Όπως έχουμε επισημάνει επανειλημμένως μέσα από την εφημερίδα μας σε πολλά χωριά της Γορτυνίας το Internet «σέρνεται» με ταχύτητες περίπου 1,2 mbps. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται σε χωριά της Ηραίας και της Κάτω Γορτυνίας (Δ.Ε. Τροπαίων και Κοντοβάζαινας). Σήμερα, που το Internet είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για όλους, θεωρείται αδιανόητο να παραμένουν χωριά στο «σκοτάδι» της πληροφόρησης, για αυτό και η αγανάκτηση όλων είναι δικαιολογημένη.
Το σοβαρό αυτό θέμα έφθασε τον προηγούμενο μήνα και στη Βουλή με σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Αρκαδίας και Αντιπρόεδρος της Βουλής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος στον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής για το τι πρόκειται να κάνει για την αποκατάσταση των δικτύων internet στα χωριά της Γορτυνίας με σκοπό τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων και των μαθητών καθώς επίσης και για την επιβίωση των επιχειρήσεων της περιοχής.
Η απάντηση στην ερώτηση του κ.Κωνσταντινόπουλου έγινε εχθές 06.10.2022 από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο αναφέρει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έργο που αφορά στην περιοχή υπηρεσιών χονδρικής υπερ-υψηλής ταχύτητας.
Στην απάντησή του ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ.Θεόδωρος Λιβάνιος παραθέτει δύο έγγραφα για το θέμα: 1) Από την Διεύθυνση Ευρυζωνικότητας και Δικτύων Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και 2) Από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.
Στο πρώτο έγγραφο, η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών αναφέρει το νέο έργο που θα πραγματοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ και συμπεριλαμβάνει οικισμούς του Δήμου Γορτυνίας. Συγκεκριμένα επισημαίνει: «Όσον αφορά στα δημόσια έργα υποδομής που πρόκειται να υλοποιηθούν σύντομα, ο σχεδιασμός του Υπουργείου για τις «λευκές» περιοχές της χώρας αποτυπώνεται στο νέο έργο Ultrafast Broadband (UFBB), που αφορά στην παροχή υπηρεσιών χονδρικής υπερ-υψηλής ταχύτητας, το οποίο θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ με προϋπολογισμό της τάξης των 700 εκ. €. Η δημόσια παρέμβαση εκτιμάται σε 300 εκ. € (μέγιστο) και θα προέλθει από το ΕΣΠΑ. Στο σχεδιασμό του έργου έχουν συμπεριληφθεί και όλοι οι οικισμοί του Δήμου Γορτυνίας που ήταν επιλέξιμοι, συμπεριλαμβανομένων και των πρώην Δήμων Κλείτορος και Τροπαίων, όπως τα Τρόπαια, το Καλλιάνι, ο Παλαιόπυργος, το Βαλτετσίνικο και τα Άνω Καλύβια. Το έργο UFBB βρίσκεται στο στάδιο της συμβασιοποίησης.
Επιπλέον, οι Δήμοι της χώρας μας, συμπεριλαμβανομένου του Δήμου Γορτυνίας, έχουν επωφεληθεί από την χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ δράση WIFI4EU (συνολικά 312 επιλεχθέντες Δήμοι) για την ανάπτυξη ασύρματων δικτύων ελεύθερης ευρυζωνικής πρόσβασης. Για τον ίδιο σκοπό πρόκειται να επωφεληθούν από τη νέα δράση WIFI4GR του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η οποία συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και εθνικούς πόρους, με την προμήθεια και εγκατάσταση 5.600 σημείων πρόσβασης σε περίπου 2.500 περιοχές ελεύθερης ασύρματης – WiFi πρόσβασης ιδιαίτερα σε σημεία υψηλής συνάθροισης κοινού ή σημεία πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος σε όλη τη χώρα.»
Η δεύτερη επιστολή από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών βασίζεται στην αρμοδιότητα που έχει όσον αφορά τις υφιστάμενες συνδέσεις. Σε αυτή γίνεται αναφορά ότι έχει εκκινήσει δημόσια διαβούλευση σχεδίου τεύχους προκήρυξης για την επιλογή παρόχου Καθολικής Υπηρεσίας. Παράλληλα με τη με αριθμό υπουργική απόφαση 12698 ΕΞ 2022/4-4-2022 «Εξασφάλιση μέτρων οικονομικής προσιτότητας των υπηρεσιών Καθολικής Υπηρεσίας που δεν παρέχονται σε σταθερή θέση σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 192 του ν. 4727/2020» (Β’ 1698), οι πάροχοι υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας καθίστανται υπόχρεοι να προσφέρουν σε τιμή έως 27 ευρώ το μήνα στα σημεία στα οποία η παροχή υπηρεσίας στο πλαίσιο της Καθολικής, απαιτεί οικονομική επιβάρυνση του τελικού συνδρομητή: α) υπηρεσία ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο με ελάχιστη ονομαστική ταχύτητα καθόδου (download) 10 Mbps και τουλάχιστον 30 GByte διαθέσιμα το μήνα και β) χρόνο ομιλίας τουλάχιστον 1500 λεπτών τον μήνα προς σταθερά.