Σε παλαιότερο αφιέρωμα στη Γορτυνία από το περιοδικό «Γαστρονόμος» της εφημερίδος ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ παρουσιάστηκαν ξεχωριστές αρκαδικές συνταγές.
Οι Βαγγελιώ και ο Γιάννης Αγγελακόπουλος, που έχουν την ξακουστή ταβέρνα «Ζέρζοβα» στην Παναγιά, παρουσίασαν ντόπιες αρκαδικές συνταγές. Μεταξύ αυτών και η περίφημη συνταγή για το αρνάκι στο φούρνο με κρούστα γιαουρτιού.
Μπορείτε να τη δείτε παρακάτω:
ΥΛΙΚΑ (για 6 μερίδες)
1 αρνίσιο μπούτι, ολόκληρο και με το κόκκαλο, βάρος περίπου 2 κιλών
Μπόλικη ξερή ρίγανη, τριμμένη
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ελαιόλαδο για το άλειμμα
300 γρ. γιαούρτι πρόβειο, στραγγιστό
1.200 γρ. πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC. Βάζουμε το μπούτι σε ένα ευρύχωρο ταψί, το πασπαλίζουμε παντού με αλάτι, πιπέρι και ρίγανη και το τρίβουμε με τα χέρια μας. Με τη μύτη ενός μαχαιρού κάνουμε μικρές και βαθιές χαρακιές σε όλο του μπούτι και στη συνέχεια το αλείφουμε με το γιαούρτι, καλύπτοντάς το παντού. Τακτοποιούμε τις πατάτες γύρω από το κρέας, τις πασπαλίζουμε και αυτές γενναιόδωρα με αλάτι, πιπέρι και ρίγανη και τις ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και μετά σφικτά με αλουμινόχαρτο, για να σφραγίσουμε. Φουρνίζουμε και ψήνουμε για περίπου 2 ½ ώρες. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε νερό ή άλλο υγρό γιατί στο σφραγισμένο ταψί τα υλικά θα ψηθούν με το λίπος του αρνιού και την υγρασία του γιαουρτιού.
Ξεσκεπάζουμε το ταψί και ελέγχουμε αν έχει μαλακώσει καλά το αρνάκι – αν χρειαστεί, ψήνουμε για λίγα λεπτά παραπάνω, πάλι με σκεπαστό ταψί. Έπειτα αφαιρούμε τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι το φαγητό να ροδίσει ωραία και να ξεροψηθεί η πέτσα του αρνιού.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 25’
ΨΗΣΙΜΟ: 2 ώρες και 40’