Ο κόσμος μας αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς και βρισκόμαστε αντιμέτωποι με εκπλήξεις, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. Ο τόπος μας, περιοχή μοναδικού φυσικού κάλλους, γίνεται πόλος έλξης επισκεπτών τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό. Η φυσική ομορφιά του ευλογημένου Μαινάλου, το πρώτο πιστοποιημένο μονοπάτι στην Ελλάδα από το ERA, την Ευρωπαϊκή Ένωση Πεζοπόρων, το “Mainalon Trail”, τα τοπικά προϊόντα, η αυθεντική ελληνική κουζίνα με τα ντόπια υλικά προσελκύουν χιλιάδες τουριστών στην περιοχή μας. Χωρίς ευαισθητοποίηση σε θέματα οικολογίας, μια περιοχή -έδρα ενός Ευρωπαϊκού μονοπατιού με χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο και ένας από τους δημοφιλέστερους χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς, με αξιοθαύμαστη χλωρίδα και πανίδα κινδυνεύει να καταστραφεί. Αυτό που επιδιώκουμε είναι οι μαθητές μας να λειτουργήσουν ως ευαισθητοποιημένοι πολίτες και μελλοντικοί επαγγελματίες, οι οποίοι θα αναπτύξουν τις δραστηριότητες τους σεβόμενοι το περιβάλλον. Πώς λοιπόν θα προστατεύσουμε αυτούς τους θησαυρούς από την μόλυνση, την υπερεκμετάλλευση, την προσωπική μας άγνοια, ίσως και αδιαφορία;
Οι μαθητές και οι μαθήτριες του ΓΕ.Λ Βυτίνας βρέθηκαν αντιμέτωποι με αυτές τις σκέψεις και εν τέλει έθεσαν ένα σημαντικό ερώτημα: «Ποιο θα είναι το προσωπικό μας αποτύπωμα στον πλανήτη μας;». Ο προβληματισμός τέθηκε και μέσα από τη συμμετοχή σε προγράμματα eΤwinning, την παρατήρηση της κλιματικής αλλαγής, τα ζητήματα που προκύπτουν για τη διαχείριση των πηγών ενέργειας, αλλά κυρίως από την ίδια την καθημερινότητά τους όντας κάτοικοι ενός ορεινού, αλλά πανέμορφου τόπου, αυτού της Γορτυνίας. Παιδιά αγροτικών, κτηνοτροφικών, αγροτουριστικών οικογενειών βιώνουν την άμεση επαφή με τη φύση, την ανάγκη προστασίας αυτού του θησαυρού που ονομάζεται όρος Μαίναλο, έχοντας τη διάθεση ευαισθητοποίησης, ώστε να γίνει αντιληπτό ότι ο πλανήτης Γη είναι το σπίτι και των επόμενων γενιών και όλοι εμείς είμαστε απλώς διαχειριστές και όχι ιδιοκτήτες.
Σε αυτό το πλαίσιο η καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας του σχολείου μας η κ. Πλατιά Δέσποινα κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση για την υλοποίηση προγράμματος Erasmus+ με θέμα τη βιωσιμότητα, το οποίο και εγκρίθηκε. Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς συγκροτήθηκε δημιουργική και δυναμική ομάδα υπό την καθοδήγηση της κ. Πλατιά σε συνεργασία με τις φιλολόγους κ.κ. Καλοπίση Ελένη, Ψυχογιού Σταυρούλα και Βέρρου Ελένη και οι μαθητές/τριες της Α΄και Β΄Λυκείου. Η ομάδα υλοποιεί προγράμματα Erasmus και eTwinning με τίτλο «Sustainable together», ώστε οι μαθητές μας να ευαισθητοποιηθούν ως μελλοντικοί πολίτες και επαγγελματίες, οι οποίοι θα αναπτύξουν τις δραστηριότητες τους σεβόμενοι το περιβάλλον, εναρμονιζόμενοι με την ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία για τη μείωση του περιβαλλοντικού και κλιματικού αποτυπώματος του συστήματος τροφίμων της Ε.Ε. Μέσω αυτών των προγραμμάτων οι μαθητές μας θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν ικανότητες και μακρόπνοες προοπτικές, οι οποίες βελτιώνουν τις προοπτικές σταδιοδρομίας τους, στρεφόμενοι στους τομείς της βιώσιμης γεωργίας και κτηνοτροφίας, τομείς οι οποίοι αποτελούν τη βάση της επαγγελματικής δραστηριοποίησης στην περιοχή μας.
