Δεκαπενταύγουστος, όλη η Γορτυνία γιορτάζει!

panagia kleivokas

panagia kleivokasH θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Κλειβωκιώτισσας στην Ι.Μονή Κλειβωκάς (Κοντοβάζαινα)Η Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου αποτελεί κάθε καλοκαίρι τη μεγαλύτερη θρησκευτική εορτή των Ορθοδόξων Χριστιανών. Από την μια άκρη της χώρας στην άλλη, σε βουνά, πόλεις, νησιά και χωριά, η γιορτή αυτή εορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα.

Το Δεκαπενταύγουστο όλη η Γορτυνία φορά τα καλά της και εορτάζει! Σε κάθε χωριό υπάρχει και μια εκκλησία ή ένα εξωκλήσι αφιερωμένο στη χάρη της Παναγίας μας. Αναρίθμητοι Ιεροί Ναοί αλλά και Μοναστήρια μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τη μεγάλη γιορτή. Για αυτό άλλωστε η Γορτυνία έχει χαρακτηριστεί και ως «Παναγιοσκέπαστη».

Τόσο την παραμονή όσο και την ημέρα της εορτής πολλοί πιστοί συρρέουν στους ναούς για να τιμήσουν τη Μεγαλόχαρη, να προσκυνήσουν τη πάνσεπτη εικόνα Της και να αποθέσουν τη δική τους ικεσία στη χάρη Της. Η γιορτή αυτή άλλωστε ονομάζεται και το «Πάσχα του καλοκαιριού». Ένα «χαρμόσυνο πένθος», αφού η Κοίμηση της  της Θεοτόκου δεν είναι ένα πένθιμο γεγονός για το ελληνικό λαό, επειδή η Παναγία «μετέστη προς την ζωήν».

Η εν λόγω ημέρα λοιπόν αποτελεί μια ημέρα θρησκευτικής κατάνυξης, αλλά και αφορμή για ένα γνήσιο ελληνικό γλέντι και χορό, σε αντίθεση με τις προηγούμενες ημέρες του Αυγούστου, που αποτελούσαν ημέρες νηστείας και περισυλλογής. Πολλοί Γορτυνιακοί Σύλλογοι και ιδιώτες τελούν αρτοκλασίες υπέρ υγείας όλων. Παράλληλα διοργανώνονται πανηγύρια αλλά και ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, κατοίκους και αποδήμους. Ξεχωρίζουν οι αναβιώσεις παλαιών εθίμων, οι θεατρικές παραστάσεις, τα παιχνίδια για τα παιδιά, οι αθλητικές διοργανώσεις, τα πάρτυ νεολαίας, οι διαγωνισμοί κ.α.

Χρόνια πολλά σε όλους! Η Παναγία να μας προστατεύει και να μας φωτίζει όλους. Σε κάθε δύσκολη στιγμή της ζωής μας η Παναγιά είναι η πηγή της ελπίδας μας και της εκπλήρωσης των προσδοκιών μας.

Π.Κ.

Απολυτίκιον – Ήχος Α
Ἐν τῇ Γεννήσει τὴν παρθενίαν ἐφύλαξας, ἐν τῇ Κοιμήσει τὸν κόσμον οὐ κατέλιπες Θεοτόκε· μετέστης πρὸς τὴν ζωήν, μήτηρ ὑπάρχουσα τῆς ζωῆς, καὶ ταῖς πρεσβείαις ταῖς σαῖς λυτρουμένη, ἐκ θανάτου τὰς ψυχὰς ἡμῶν.