Ανοιχτή πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για νέα μέλη στα Τρόπαια (photo)

Η ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Γορτυνίας διοργάνωσε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση την Παρασκευή 22 Ιουλίου και ώρα 19:00 στην πλατεία Τροπαίων. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η υποδοχή νέων μελών και η συνάντησή τους με τα παλιά μέλη του κόμματος.

Κατά την εκδήλωση της ΟΜ Γορτυνίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την «υποδοχή των νέων μελών» ο βουλευτής Αρκαδίας Γιώργος Παπαηλιού  είπε, μεταξύ των άλλων, τα εξής :

1) Με τη συγκεκριμένη εκδήλωση τυπικά γίνεται υποδοχή των νέων μελών.

Δεν πρέπει να γίνεται διάκριση μεταξύ παλαιών και νέων μελών.

Τα «νέα» μέλη είναι παλιοί και νέοι φίλοι και σύντροφοι, με τους οποίους έχουμε πορευτεί και ζυμωθεί σε αγώνες (κοινωνικούς, πολιτικούς), και εκλογικούς, μέσα από προοδευτικά πολιτικά κόμματα, δημοτικές παρατάξεις, συνδικάτα, πρωτοβουλίες πολιτών.

Αυτή η ζύμωση έχει φέρει όλους μέχρις εδώ.

Με την ενσωμάτωση των μελών στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, όλοι συμμετέχουν  σε πρωτοβουλίες, δράσεις, αποφάσεις που είναι ανάγκη να αναληφθούν και να ληφθούν, ιδίως σήμερα που στη διακυβέρνηση της χώρας δεν βρίσκεται ένα αντίπαλο πολιτικό κόμμα, αλλά ένα «σύστημα», το «σύστημα Μητσοτάκη», που λυμαίνεται το δημόσιο πλούτο και τους πόρους, καταπνίγει τον αντίλογο, κάθε διαφορετική φωνή και άποψη,  προσβάλλει τους πολίτες και εμπλέκει τη χώρα σε περιπέτειες, ακόμη και πολεμικές, εις βάρος των εθνικών συμφερόντων.

2) Η πολλαπλή κρίση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα μας είναι υγειονομική, οικονομική, θεσμική και εθνική.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι οι διαφορετικές εκφάνσεις της έχουν διεθνή διάσταση και εθνική απόληξη.

Η κυβέρνηση της κάθε χώρας τις αντιμετωπίζει με διαφορετικό τρόπο.

Στ η χώρα μας, οι κυβερνητικές πολιτικές λειτούργησαν και λειτουργούν ως πολλαπλασιαστές και επιταχυντές  των επιμέρους κρίσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, με την άσκηση των κυβερνητικών πολιτικών, οι κρίσεις επιτάθηκαν και η Ελλάδα κατέστη αρνητική πρωταθλήτρια στην Ευρώπη σε όλους τους τομείς.

Με την άσκηση των κυβερνητικών πολιτικών, η κρίση επιτάθηκε και η Ελλάδα κατέστη αρνητική πρωταθλήτρια στην Ευρώπη σε όλους τους τομείς.

Στην υγειονομική κρίση, αφού εξαγγέλθηκε επανειλημμένα το τέλος της «διοικητικά»,  το ΕΣΥ δεν ενισχύθηκε, με συνέπεια (η χώρα μας) να γίνει παράδειγμα προς αποφυγήν για όλους.

Στην οικονομία, η ακρίβεια και η ενεργειακή φτώχεια έφθασαν και εξακολουθούν να «κτυπούν κόκκινο» εις βάρος των μεσαίων και των λαϊκών στρωμάτων, με συνέπεια την ενίσχυση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων.

Η θεσμική κρίση που βιώνει ο τόπος είναι κρίση δημοκρατίας, κράτους δικαίου, ελευθεριών και δικαιοσύνης. Η κυβέρνηση της ΝΔ φιμώνει κάθε αντίλογο, κάθε διαφορετική φωνή, επιχειρώντας να επιβάλλει «σιωπή νεκροταφείου». Λαμβάνει θεσμικά μέτρα, ώστε ο πλουραλισμός να καταστεί «είδος εν ανεπαρκεία». Και επιπλέον εργαλειοποιεί τη δικαιοσύνη, χωρίς να επιτυγχάνει παντού και πάντα το σκοπό της, διότι στην Ελλάδα «υπάρχουν δικαστές» που επιτελούν το καθήκον τους με ευσυνειδησία και χωρίς να υπολογίζουν το κόστος που τους επιφυλάσσει το «σύστημα Μητσοτάκη».

