Δημήτρης Πανταζόπουλος: Ο ευεργέτης της Βυτίνας ως πρότυπο ζωής!

Είναι ευτυχείς οι συγκυρίες, όταν προσωπικότητες καταξιωμένες στον επαγγελματικό τους χώρο, διαχειριστές και συνεχιστές του οράματος ανθρώπων που θεωρούσαν ως ύψιστο χρέος την προσφορά στον τόπο τους, συναντούν τη νέα γενιά.

Ο λόγος γίνεται για τους κ.κ. Χριστόπουλο Ιωάννη και Πλέσσια Παναγιώτη, οι οποίοι ως Διοικητές και Διαχειριστές του Πανταζοπουλείου κληροδοτήματος Βυτίνας επισκέφτηκαν το σχολείο μας την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου 2023 με αφορμή την προσφορά προς τους/τις μαθητές/τριές μας χρηματικού ποσού ως μία σημαντικότατη ενίσχυση για την πενθήμερη εκδρομή τους.

Ο βασικός όμως σκοπός αυτής της συνάντησης ήταν να γίνει γνωστό στους μαθητές μας το έργο του Πανταζοπουλείου κληροδοτήματος στην τοπική κοινωνία της Βυτίνας και να προβληθεί στα παιδιά ως πρότυπο η προσωπικότητα ενός ανθρώπου, του Δημητρίου Θεμιστοκλέους Πανταζόπουλου (1889-1963). Μετανάστης στην Αμερική στις αρχές του 20ου αι. ανέπτυξε σπουδαία δράση στο χώρο της εστίασης, διέπρεψε, απέκτησε σημαντική περιουσία, αλλά δεν ξέχασε τον τόπο καταγωγής του, την αγαπημένη του Βυτίνα. Έχοντας αντιληφθεί τη σπουδαιότητα της προσφοράς και της ευρύτερης παιδείας για τον άνθρωπο, ο Δημήτριος Πανταζόπουλος κληροδότησε μεγάλο μέρος της περιουσίας του στη γενέτειρά του. Με αυτό αναγέρθηκε το «Πανταζοπούλειο Πνευματικό Κέντρο» και δημιουργήθηκε το ομώνυμο κληροδότημα, το οποίο προικοδοτεί κάθε χρόνο οικονομικά αδύναμες Βυτιναίες.
Είναι λοιπόν σπουδαίο για τις νεότερες γενιές, οι οποίες μεγαλώνουν μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο μιας κοινωνίας της ιδιοτέλειας, του ατομικισμού και της ανάδειξης του προσωπικού συμφέροντος, ως υψίστη αξίας, να προβάλλεται και αυτή η πλευρά της ανιδιοτελούς προσφοράς προς τον συνάνθρωπο, αλλά και προς την ιδιαίτερη πατρίδα. Ο όρος ευεργέτης- τόσο γνωστός στις προηγούμενες γενιές- δημιουργούσε ρίγη συγκίνησης και αποτελούσε πρότυπο μίμησης για τους επερχόμενους. Στη δική μας περίπτωση και για την περιοχή της Γορτυνίας, αλλά και ιδιαίτερα για την κωμόπολη της Βυτίνας άξιοι συνεχιστές αποτελούν οι διαχειριστές του Πανταζοπουλείου Κληροδοτήματος, οι οποίοι συνεχίζουν το όραμα και τις προσδοκίες του αείμνηστου ευεργέτη, Δημητρίου Πανταζόπουλου.

Στη μικρή τελετή που πραγματοποιήθηκε οι κ.κ. Χριστόπουλος και Πλέσσιας δώρισαν επίσης στο σχολείο μας τον τόμο με την «Ιστορία της Βυτίνας» του κ.Αθανασίου Θεοδ. Λαμπρόπουλου στο πέρασμα του χρόνου. Ταυτόχρονα ο Διευθυντής του σχολείου μας ως μικρό αντίδωρο και ευχαριστήριο προσέφερε το βιβλίο του Γ.Ζαχαρόπουλου «Από το κρυφό σχολειό στο Ολοήμερο Σχολείο». Μάλιστα σε συνέχεια της αγαστής συνεργασίας και προσφοράς του Πανταζοπουλείου Κληροδοτήματος με το σχολείο μας κατασκευάζεται στον προαύλειο χώρο πέτρινο τραπέζι με παγκάκια, ώστε να πραγματοποιούνται οι συναντήσεις της Περιβαλλοντικής ομάδας και να περνούν ευχάριστα οι ώρες των διαλειμμάτων των μαθητών μας.

Η εκπαιδευτική κοινότητα του ΓΕΛ Βυτίνας ευχαριστεί ολόψυχα το Πανταζοπούλειο Κληροδότημα τόσο για την υλική προσφορά, όσο και για το μάθημα τιμής και μνήμης για τον άνθρωπο της προσφοράς, Δημήτριο Πανταζόπουλο.

Ελένη Καλοπίση – Φιλόλογος  ΓΕΛ Βυτίνας