Ένα ξεχωριστό ντοκιμαντέρ για τη Βάχλια

Ένα πολύ όμορφο ντοκιμαντέρ για τη Βάχλια κυκλοφόρησε τελευταία. Φέρει τον τίτλο: «Βάχλια Γορτυνίας – Όσα χωράνε στην αλήθεια δεν το βαστούν τα παραμύθια». Αποτελεί μια προσπάθεια  καταγραφής  της ιστορίας, της λαογραφία και του πολιτισμού της Βάχλιας και της Πέρα Βάχλιας, ως ένας ενιαίος τόπος, από την αρχαιότητα μέχρι το σήμερα, μέσα από τις διηγήσεις των ανθρώπων αλλά και από την ιστορική έρευνα. Η αφήγηση και η σκηνοθεσία του ντοκιμαντέρ, έγινε από τον Βασίλη-Δημοσθένη Μπουζαλά

Βασίστηκε στο βιβλίο του Νίκου Π. Γεωργακόπουλου «Βάχλια Γορτυνίας- Ο απόηχος μιας απίθανης ζωής» και εντάσσεται στις δράσεις της Πολιτιστικής Ομάδας Βάχλιας «ΘΑΛΙΑΔΕΣ».

Στόχος του ντοκιμαντέρ, σύμφωνα με το δημιουργό του, είναι «να διαφημίσουμε το χωριό μας, αλλά κυρίως να θυμίσουμε στους γηραιότερους τη ζωή που άφησαν πίσω και να δημιουργήσουμε ένα αρχείο για τους νεότερους καθώς όπως αναφέρει και η Ευγενία Στόφα μέσα στο ντοκιμαντέρ «Λαός χωρίς τις ρίζες του, δεν έχει μέλλον».

Τα γυρίσματα του Ντοκιμαντέρ μαζί με την έρευνα διήρκησαν περίπου ενάμιση χρόνο. Σ΄αυτό περιλαμβάνονται 21 συνεντεύξεις ανθρώπων, που όλοι κάτι έχουν να μας πουν. Το αρχικό υλικό που συγκεντρώθηκε ήταν σαράντα και πλέον ωρών, το οποίο έπρεπε να επεξεργαστεί και να δημιουργηθεί ένα έργο δύο περίπου ωρών, εργασία εξαιρετικά δύσκολη και κοπιαστική. Η προσπάθεια ήταν πολύ μεγάλη και ο πήχης πολύ υψηλός γι’ αυτό και μπορεί να υπάρχουν ιστορικά κενά ή ελλείψεις».

Ο Βασίλης γεννήθηκε το 1991 στην Αθήνα. Η μητέρα του Αναστασία Αγγελοπούλου κατάγεται από την Βάχλια και έτσι τους καλοκαιρινούς μήνες περνούσε μεγάλα διαστήματα σε αυτόν τον μαγευτικό τόπο. Επί δέκα χρόνια περίπου ασχολείται με το θέατρο, ως ηθοποιός και σκηνοθέτης, ενώ παράλληλα έχει γράψει και εφτά θεατρικά έργα για παιδικό και ενήλικο κοινό. Είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Σπούδασε αρμόνιο, ορθοφωνία και κλασική μουσική στο Ωδείο Πετρούπολης και αργότερα ασχολήθηκε για 3 χρόνια και με τη Βυζαντινή μουσική. Παρακολούθησε σεμινάρια σκηνοθεσίας αρχαίου και σύγχρονου θεάτρου, καθώς και σεμινάρια μουσικού θεάτρου (μιούζικαλ). Ξεκίνησε τις πρώτες σκηνοθετικές απόπειρες σε ηλικία 12 ετών μέσα από σχολικές παραστάσεις και αργότερα ίδρυσε την Θεατρική Ομάδα Ροεινού, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε και συνεργάστηκε σε αυτόνομες παραγωγές στη Βάχλια, στο Ρέθυμνο και στην Αθήνα. Αυτό το ντοκιμαντέρ αποτελεί την πρώτη σοβαρή προσπάθεια ερασιτεχνικής κινηματογράφησης.

Από το 2011 δημιουργήθηκαν οι «ΘΑΛΙΑΔΕΣ», μια ομάδα ανθρώπων που ενδιαφέρονται για τη Βάχλια, αγαπούν τον τόπο τους και θέλουν να προσφέρουν σε αυτόν με όποιο τρόπο μπορεί ο καθένας, κυρίως μέσα από τη δημιουργία εκδηλώσεων με κοινό παράγοντα τον πολιτισμό. Καλούμε λοιπόν όλους να στηρίξουν και να συμμετάσχουν ενεργά σε αυτή τη προσπάθεια.

Για να δείτε το βίντεο με συνέντευξη του δημιουργού, τη θεματολογία του ντοκιμαντέρ και σύντομο απόσπασμα από το έργο πατήστε στο σύνδεσμο:

http://youtu.be/S2FB19q_ta4

(http://vachliagortynias.blogspot.gr/)