Χορηγήθηκε το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας ΕΟΤ στα Λουτρά Ηραίας

Με το ειδικό σήμα λειτουργίας του Υπουργείου Τουρισμού θα λειτουργεί πλέον το Υδροθεραπευτήριο Λουτρών στην Ηραία, αφού την προηγούμενη εβδομάδα μετά από μία χρονοβόρα διαδικασία η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Γορτυνίας (ΔΗΚΕΓ) κατόρθωσε να λάβει το σήμα και έτσι ο Δήμος Γορτυνίας να είναι ένας από τους ελάχιστους δήμους σε ολόκληρη την Ελλάδα που θα διαθέτει ειδικό σήμα λειτουργίας για τα Ιαματικά Λουτρά.

Είχε προηγηθεί τον περασμένο Δεκέμβριο μια σημαντική εξέλιξη καθώς αναγνωρίστηκαν και επίσημα ιαματικές οι πηγές από το Υπουργείο Τουρισμού. Μετά από σχετικές διαδικασίες είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία για να αναγνωριστεί ο φυσικός πόρος, το νερό της γεώτρησης των πηγών των Λουτρών ως Ιαματικών.

Επόμενο βήμα ήταν και η χορήγηση του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας από το Υπουργείο Τουρισμού. Έτσι με απόφαση της Προϊσταμένης της Ειδικής Υπηρεσίας Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων (ΕΥΠΑΤΕ) δόθηκε για πρώτη φορά το πολυπόθητο σήμα και οι πηγές θα λειτουργήσουν με όλες τις προβλεπόμενες αδειοδοτήσεις. Αυτό δε ήταν αποτέλεσμα ενεργειών της ΔΗΚΕΓ δια του Προέδρου της Πάικου Αναγνωσατόπουλου και του Δημοτικού Συμβούλου Δημήτρη Μπόρα που είχε την ευθύνη της περαίωσης της διαδικασίας

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ιαματικός τουρισμός είναι ένας δυναμικά αναπτυσσόμενος κλάδος με τεράστιες προοπτικές, που μπορεί να ενισχύσει τις τοπικές κοινωνίες όλους τους μήνες του χρόνου.

Πληροφορίες για τις Ιαματικές Πηγές στα Λουτρά Ηραίας

Οι Ιαματικές Πηγές Λουτρών Ηραίας βρίσκονται στην Αρκαδία, στην δυτική Γορτυνία, στην περιοχή της Ηραίας. Είναι στο ομώνυμο χωριό και είναι οι μόνες στην κεντρική Πελοπόννησο. Ανήκουν στον Δήμο Γορτυνίας και θεωρούνται από τις σημαντικότερες ιαματικές πηγές στην Ελλάδα. Το υδροθεραπευτήριο είναι το παλιότερο στην ελληνική επικράτεια και λειτουργεί με υπουργική απόφαση από τις 4/7/1900. Ηταν όμως γνωστές και από την αρχαιότητα.

Η Αρχαία Ηραία ήταν μεταξύ των χωριών Αγιος Ιωάννης και Λουτρά. Οικιστής ήταν ο Ηραιεύς, γιος του Λυκάονα. Οι κάτοικοι λάτρευαν τον θεό Διόνυσο, κατ’ άλλη δε εκδοχή λάτρευαν την θεά Ηρα. Σύμφωνα με τον Παυσανία και τα αρχαία κείμενα, η Αρχαία Ηραία ήταν αξιόλογη πόλη με αγορά, λουτρά και μεγάλους δρόμους, περιστοιχισμένους με δενδροστοιχίες, δάφνες και μυρσίνες. Στην Ηραία κόπηκε το 550 π.Χ. το πρώτο νόμισμα της Αρκαδίας, το αργυρούν τριώβολο, με κεφαλή της θεάς Ηρας στην μια όψη, στη δε άλλη, την επιγραφή ERA.

Τη λειτουργία του υδροθεραπευτηρίου διαχειρίζεται η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Γορτυνίας (ΔΗ.Κ.Ε.Γ.). Διαθέτει 20 πολυτελείς καμπίνες με 20 μπανιέρες, εκ των οποίων 3 είναι για υδρομασάζ. Τα θειούχα νερά των πηγών είναι ενδεδειγμένα ιατρικά, με αποδεδειγμένες θεραπευτικές ιδιότητες για: αρθρίτιδες, αυχενικό σύνδρομο, γυναικολογικά, κυκλοφορικό και νευρικό σύστημα, οστεοπόρωση, ρευματισμούς, παθήσεις ήπατος και χολής.

Πλεονεκτήματα: ειδυλλιακό τοπίο, παρθένα φύση, ήρεμη ζωή, χαλάρωση, μύθος, ιστορία, φιλοξενία, τοπικές γεύσεις.

Πληροφορίες:

Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Γορτυνίας (Τρόπαια): τηλ. 2797022700

Υδροθεραπευτήριο Λουτρών Ηραίας: τηλ. 2797025000