Συνταγή: Αρωματικά γαλοκούλουρα από το Μαίναλο!

Σε ένα παλαιότερο πασχαλινό αφιέρωμα του περιοδικού «Γαστρονόμος», που είχε κυκλοφορήσει μαζί με την «Καθημερινή», οι γεύσεις του Μοριά βρέθηκαν στο προσκήνιο, αναδεικνύοντας την πλούσια παραδοσιακή κουζίνα της Πελοποννήσου.

Ανάμεσα στις περιοχές που ξεχώρισαν ήταν και η Γορτυνία, με τη δική της αυθεντική γαστρονομική ταυτότητα. Η Βαγγελιώ και ο Γιάννης Αγγελακόπουλος, από την γνωστή ταβέρνα «Ζέρζοβα», παρουσίασαν χαρακτηριστικές αρκαδικές συνταγές, γεμάτες αρώματα και μνήμες.

Ξεχωριστή θέση είχαν τα παραδοσιακά γαλοκούλουρα από το Μαίναλο, αφράτα και αρωματικά, που ετοιμάζονται τις ημέρες πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα, για να συνοδεύσουν το πασχαλινό τραπέζι της Κυριακής.

Πρόκειται για μια συνταγή που περνά από γενιά σε γενιά. Η Βαγγελιώ τη διδάχτηκε από τη μητέρα της, την Κωνσταντίνα από το Μάρκου, αλλά και από την πεθερά της, την Ελένη από τη Ζέρζοβα, διατηρώντας ζωντανή μια γεύση βαθιά ριζωμένη στην τοπική παράδοση.

ΥΛΙΚΑ (για περίπου 75 κομμάτια)

455 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου

2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη

ξύσμα από 2 πορτοκάλια

4 αυγά

2 φλ. τζαγιού φρέσκο γάλα, πλήρςε

1.500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουταλάκι γλυκού μαγειρική σόδα (σκόνη)

2 κάψουλες βανιλίνη

5-6 κρόκοι αυγών, χτυπημένοι για το άλειμμα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 1 ώρα

ΨΗΣΙΜΟ: 20΄(κάθε δόση)

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Στον κάδο του μίξερ πάγκου χτυπάμε με το φτερό το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει ένα κρεμώδες μείγμα. Προσθέτουμε το ξύσμα και τα αυγά ένα, ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη, μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα. Έπειτα ρίχνουμε το γάλα και χτυπάμε καλά.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη σόδα και τις βανίλιες και τα ρίχνουμε στο μείγμα του μίξερ σε δόσεις, χτυπώντας συνεχώς μέχρι να φτιάξουμε ένα ζυμάρι μαλακό και αφράτο.

Κόβουμε τη ζύμη σε κομμάτια βάρους περίπου 40 γρ. και τα πλάθουμε μπαστουνάκια, με τα οποία φτιάχνουμε πλεξούδες ή στρογγυλά κουλουράκια. Τα αραδιάζουμε σε μεγάλα ταψιά, στρωμένα με λαδόκολλα, και με πινέλο τα αλείφουμε με τους κρόκους.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ο και ψήνουμε τα κουλουράκια σε δόσεις, για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ωραία.