Ο Αύγουστος στο Βαλτεσινίκο δεν είναι απλώς ένας μήνας. Είναι οι ημέρες που το χωριό ξαναζωντανεύει, οι άνθρωποι ανταμώνουν, οι αυλές γεμίζουν φωνές, οι παλιές αναμνήσεις συναντούν τη νέα γενιά και όλοι μαζί θυμόμαστε γιατί αξίζει να κρατάμε ζωντανό τον τόπο μας.
Ο Σύλλογος Βαλτεσινίκου «Η Κοίμηση της Θεοτόκου» συνεχίζει με αγάπη, μεράκι και διάθεση προσφοράς την προσπάθεια να δημιουργεί στιγμές που μας ενώνουν και να κρατά ζωντανά τα έθιμα, την παράδοση και την πολιτιστική ταυτότητα του χωριού μας.
🎶 «Ας κρατήσουν οι χοροί στο σχολειού μας, την αυλή…»
Την Πέμπτη 13 Αυγούστου 2026, στις 20:30, στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Βαλτεσινίκου, ο Σύλλογος Βαλτεσινίκου «Η Κοίμηση της Θεοτόκου», σε συνεργασία με τον Χορεσίβιο – Μουσικοχορευτικό & Λαογραφικό Σύλλογο Βαλτεσινίκου, διοργανώνει μια ξεχωριστή Μουσικοχορευτική Βραδιά, αφιερωμένη στην παράδοση, τον χορό και τη μουσική του τόπου μας.
Με τη συμμετοχή του Παιδικού και Εφηβικού Χορευτικού Τμήματος Χορεσιβιου, του φιλοξενούμενου Πολιτιστικού Ομίλου Μύλων «Λερναία Ύδρα» και μιας εξαιρετικής ορχήστρας, θα ταξιδέψουμε μέσα από τη μουσική και τον χορό σε όλη την Ελλάδα.
Μια βραδιά για μικρούς και μεγάλους, μια βραδιά που θέλουμε να γίνει αφορμή να συναντηθούμε ξανά όλοι μαζί.
Γιατί η παράδοση δεν είναι κάτι που απλώς θυμόμαστε.
Είναι κάτι που χορεύουμε, τραγουδάμε και παραδίδουμε στα παιδιά μας.
Και του σχολείο μας, η αυλή όπου μεγάλωσαν γενιές Βαλτεσινιωτών, δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερος τόπος για να κρατήσουν οι χοροί.

🃏 Και η παράδοση συνεχίζεται με… Δηλωτή!
Το Σάββατο 16 Αυγούστου 2026, στις 11:30, στην παραδοσιακή ταβέρνα «Βασιλικός», πραγματοποιείται για ακόμη μία χρονιά το αγαπημένο Τουρνουά Δηλωτής, ένας θεσμός που μετρά περισσότερα από 30 χρόνια συνεχούς παρουσίας στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις του χωριού μας.
Ένα παιχνίδι που για πολλούς από εμάς είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα παιχνίδι.
Είναι παρέα.
Είναι πείραγμα.
Είναι ανταγωνισμός.
Είναι γέλιο.
Είναι αναμνήσεις από άλλες εποχές.
Και είναι ένας ακόμη τρόπος να βρεθούμε γύρω από ένα τραπέζι και να συνεχίσουμε μια παράδοση που άντεξε στον χρόνο.
Με κύπελλο και έπαινο, αλλά και χρηματικό έπαθλο 100€ για την πρώτη θέση, σας περιμένουμε να πάρετε θέση στα τραπέζια και να διεκδικήσετε τον τίτλο του φετινού πρωταθλητή.
Πάνω απ’ όλα όμως, σας περιμένουμε για την καλή παρέα και την όμορφη διάθεση.

🧢 Ένα καπέλο για το Βαλτεσινίκο. Μια μικρή πράξη αγάπης για τον Σύλλογό μας.
Φέτος ο Σύλλογός μας ετοίμασε κάτι ξεχωριστό.
Δημιουργήσαμε τα δικά μας καπέλα του Βαλτεσινίκου, σε δύο όμορφες αποχρώσεις, πράσινο και μπεζ, με το χαρακτηριστικό έλατο και την ονομασία του χωριού μας.
Δεν είναι απλώς ένα καπέλο.
Είναι ένας μικρός τρόπος να κουβαλάμε μαζί μας το Βαλτεσινίκο, όπου κι αν βρισκόμαστε.
Είναι ένα μικρό σύμβολο της αγάπης μας για τον τόπο που μας μεγάλωσε, για τις καλοκαιρινές μας αναμνήσεις, για τους ανθρώπους μας, για τα σπίτια και τα μονοπάτια του χωριού μας.
Και πάνω απ’ όλα, είναι ένας τρόπος να στηρίξουμε έμπρακτα τον Σύλλογό μας.
Η τιμή διάθεσης είναι μόλις 10€ και τα έσοδα θα ενισχύσουν τις δράσεις και τις εκδηλώσεις του Συλλόγου, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την πορεία μας, να οργανώνουμε νέες δράσεις και να δημιουργούμε όμορφες στιγμές για όλους.
Γιατί ένας Σύλλογος δεν υπάρχει μόνο από το Διοικητικό του Συμβούλιο.
Υπάρχει από τους ανθρώπους του.
Από εκείνους που συμμετέχουν.
Από εκείνους που προσφέρουν.
Από εκείνους που στηρίζουν.
Από εκείνους που θέλουν να βλέπουν το χωριό μας να προχωρά.
Κάθε καπέλο που θα φορεθεί είναι και ένα μικρό μήνυμα:
«Είμαι από το Βαλτεσινίκο και στηρίζω τον τόπο μου.»
Τα καπέλα θα διατίθενται κατά τη διάρκεια των ημερών του Δεκαπενταύγουστου.

