που πλησίαζαν σπίτια.

Ήταν αυτοί που τα βράδια «φύλαγαν τις Θερμοπύλες» προστατεύοντας τα χωριά, κάνοντας περιπολίες με βάρδιες, αλλά και φτιάχνοντας αντιπυρικές ζώνες μέχρι την τελευταία στιγμή.

Την ώρα της μάχης πολεμούσαν ενωμένοι σαν μια γροθιά και το μόνο που τους ένοιαζε ήταν πως θα σβήσουν τα πύρινα μέτωπα.

Παράλληλα, όμως, ένα μεγάλο ευχαριστώ αξίζει και σε μια άλλη κατηγορία εθελοντών. Σε αυτούς που βοήθησαν και συνεχίζουν να βοηθούν με όποιον τρόπο μπορούν τους πυρόπληκτους, αλλά και αυτούς που παραμένουν στα μέτωπα. Είναι όλοι οι φορείς,  Σύλλογοι και η Μητρόπολη Γόρτυνος που συγκέντρωσαν είδη πρώτης ανάγκης, οι οδηγοί που τα μετέφεραν, τα μέλη της φιλοζωικής που βοήθησαν ζώα και πολλοί ακόμα. Και τέλος είναι και όλοι οι επώνυμοι και ανώνυμοι επιχειρηματίες και ιδιώτες για τα είδη πρώτης ανάγκης -και όχι μόνο- που προσέφεραν.

Όλοι οι Γορτύνιοι τους ευχαριστούμε για όσα έκαναν και θα συνεχίσουν να κάνουν.

Πέννυ Καλύβα