Στα εθνικά θέματα-στην αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας, η ΙΧ εξωτερική πολιτική του «συστήματος Μητσοτάκη», η πρόσδεση της χώρας, ως δεδομένου συμμάχου και «προκεχωρημένου φυλακίου» της Δύσης,  στο «άρμα» των ΗΠΑ, η εμπλοκή της στην ουκρανική διένεξη,  η έλλειψη εθνικής στρατηγικής στην αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας,  οδηγούν σε μεγάλες περιπέτειες.

3) Βρισκόμαστε στην καρδιά της Γορτυνίας. Πρόκειται για μία περιοχή  απομονωμένη, απομακρυσμένη από τα αστικά κέντρα, γερασμένη, φθίνουσα. Όμως μία περιοχή με ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα (την παρθένα φύση, το φυσικό κάλλος, τη μυθολογία, την ιστορία, τη λαϊκή παράδοση, το λαϊκό πολιτισμό, την παραγωγή ποιοτικών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, το ανθρώπινο δυναμικό των Γορτυνίων, οι οποίοι  βρίσκονται παντού και έχουν στενή σχέση με την «πέτρα και το πουρνάρι» της γορτυνιακής γης).

Αλλά και μία περιοχή με δύο όψεις, τη Γορτυνία μέχρι τα Λαγκάδια και την Κάτω Γορτυνία. Στην πρώτη, υπάρχει αυξημένη επισκεψιμότητα, με συνέπεια ο ορεινός χειμερινός τουρισμός να έχει καταστήσει τον άξονα από Βυτίνα μέχρι Καρύταινα (και ολίγον Βαλτεσινίκο) περιοχή του Σαββατοκύριακου.

Είναι αναγκαίο, να υπάρξει ένα τοπικό αναπτυξιακό σχέδιο, στο οποίο ο λόγος της τοπικής κοινωνίας πρέπει να είναι αποφασιστικός.

Η Κάτω Γορτυνία είναι απολύτως «ξεχασμένη» εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό συνέβη και μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού 2021,με συνέπεια αγρότες, κτηνοτρόφοι και επαγγελματίες να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Τα Κέντρα Υγείας (Τροπαίων και Δημητσάνας) υπολειτουργούν όπως επίσης και τα σχολεία.

Η απομάκρυνση κρατικών, ημικρατικών. τραπεζικών και άλλων δομών από την περιοχή εντείνει την ερημοποίησή της.

Ίσως χρειάζεται η διοικητική διαίρεση της Γορτυνίας, αφού η λειτουργία ενός δήμου αυτής της έκτασης δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική.

Η ΕΟ Βυτίνας-Αρχαίας Ολυμπίας, η «παράκαμψη» των Λαγκαδίων, αποτελεί αίτημα δεκαετιών που δυστυχώς ακόμη και τότε που οι πόροι ήταν πολλοί και απολύτως διαθέσιμοι δεν προωθήθηκε, αφού οι υποσχέσεις και εξαγγελίες δεν συνοδεύονταν από την αναγκαία πολιτική βούληση.

Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η πολιτική βούληση οδήγησε στην κατάρτιση και ολοκλήρωση των αναγκαίων επιμέρους μελετών. Απέμενε ένα ελάχιστο υπόλοιπο Όμως με την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη ΝΔ, όλα «πάγωσαν», αφού  εξέλιπε η πολιτική βούληση.

Σήμερα, σε μία οιονεί προεκλογική περίοδο, η ΝΔ επανέρχεται με νέες εξαγγελίες και ψέμματα.

4) Είναι κοινωνική ανάγκη, η διαμόρφωση μιάς ευρείας κοινωνικής πλειοψηφίας (εργαζομένων, μικρομεσαίων, περιφέρειας, πολιτισμού κλπ) που, στις προσεχείς εκλογές, θα μετασχηματιστεί σε προοδευτική πλειοψηφία και αυτή με τη σειρά της σε κυβέρνηση προοδευτικής πλειοψηφίας  με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.