🙏 Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους στηρίζουν το έργο μας
Καμία προσπάθεια δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς ανθρώπους που πιστεύουν σε αυτήν και τη στηρίζουν έμπρακτα.
Ο Σύλλογος Βαλτεσινίκου «Η Κοίμηση της Θεοτόκου» αισθάνεται την ανάγκη να εκφράσει τις ιδιαίτερες και θερμές ευχαριστίες του στο Πολιτιστικό Κέντρο Βαλτεσινίκου για την οικονομική ενίσχυση που προσφέρει κάθε χρόνο στις δράσεις και στις εκδηλώσεις μας.
Η σταθερή αυτή στήριξη, χρόνο με τον χρόνο, αποτελεί για εμάς μια έμπρακτη απόδειξη ότι υπάρχουν άνθρωποι και φορείς που πιστεύουν στην προσπάθεια να παραμείνει ο πολιτισμός, η παράδοση και η κοινωνική ζωή του χωριού μας ζωντανή.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες και ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Γιάννη Μπουλούγαρη, για την προσωπική του συμβολή, την αγάπη του για τον Βαλτεσινίκο και τη διαχρονική στήριξή του προς τον Σύλλογό μας.
Θερμές και ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνουμε στον Δήμαρχο Γορτυνίας κ. Στάθη Κούλη και στον Αντιδήμαρχο κ. Ηλία Ρέππα, καθώς και στον Δήμο Γορτυνίας, καθώς και στον Πρόεδρο του χωριού μας, κ. Σταύρο Βραχνό, για την έμπρακτη υποστήριξη και τη συμβολή τους στις δράσεις και τις προσπάθειες του Συλλόγου μας αλλά και του χωριού μας.
Ιδιαίτερα, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον κ. Γιώργο Ματσακά για τη συνεχή και έμπρακτη βοήθειά του προς το χωριό μας και, ιδιαίτερα, προς τον Σύλλογό μας. Η σταθερή παρουσία, η διάθεση προσφοράς και η στήριξή του αποτελούν σημαντική βοήθεια στην προσπάθειά μας να συνεχίσουμε το έργο μας και να δημιουργούμε δράσεις προς όφελος του Βαλτεσινίκου.
Η στήριξη ανθρώπων που αγαπούν πραγματικά τον τόπο μας αποτελεί για εμάς δύναμη και ταυτόχρονα μεγάλη ευθύνη να συνεχίσουμε ακόμη πιο δυναμικά.
Η στήριξη αυτή έχει για εμάς ιδιαίτερη σημασία. Μας δίνει τη δυνατότητα να συνεχίζουμε να δημιουργούμε, να προσφέρουμε και να οργανώνουμε εκδηλώσεις που φέρνουν τους ανθρώπους του Βαλτεσινίκου κοντά.
Γιατί ο πολιτισμός δεν χτίζεται από έναν άνθρωπο ή έναν φορέα μόνο.
Χτίζεται όταν ενώνουμε τις δυνάμεις μας.
❤️ Γιατί όλα αυτά έχουν σημασία
Μπορεί ένας Σύλλογος να έχει περιορισμένους οικονομικούς πόρους. Μπορεί να στηρίζεται στις συνδρομές, στις δωρεές, στην οικονομική ενίσχυση ανθρώπων και φορέων, αλλά και στην προσωπική προσφορά ανθρώπων που αγαπούν τον τόπο τους.
Όμως όταν υπάρχει διάθεση, συνεργασία και αγάπη, λίγα μπορούν να γίνουν πολλά.
Και αυτό θέλουμε να κάνουμε.
Να κρατήσουμε το Βαλτεσινίκο ζωντανό.
Να δώσουμε στα παιδιά μας την ευκαιρία να γνωρίσουν την παράδοση του τόπου τους.
Να δημιουργήσουμε νέες αναμνήσεις για όσους επιστρέφουν κάθε καλοκαίρι.
Να συναντηθούμε ξανά όλοι μαζί, χωρίς αποστάσεις, γύρω από μια μουσική, έναν χορό, μια τράπουλα, ένα τραπέζι.
Να δώσουμε ζωή στο χωριό μας.
Γιατί τελικά ένας τόπος δεν είναι μόνο τα σπίτια και τα πέτρινα καλντερίμια του.
Είναι οι άνθρωποί του.
Είναι οι αναμνήσεις του.
Είναι οι παραδόσεις του.
Είναι οι φωνές και τα γέλια που γεμίζουν ξανά τις αυλές του.
Και είναι όλα όσα αποφασίζουμε να μην αφήσουμε να χαθούν.
Ο Σύλλογος Βαλτεσινίκου «Η Κοίμηση της Θεοτόκου» συνεχίζει.
Με σεβασμό στο χθες, αγάπη για το σήμερα και βλέμμα στο αύριο.
Και αυτό το καλοκαίρι σας περιμένουμε όλους στον Βαλτεσινίκο.
💚 Γιατί το χωριό μας αξίζει να συνεχίσει να χτυπά δυνατά.
💚 Γιατί η παράδοση αξίζει να περάσει στα χέρια της επόμενης γενιάς.
💚 Γιατί όταν είμαστε όλοι μαζί, οι Σύλλογοι, οι φορείς και οι άνθρωποι του χωριού, μπορούμε να κάνουμε τον Βαλτεσινίκο να συνεχίσει να ανθίζει.
Με εκτίμηση,
Σύλλογος Βαλτεσινιωτών
«Η Κοίμηση της Θεοτόκου»




