Α.Λυκουρέντζος: «Αύριο αποζημιώνονται 290 Αρκάδες πυρόπληκτες ΜΗ κατά κύριο επάγγελμα αγρότες»

Αύριο Παρασκευή 23η Δεκεμβρίου 2022 πρόκειται να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους ΜΗ κατά κύριο επάγγελμα αγρότες των οποίων οι δενδροκαλλιέργειες καταστράφηκαν από τις Πυρκαγιές 2021. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, καθώς ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα πολλών πληγέντων Αρκάδων και κυρίως Γορτυνίων, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ελαιοκαλλιεργητές και είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται από τις μεγάλες φωτιές το καλοκαίρι του 2021. Συγκεκριμένα για την Αρκαδία θα δοθούν 1.374.559,20 ευρώ, σε 290 δικαιούχους ΜΗ κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ και πρώην Βουλευτής Αρκαδίας Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο Υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος με συστηματική προσπάθεια  μαζί με  την πολιτική ηγεσία των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών και με τη στήριξη του Πρωθυπουργού, πέτυχαν να διαμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο, να ψηφισθούν οι διατάξεις νόμου, να εγκριθούν τα απαιτούμενα κονδύλια από το Υπουργείο Οικονομικών και αύριο να καταβληθούν οι αποζημιώσεις.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος δήλωσε στην εφημερίδα μας για το θέμα: «Όπως είναι γνωστό ο ΕΛΓΑ δεν καταβάλει αποζημιώσεις στις περιπτώσεις φυτικού κεφαλαίου από  Πυρκαγιές, αλλά ο ΕΛΓΑ συνέβαλε με τις αποφάσεις του Διοικητικού του Συμβουλίου, με τα Πληροφοριακά του Συστήματα, την αξιοποίηση των δορυφορικών εικόνων του συστήματος Copernicus και με τους εργαζόμενους του Οργανισμού, οι οποίοι προσέφεραν ανεκτίμητες υπηρεσίες να φτάσουμε στο αίσιο αποτέλεσμα της πληρωμής των προκαταβολών, 25 ευρώ ανά ελαιόδενδρο»

Ο κ.Λυκουρέντζος επεσήμανε ακόμα στην εφημερίδα μας: «Για περισσότερο από ένα χρόνο, εργαστήκαμε σκληρά χωρίς τυμπανοκρουσίες, χωρίς την ανάγκη υποδείξεων από οποιουσδήποτε τρίτους και κυρίως από δημαγωγούς αιρετούς εκπροσώπους, πράξαμε το καθήκον μας και επιτύχαμε να καταβάλλουμε σημαντικές αποζημιώσεις στους δικαιούχους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο για αποζημιώσεις στις περιπτώσεις πυρκαγιών δεν κάλυπτε τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Οι αποζημιώσεις μέχρι το 2020, ήταν εξαιρετικά μειωμένες, ακόμη και για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, συνολικά 21 ευρώ ανά ελαιόδενδρο και καταβάλλονταν μέσω των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, με μαρκόσυρτες γραφειοκρατικές διαδικασίες, οι οποίες διάρκουσαν μέχρι και τέσσερα χρόνια. Η Κυβέρνηση με κοινωνική ευαισθησία εκδηλώνει το έμπρακτο στήριξή της στο πολίτες όταν έχουν ανάγκη και δοκιμάζοντα»