Ας ανακαλύψουμε τους θησαυρούς της Γορτυνίας!

editorial penny

editorial penny

Editorial Ιουλίου-Αυγούστου

Διανύουμε το καλοκαίρι και οι περισσότεροι προσδοκούν λίγες στιγμές ανάπαυλας. Και μπορεί τα «Μνημόνια» και οι δυσβάστακτοι φόροι να μην αφήνουν πολλά περιθώρια για ανέμελες καλοκαιρινές διακοπές, σίγουρα όμως όλοι θα επιδιώξουν να ξεφύγουν για λίγο από την καθημερινότητα.

Και ενώ αυτήν την περίοδο η θάλασσα μπορεί να μονοπωλεί το ενδιαφέρον όλων, το βουνό όμως πάντα έχει άλλη χάρη! Για το λόγο αυτό και οι περισσότεροι Γορτύνιοι και Αρκάδες πάντα προσπαθούν να ξεκλέψουν κάποιο χρόνο, για να επισκεφτούν το αγαπημένο τους χωριό, έστω και για λίγες ημέρες τον Αύγουστο.

Σε όλους αυτούς για άλλη μια φορά συστήνουμε ανεπιφύλακτα να μην μείνουν μόνο στα χωριά τους, αλλά να κάνουν και κάποιες κοντινές εκδρομές για να δουν και άλλα μέρη στη Γορτυνία, αλλά και στην Αρκαδία. Γιατί δυστυχώς από τη μια συχνά συναντάμε πατριώτες από την «πάνω Γορτυνία» να μην έχουν …κατέβει ποτέ προς τα κάτω! Ούτε καν για να δουν από κοντά και να θαυμάσουν την μαγευτική Λίμνη του Λάδωνα. Και όμως στην Κάτω Γορτυνία υπάρχουν πολλά ανεξερεύνητα και μοναδικά μέρη καθώς και πλήθος χωριών, τα οποία μακριά από τα φώτα του τουρισμού, διατηρούν αναλλοίωτο το παραδοσιακό τους χαρακτήρα και μαγεύουν με την ομορφιά τους. Τέτοια χωριά συναντάμε στις όχθες του ποταμού Λάδωνα, στην κοίτη του Ερυμάνθου και σε πανέμορφες χαράδρες των καταπράσινων βουνών των τέως Δήμων Κοντοβαζαίνης, Τροπαίων, Κλείτορος αλλά και στην περιοχή της Ηραίας.

Από την άλλη όμως, συχνά κάτοικοι των παραπάνω χωριών εκτός από τα αμιγώς τουριστικά χωριά, που πιθανόν κάποια από αυτά να είναι και στο δρόμο τους (Λαγκάδια, Δημητσάνα, Βυτίνα), δεν έχουν επισκεφτεί και κάποια άλλα ξεχωριστά μέρη, τα οποία προσελκύουν αμέτρητους τουρίστες από όλη τη χώρα! Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτών είναι ο ποταμός και το φαράγγι του Λουσίου, το φημισμένο κάστρο της Καρύταινας, τα αρχαιολογικά μνημεία της Δημ.Ενότητος Γόρτυνος, η Αρχαία Γόρτυνα, το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα, το Φαράγγι της Γκούρας, το Κέντρο Γευσιγνωσίας «Αρκαδιανή» στο Ψάρι κ.α. Και ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν και τα μοναδικά μοναστήρια της περιοχής μας, κρυμμένα σε απόκρημνους βράχους, χάρις στα οποία η Γορτυνία συγκαταλέγεται στην πρώτη θέση για θρησκευτικό τουρισμό.

Η Γορτυνία λοιπόν έχει πολλούς κρυμμένους θησαυρούς και είναι κρίμα να μην τους ανακαλύπτουμε εμείς οι ίδιοι πρώτα!

Καλό μήνα & καλό Δεκαπενταύγουστο σε όλους!

Π.Κ.

Διαβάστε στο παρακάτω link ένα σύντομο οδοιπορικό στη Γορτυνία!

http://www.e-gortynia.gr/discovering-gortynia/province-gortynias.html