Θεοφάνεια με βροχές και καταιγίδες

Βροχερός θα είναι σήμερα, Τρίτη 6 Ιανουαρίου, ο καιρός σε μεγάλο μέρος της χώρας, ενώ αναμένονται υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, καθώς θα πνέουν ενισχυμένοι νοτιάδες.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στα νησιά του Ιονίου (κυρίως περιοχή Κέρκυρας, Λευκάδας, Κεφαλονιάς), στην Ήπειρο (κυρίως περιφερειακή ενότητα Θεσπρωτίας, Πρεβέζης, στα δυτικά των Ιωαννίνων και στα δυτικά της Άρτας), στη δυτική Στερεά (κυρίως περιφερειακή ενότητα Αιτωλοακαρνανίας) και από το απόγευμα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το meteo.gr, αναμένονται νεφώσεις ενώ βροχές, και από το πρωί καταιγίδες, θα σημειωθούν κατά κύριο λόγο στο Ιόνιο, στα δυτικά και βορειοανατολικά ηπειρωτικά, στο Ανατολικό Αιγαίο και ενδεχομένως στα ορεινά της Κρήτης.

Στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν σποραδικές βροχοπτώσεις, ενώ οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες και θα σημειωθούν λασποβροχές, κυρίως στα δυτικά, στα βορειοανατολικά ηπειρωτικά και στο Βορειοανατολικό Αιγαίο.

Υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 0 έως 12 βαθμούς Κελσίου στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 7 έως 17, στη Θεσσαλία από 5 έως 15, στην Ήπειρο από 8 έως 17, στην Στερεά από 9 έως 18, στην Πελοπόννησο από 5 έως 19, στα νησιά του Ιονίου από 14 έως 18, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 11 έως 17, στις Κυκλάδες από 14 έως 18, στα Δωδεκάνησα από 13 έως 17 και στην Κρήτη από 6 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ, όμως προς το τέλος του 24ωρου στο Αιγαίο θα φτάνουν τοπικά και τα 7 μποφόρ.

Ο καιρός σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις και ασθενείς, τοπικές βροχοπτώσεις κατά διαστήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 14 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Στον νομό Θεσσαλονίκης αναμένονται νεφώσεις και ασθενείς, τοπικές βροχοπτώσεις κατά διαστήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές έως νότιες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Σε «Red Code» 5 περιφέρειες

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα συνεδρίασε η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου, με φόντο το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Δείτε ΕΔΩ τον καιρό στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας. Τα στοιχεία αντλούνται σε πραγματικό χρόνο από το meteo.gr.

Έπειτα από τη συνεδρίαση της Επιτροπής, την οποία συγκάλεσε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Παπαευσταθίου και μετά και το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) της ΕΜΥ, η Πολιτική Προστασία, έθεσε σε κατάσταση κινητοποίησης (Red Code):

Από αύριο Τρίτη 06/01/2026 έως Τετάρτη 07/01/2026 τις Περιφέρειες:

  • Δυτικής Ελλάδας
  • Ηπείρου
  • Ιονίων Νήσων

Από την Τετάρτη 07/01/2026 έως και την Πέμπτη 08/01/2026, τις Περιφέρειες:

  • Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης
  • Πελοποννήσου

Πού αναμένονται έντονα φαινόμενα

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Επιτροπής:

  • Την Τρίτη και την Τετάρτη ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται στα νησιά του Ιονίου (κυρίως στην Κέρκυρα), την Ήπειρο και την Αιτωλοακαρνανία. Τοπικά ισχυρά φαινόμενα αναμένονται επίσης στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
  • Επιπροσθέτως, την Τετάρτη αναμένοντα ισχυρά φαινόμενα στη  Δυτική και Νότια Πελοπόννησο.
  • Την Τετάρτη χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στους θυελλώδεις νοτιάδες.
  • Την Πέμπτη η κακοκαιρία θα διατηρηθεί αλλά με διαφορετικά κατά τόπους χαρακτηριστικά.

Το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ), όπως τονίζει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε ανακοίνωσή του, έχει ήδη επικοινωνήσει με τους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, καθώς και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να έχουν πλήρη ενημέρωση για τα επικείμενα καιρικά φαινόμενα και να τεθούν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα.