Δεκαπενταύγουστος! Χρόνια πολλά σε όλες και σε όλους από τη “Γορτυνία”!

panagia kleivoka
H θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Κλειβωκιώτισσας στην Ι.Μονή Κλειβωκάς (Κοντοβάζαινα)

Η Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου αποτελεί κάθε καλοκαίρι τη μεγαλύτερη θρησκευτική εορτή των Ορθοδόξων Χριστιανών. Από την μια άκρη της χώρας στην άλλη, σε βουνά, πόλεις, νησιά και χωριά, η γιορτή αυτή εορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα.

Τόσο την παραμονή όσο και την ημέρα της εορτής πολλοί πιστοί συρρέουν στους ναούς για να τιμήσουν τη Μεγαλόχαρη, να προσκυνήσουν τη πάνσεπτη εικόνα Της και να αποθέσουν τη δική τους ικεσία στη χάρη Της. Η γιορτή αυτή άλλωστε ονομάζεται και το «Πάσχα του καλοκαιριού». Ένα «χαρμόσυνο πένθος», αφού η Κοίμηση της Θεοτόκου δεν είναι ένα πένθιμο γεγονός για το ελληνικό λαό, επειδή η Παναγία «μετέστη προς την ζωήν».

Η εν λόγω ημέρα λοιπόν αποτελεί μια ημέρα θρησκευτικής κατάνυξης αλλά και χαράς, σε αντίθεση με τις προηγούμενες ημέρες του Αυγούστου, που αποτελούν ημέρες νηστείας και περισυλλογής.

Χρόνια πολλά σε όλους! Η Παναγία να μας προστατεύει και να μας φωτίζει όλους. Σε κάθε δύσκολη στιγμή της ζωής μας η Παναγιά είναι η πηγή της ελπίδας μας και της εκπλήρωσης των προσδοκιών μας.’

Από όλη την ομάδα της εφημερίδος “Γορτυνία”

Απολυτίκιον – Ήχος Α

Ἐν τῇ Γεννήσει τὴν παρθενίαν ἐφύλαξας, ἐν τῇ Κοιμήσει τὸν κόσμον οὐ κατέλιπες Θεοτόκε· μετέστης πρὸς τὴν ζωήν, μήτηρ ὑπάρχουσα τῆς ζωῆς, καὶ ταῖς πρεσβείαις ταῖς σαῖς λυτρουμένη, ἐκ θανάτου τὰς ψυχὰς ἡμῶν.