Η καλλιέργεια ιδεών, η εφαρμογή δράσεων, η ευαισθητοποίηση σε θέματα οικολογίας για την προώθηση της πράσινης ενέργειας δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν, αν από την παιδική και νεανική ηλικία δεν γίνουν μέρος της καθημερινότητας των μαθητών, ώστε να συνειδητοποιήσουν ότι είμαστε ένας κρίκος στην αλυσίδα του ευρύτερου οικοσυστήματος. Το αποτύπωμα του ανθρώπου και ιδιαίτερα της νέας γενιάς, η οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι αποκομμένη από τη μάνα-Φύση, θα πρέπει να είναι θετικό, δημιουργικό, οικολογικά «καθαρό». Γι΄αυτούς τους λόγους στόχος μας είναι η εύρεση και παρουσίαση επιχειρήσεων παραγωγής τοπικών προϊόντων, κτηνοτροφίας και τουρισμού που ακολουθούν βιώσιμες πρακτικές και αποτελούν πρότυπα στον τομέα της πράσινης και βιώσιμης επιχειρηματικότητας στην περιοχή μας.
Το σχολείο μας συμμετέχοντας και υλοποιώντας προγράμματα για τη βιωσιμότητα αναζήτησε τοπικές επιχειρήσεις, οι οποίες πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις. Το ξενοδοχειακό συγκρότημα «ΜΑΝΝΑ» λειτουργεί ως τοπικό παράδειγμα επιχείρησης, η οποία εφαρμόζει μεθόδους βιώσιμης χρήσης υλικών και μερικής διαχείρισης αποβλήτων. Η επαφή μας με τον Διευθυντή του ξενοδοχείου κ. Δήμα Χρήστο υπήρξε από την πρώτη στιγμή ζεστή και ανθρώπινη. Αποδέχθηκε με ενθουσιασμό το αίτημα μας για ξενάγηση και ενημέρωση σχετικά με την υποστήριξη της βιωσιμότητας στο χώρο του ξενοδοχείου, στο εμβληματικό κτήριο του ΜΑΝΝΑ υπό τη νέα μορφή και λειτουργία του μετά περίπου από ένα αιώνα μη χρήσης του.
Η επίσκεψή μας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 14/11/23 και η πρώτη επαφή ήταν εντυπωσιακή. Το ανακαινισμένο κτήριο δεσπόζει στο χώρο μέσα στο ελατόφυτο Μαίναλο. Φυσικά υλικά είναι τα κυρίαρχα: πέτρα, ξύλο, μάρμαρο, εναρμονισμένα με το φυσικό τοπίο. Οι παρεμβάσεις στο κτήριο υπήρξαν σχεδιασμένες με σεβασμό στην ιστορία του, ώστε να διατηρηθεί το αρχικό σχέδιο και η ξεχωριστή φυσιογνωμία του. Στο εσωτερικό κυριαρχούν τα γήινα χρώματα με μινιμαλιστική διακοσμητική προσέγγιση με αναφορές στα ελληνικά αρχοντικά σπίτια του τέλους του 19ου-αρχών του 20ου αιώνα. Ιδιαίτερα αναφορά κατά την ξενάγησή μας έγινε στις βιώσιμες πηγές ενέργειας που χρησιμοποιούνται στο ξενοδοχείο, όπου το 30% των αναγκών καλύπτεται από τη γεωθερμία και το υγροποιημένο φυσικό αέριο, ώστε να μειωθούν οι ρύποι. Το ξενοδοχείο κλιματίζεται με ένα συνδυασμό γεωθερμίας βάθους και χρήση φυσικού αερίου το οποίο αποθηκεύεται σε ξεχωριστές δεξαμενές εκτός του κτιρίου. Για τη θέρμανση χρησιμοποιείται σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης, ώστε να υπάρχει η βέλτιστη οικονομία και το μικρότερο ενεργειακό αποτύπωμα, καθώς και ένταξη αυτών στο συνολικό σχεδιασμό του κτιρίου. Για την ψύξη χρησιμοποιείται σύστημα fan-coils συνδεδεμένα με αντλία θερμότητας. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί η χρήση ανακυκλώσιμων υλικών, η αποφυγή χρήσης πλαστικού στους χώρους του συγκροτήματος, η εξοικονόμηση νερού και ενέργειας, ώστε να μειωθεί το ενεργειακό αποτύπωμα του κάθε επισκέπτη στο περιβάλλον τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη διαμονή του στο ξενοδοχείο.
Τελικά στόχος όλων μας είναι να ενισχυθεί η συνεργασία μας με ιδιώτες, επιχειρήσεις, φορείς και να λειτουργήσουμε ως μια δυναμική τοπική ομάδα, αλλά με παγκόσμια προοπτική, προστασίας της βιωσιμότητας του τόπου και του πλανήτη μας.
Καλοπίση Ελένη – Φιλόλογος του ΓΕΛ Βυτίνας






