Η Γορτυνία στο σκοτάδι!

Editorial (Μάιος 2015)

Τα ορεινά χωριά μας ερημώνουν το ένα μετά το άλλο. Υπάρχουν χωριά στο σκοτάδι που δεν συναντάς ούτε έναν άνθρωπο στο δρόμο. Υπάρχουν όμως και άλλα που τον 20ο αιώνα μένουν στο σκοτάδι και στην ενημέρωση! Και όχι βέβαια από επιλογή τους….

Κάτοικοι πολλών χωριών, όπως επισημαίνουμε και στο κύριο άρθρο μας, δυστυχώς έχουν καταδικαστεί να μένουν χωρίς τηλεόραση ή η ύπαρξή της να εξαρτάται από …τις καιρικές συνθήκες! Η περίφημη και πολυδιαφημιζόμενη μετάβαση την ψηφιακή εποχή τους έφερε κυριολεκτικά σε μέρες …..προ ανακάλυψης της τηλεόρασης! Μάλιστα οι λιγοστοί αυτοί κάτοικοι, που στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ηλικιωμένοι, είχαν την τηλεόραση ως συντροφιά και παρέα, αφού αυτή ήταν το μοναδικό μέσο διασκέδασης! Και πλέον, όπως μας διαμαρτύρονται συνέχεια, αφού δεν έχουν πώς να περάσουν την ώρα τους, ιδίως τα βράδια!

Προκειμένου δε να ενημερωθούν για νέα και ειδήσεις της χώρας αναγκάζονται να βάζουν ραδιόφωνο, όπως …προπολεμικά! Γιατί και οι ημερήσιες εφημερίδες φτάνουν μόλις σε 5 χωριά (Δημητσάνα, Βυτίνα, Λαγκάδια, Τρόπαια και Στεμνίτσα), από τα 135 χωριά της Γορτυνίας!

Και βέβαια μην κάνουμε λόγο για το διαδίκτυο, αφού είναι ένα μέσο είτε παντελώς άγνωστο για τους περισσότερους, είτε μέσο «πολυτελείας» για τους νεότερους. Οι νέοι δε δικαίως αναμένουν το Wi-fi που τους είχε εξαγγελθεί πριν ένα χρόνο, αλλά όπως φαίνεται μάταια το περιμένουν…. Με εξαίρεση  μόνο κάποια ελάχιστα χωριά που λειτουργεί Wi-Fi από τον Δήμο ή  αυτό είναι εγκατεστημένο, χάρις στις ιδιωτική πρωτοβουλία, όπως Ελληνικό, Βαλτεσινίκο.

Στην εποχή λοιπόν της υψηλής τεχνολογίας και του διαδικτύου, κάτοικοι  πολλών ορεινών χωριών της Γορτυνίας, εκτός από την εφημερίδα μας, δυστυχώς δεν έχουν κανένα άλλο μέσο ή πηγή ενημέρωσης! Πολίτες λοιπόν δύο κατηγοριών… Γιατί άραγε τόσο εγκατάλειψη και απομόνωση στην επαρχία μας;

ΠΕΝΝΥ ΚΑΛΥΒΑ