Στη Βουλή η αγωνία της Γορτυνίας για τον κλειστό δρόμο Τρίπολης – Πύργου

Στη Βουλή έφτασε σήμερα το σοβαρό ζήτημα της πλήρους διακοπής κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό Τρίπολης – Πύργου, πριν το Λιβαδάκι Γορτυνίας, μέσω επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Ευάγγελου Γιαννακούρα προς το Υπουργείο Εσωτερικών.

Ο κ. Γιαννακούρας έκανε λόγο για πλήρη εγκατάλειψη της Γορτυνίας, μεταφέροντας – όπως είπε – την αγανάκτηση και την απόγνωση των κατοίκων, οι οποίοι εδώ και τρεις μήνες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα μετακίνησης λόγω της κατολίσθησης στο Λιβαδάκι. Περιέγραψε την προσωρινή διέλευση μέσω ενός στενού και επικίνδυνου αγροτικού χωματόδρομου περίπου πέντε χιλιομέτρων, με ελλιπή σήμανση και αδυναμία διέλευσης λεωφορείων, ασθενοφόρων και βαρέων οχημάτων. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «δεν πρόκειται για έναν δρόμο που εξυπηρετεί ένα χωριό, αλλά για έναν κεντρικό άξονα που ενώνει Τρίπολη και Πύργο».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι επαγγελματίες της περιοχής έχουν φτάσει σε οριακό σημείο, καθώς η πολύμηνη διακοπή της κυκλοφορίας έχει προκαλέσει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις, ζητώντας από την κυβέρνηση συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης αλλά και ενδεχόμενα μέτρα αποζημίωσης.

Τέλος, κατηγόρησε την πολιτεία και την Περιφέρεια για καθυστερήσεις και έλλειψη ουσιαστικών παρεμβάσεων, ζητώντας σαφές χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης και μέτρα στήριξης των επαγγελματιών που έχουν πληγεί οικονομικά.

Απαντώντας εκ μέρους της κυβέρνησης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Βασίλειος-Πέτρος Σπανάκης παρουσίασε σειρά χρηματοδοτήσεων και παρεμβάσεων που – όπως είπε – βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη για την αποκατάσταση των ζημιών και την αντιμετώπιση των κατολισθητικών φαινομένων στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι μέσω του Προγράμματος «Πρόληψη και Διαχείριση Κινδύνων» και του Ειδικού Προγράμματος Φυσικών Καταστροφών έχουν ενταχθεί έργα συνολικού ύψους 28,9 εκατομμυρίων ευρώ για τις Περιφέρειες Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, που αφορούν ζημιές από τις πυρκαγιές του 2021 και ακραία καιρικά φαινόμενα. Παράλληλα, ο Δήμος Γορτυνίας έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα με ποσό περίπου 320.000 ευρώ.

Ο Υφυπουργός γνωστοποίησε ακόμη ότι για το 2026 προβλέπεται επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 400.000 ευρώ προς τον Δήμο Γορτυνίας για επενδυτικές δαπάνες, ενώ μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων κατανέμονται 7,5 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και 5,8 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις στον οδικό άξονα, ο κ. Σπανάκης ανέφερε ότι έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση ύψους 2 εκατ. ευρώ για έργα συντήρησης στο δίκτυο Πύργος – Αρχαία Ολυμπία – Βασιλάκι για τα έτη 2026-2027, έργο που ήδη βρίσκεται στη φάση δημοπράτησης. Παράλληλα, έχει προωθηθεί επιπλέον έργο ύψους 350.000 ευρώ για άρση καταπτώσεων και αποκατάσταση καθιζήσεων που προκάλεσαν οι θεομηνίες του Φεβρουαρίου 2026 στην Εθνική Οδό Πύργου – Τρίπολης.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο Λιβαδάκι, σημειώνοντας ότι από την αυτοψία γεωλόγου της Περιφέρειας Πελοποννήσου προέκυψε η ανάγκη για εξειδικευμένες γεωτεχνικές έρευνες ώστε να καθοριστεί η ασφαλέστερη λύση. Όπως είπε, προωθείται προμελέτη νέας χάραξης και γεωλογικής – γεωτεχνικής έρευνας για πιθανή παράκαμψη του προβληματικού σημείου.

Παράλληλα, ο Υφυπουργός εξήγησε ότι προσωρινά η κυκλοφορία διεξάγεται μέσω Λουτρών Ηραίας – Σέκουλα – Άσπρα Σπίτια, ενώ με μισθωμένα μηχανήματα γίνονται εργασίες βελτίωσης της βατότητας του δασικού δρόμου που χρησιμοποιείται από τους κατοίκους. Μάλιστα, ανέφερε ότι σχεδιάζεται και ασφαλτόστρωση του δρόμου αυτού, ώστε να διασφαλιστεί ασφαλέστερη κυκλοφορία για τα οχήματα, πλην των βαρέων.

Ο κ. Σπανάκης ανέφερε επίσης ότι ενεργοποιήθηκε το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και της Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, ώστε ειδική επιστημονική ομάδα να μεταβεί στην περιοχή για έρευνα, καταγραφή γεωκινδύνων και εκτίμηση της επικινδυνότητας για κατοικίες, οδικό δίκτυο και τεχνικά έργα.

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο Βουλευτής Αρκαδίας δήλωσε ότι δεν έμεινε ικανοποιημένος από τις απαντήσεις της κυβέρνησης, τονίζοντας πως δεν παρουσιάστηκε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση του δρόμου, ενώ προανήγγειλε ότι θα επανέλθει κοινοβουλευτικά στο θέμα, μεταφέροντας την αγωνία και την αγανάκτηση των κατοίκων της Γορτυνίας.