Απεβίωσε ο δαιμόνιος επιχειρηματίας – ιδρυτής της DUR Νίκος Δούρος από Κοντοβάζαινα

Απεβίωσε ο γνωστός επιχειρηματίας Νίκος Δούρος, ο ιδρυτής της γνωστής εταιρείας ειδών ανδρικής ένδυσης DUR. Γεννήθηκε στην Κοντοβάζαινα Γορτυνίας, την οποία αγαπούσε πολύ και επισκεπτόταν συχνά.

Έφυγε μικρός από το χωριό του και εγκαταστάθηκε στην Πάτρα. Εκεί ξεχώρισε για το “δαιμόνιο” και σπινθηροβόλο επιχειρηματικό του πνεύμα και γρήγορα αναδείχθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους επιχειρηματίες της χώρας. Ιδρυτής της DUR, που αποτελεί μια από τις πιο γνωστές και επιτυχημένες ελληνικές επωνυμίες στον χώρο της ένδυσης, που διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο 30 καταστημάτων λιανικής πώλησης

Παράλληλα, ο εκλιπών υπήρξε επί πολλά χρόνια Πρόεδρος στο Επιμελητήριο Αχαΐας καθώς και Πρόεδρος στον Οργανισμό Λιμένα Πάτρας.

Ο ίδιος σε παλαιότερη συνέντευξή που έδωσε στην εφημερίδα “Καθημερινή” ανέφερε ότι έφυγε τη δεκαετία του ’50 από την Αρκαδία και πήγε στην Πάτρα όπου ένας μακρινός συγγενής της οικογένειας που διατηρεί στην πόλη μια μικρή βιοτεχνία ειδών ένδυσης του προσφέρει δουλειά: να γίνει πλασιέ. Με δύο βαλίτσες γεμάτες εμπόρευμα, ο νεαρός Δούρος περνάει απέναντι, στη Ναύπακτο, και γυρίζει από πόλη σε πόλη και από χωριό σε χωριό. Ταξιδεύοντας με τα ξεχαρβαλωμένα λεωφορεία των ΚΤΕΛ εκείνης της εποχής, σε ένα οδικό δίκτυο ρημαγμένο στο μεγαλύτερο μέρος του από τον πόλεμο, φτάνει μέχρι την Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα. Το ταξίδι θα επαναληφθεί πολλές φορές. Ο Νίκος Δούρος πολύ γρήγορα αποκωδικοποιεί τον κόσμο του ενδύματος, βλέπει τα κενά της αγοράς, αποκτά καλές σχέσεις με εμπόρους, καταλαβαίνει πολλά για τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές επιλέγουν ρούχα. Σύντομα αποφασίζει να μην είναι πια «υπαλληλάκι», όπως λέει, αλλά να φτιάξει τη δική του επιχείρηση. Καλεί μάλιστα στην Πάτρα από Κοντοβάζαινα τους αδελφούς του, Παναγιώτη και Ανδρέα, και τους γονείς του, για να τον βοηθήσουν.

Κάπως έτσι, το 1960 γεννιέται η «Νίκος Δούρος και αδελφοί», μια ταπεινή οικοτεχνία που παρασκευάζει και διαθέτει στην αγορά εσώρουχα και κάλτσες. Επόμενο βήμα, η δημιουργία βιοτεχνίας. Κι ενώ η πλειονότητα των ανδρών φορούν τότε μακριά εσώρουχα, οι Δούροι φτιάχνουν εσώρουχα τύπου μπόξερ, τα οποία κυκλοφορούν σε μια μοντέρνα συσκευασία και κάνουν θραύση! Το 1971 η επιχείρηση γίνεται ανώνυμη εταιρεία. Σε μια εποχή που στην πρωτεύουσα της Αχαΐας μεγαλουργούν επιχειρήσεις όπως η Αχάια Κλάους, η Πειραϊκή Πατραϊκή και ο Λαδόπουλος, η νέα Α.Ε. διεκδικεί το δικό της μερίδιο στην αγορά, με το μικρό της εργοστάσιο των 400 τ.μ. στην οδό Μαραγκοπούλου, εκεί όπου μέχρι σήμερα βρίσκεται η έδρα της.

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι της ιστορίας – και της χώρας, και της οικογένειας Δούρου. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, όταν έχει ήδη δρομολογηθεί η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ -με τις κοσμογονικές αλλαγές που αυτή σημαίνει για το χώρο του εμπορίου-, γεννιέται η DUR: με νέο όνομα, με το γνωστό λογότυπο με την κόκκινη τελεία και μια στροφή στο ποιοτικό ανδρικό ντύσιμο. Τη δεκαετία του ’90 το brand name έχει πια καθιερωθεί και η θέση της εταιρείας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό εδραιώνεται. Το 1992 η Dur ανοίγει το πρώτο κατάστημά της στην Αθήνα, στην οδό Τσακάλωφ. Τα πόλο μπλουζάκια της γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή, οι επενδύσεις ολοένα και μεγαλύτερες.

Όταν η εταιρεία του εδραιώθηκε, επιθυμία του Νίκου Δούρου ήταν να λειτουργήσει εργοστάσιο της DUR A.E. στην Κοντοβάζαινα. Όμως ανυπέρβλητες δυσκολίες, κυρίως το στενό οδικό δίκτυο, απέτρεψαν το όνειρό του να γίνει πραγματικότητα.

Ο Παναγιώτης Δούρος φεύγει από τη ζωή από το 1997. Δεν θα προλάβει να δει την είσοδο της εταιρείας στο χρηματιστήριο, το 2000.

Σήμερα Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας είναι ο γιος του Θεόδωρος, που διετέλεσε και Πρόεδρος του Γορτυνιακού Συνδέσμου Πατρών.

Η εφημερίδα μας και ειδικά ο Ιδρυτής της Κωνσταντίνος Καλύβας, που συνδεόταν στενά με την οικογένειά του, εκφράζουν θερμά συλλυπητήρια στη σύζυγό του Μαρία και στα τρία του παιδιά, Θόδωρο, Αγγελική και Μαρίνα.