Αναβίωση εθίμων στα Τρόπαια: Οι κουλούρες τ’ Αγιωργιού και οι νικήτριες του διαγωνισμού! (ph)

Την Δευτέρα 6 Μαϊου, στα Τρόπαια Γορτυνίας, τιμήθηκε ο Πολιούχος Άγιος Γεώργιος με πανηγυρική Θεία Λειτουργία, που τέλεσε ο πατήρ Ιωάννης και περιφορά της εικόνας του Αγίου στον κεντρικό δρόμο της κωμοπόλεως. Μια ξεχωριστή νότα στην περιφορά πρόσθεσε ο Χουντής Βαγγέλης, συνοδεύοντας την εικόνα με το άλογό του. Μάλιστα τα μικρά παιδιά χάρηκαν ιδιαιτέρως την παρουσία του αλόγου, αφού αμέσως μετά ανέβηκαν στη σέλα του και έβγαζαν φωτογραφίες.

Την θρησκευτική τελετή ακολούθησε η λαογραφική εκδήλωση «Οι κουλούρες τ’ Αγιωργιού» στο Πνευματικό Κέντρο, η οποία περιλάμβανε έκθεση με παραδοσιακά κεντητά ψωμιά, κουλούρες, σπιτικά γλυκά, που ετοίμασαν κυρίες από τα Τρόπαια αλλά και από την ευρύτερη περιοχή.

Η κουλούρα, ένα κεντητό ψωμί με σχέδιο, αποτελεί ένα παλιό έθιμο που πραγματοποιούταν συνήθως την εορτή του Αγίου Γεωργίου.

Το έθιμο αυτό αναβιώνουν τα τελευταία χρόνια με μεγάλη επιτυχία ο Χορευτικός και Λαογραφικός Σύλλογος Αρίων Ίππος, με το Δήμο Γορτυνίας, το Κοινοτικό Συμβούλιο και  το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο.

Στην εκδήλωση χαιρέτησε τους παρευρισκόμενους η Μαρία Νικητοπούλου, ενώ χαιρετισμό και ευχές απηύθυναν ο Δήμαρχος Γορτυνίας Ευστάθιος Κούλης, ο Αντιδήμαρχος Κοντοβάζαινας και Υπεύθυνος Πολιτιστικών Πάικος Αναγνωστόπουλος, o Πρόεδρος της Κοινότητας Μαρίνος Κατσικερός και εκ μέρους του Συλλόγου «Αρίων Ίππος» ο Ταμίας, Χρήστος Κάββουρας.

Στη συνέχεια πλησίον του Ναού στο Πνευματικό Κέντρο η Κριτική Επιτροπή αξιολόγησε τις καλύτερες κουλούρες. Η Επιτροπή απαρτιζόταν από τους εκπροσώπους των διοργανωτών και συγκεκριμένα από τον Δήμαρχο Γορτυνίας Ευστάθιο Κούλη, από τον Πρόεδρο της Κοινότητας Μαρ. Κατσικερό, από τον ιερέα του Ναού πατέρα Ιωάννη και από την εκπρόσωπο του Συλλόγου Αρρίων Ιωάννα Αλεξοπούλου

Τα βραβεία ήταν τα ακόλουθα:

1ο Νικητοπούλου Μαρία

2ο Κλουκίνα Ευρυδίκη

3ο Βογιατζόγλου Κωνσταντίνα

Ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι με ζωντανή ορχήστρα όπου τραγούδησαν ο Θεόφιλος Κολοτούρος και ο Δημήτρης Καραχάλιος, ενώ στα κρουστά συμμετείχαν ο Κωνσταντίνος Γιολτούρης, στο κλαρίνο ο Βασίλης Βήλος και στο λαούτο ο Δημήτρης Περρής.

Συγχαρητήρια στους διοργανωτές και σε όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης. Η προσπάθεια διατήρησης και ενίσχυσης των εθίμων και των παραδόσεών μας είναι άξια επαίνων.

Πέννυ Καλύβα

     

Δείτε live βίντεο από την εκδήλωση στη σελίδα μας στο facebook: