Editorial: Ε.Ο. Τριπόλεως-Αρχαίας Ολυμπίας: Ήμουν νιος και γέρασα…!

*Editorial εφημερίδος “Γορτυνία” μηνός Μαρτίου

Κι αυτή τη φορά αφιερώνω το «Γράμμα του Εκδότη» στην πολύπαθη και κατ΄ευφημισμόν Εθνική Οδό Τριπόλεως – Αρχ. Ολυμπίας, με την περιβόητη παράκαμψη των Λαγκαδίων. Αφορμή οι τελευταίες -μικρές ευτυχώς – κατολισθήσεις & πτώσεις βράχων, που δικαιολογημένα ξεσηκώνουν διαμαρτυρίες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όμως όπως παρατηρώ όσα χρόνια εκδίδεται η εφημερίδα «Γορτυνία» – το κυρίαρχο μέσο που αγωνίζεται και συντηρεί το θέμα για πάνω από 50 χρόνια– δεν ιδρώνει το αυτί κανενός! Δυστυχώς, περνάει απαρατήρητο, όσες φορές και αν ακούγεται.

Είναι πραγματικά απορίας άξιον, πως ένα τέτοιο μείζον θέμα, δεν ενώνει τις πολιτικές και αυτοδιοικητικές δυνάμεις του τόπου, να το απαιτήσουν «εν σώματι και μια καρδία»! Έχουν περάσει πολιτικοί και πολιτικοί και …μηδέν στο πηλίκον! Εκτός από την έγκριση το 2017, 3.000.000 ευρώ για τη μελέτη που ολοκληρώθηκε μετά από …12 χρόνια, κατόπιν πίεσης του τότε Υφυπουργού Πέτρου Τατούλη, προς τον Υπουργό Γ.Σουφλιά, ουδεμία περαιτέρω εξέλιξη παρατηρήθηκε, με εξαίρεση την παρέμβαση του Δημ. Ρέππα, ως Υπουργού Υποδομών που άλλαξε τη μελέτη προς τον οικονομοτικότερον για την εκτέλεση του έργου (από 200 εκατομμύρια σε 120).

Οφείλουμε πάντως να αναφέρουμε ότι όπως είναι «κοινό μυστικό» κάποιοι Λαγκαδινοί παράγοντες αρχικά τορπίλισαν με τον τρόπο τους το έργο για λόγους που όλοι τους …«ψιθυρίζουν». Κάτι ανάλογο συνέβαινε και με τη Βυτίνα, αλλά τελικά η παράκαμψή της, ωφέλησε τα μέγιστα την κωμόπολη, που ανθεί οικονομικά. Πληθώρα ημερήσιων εκδρομών γίνονται από Συλλόγους, ταξιδιωτικά γραφεία και ΚΑΠΗ. Στα Λαγκάδια σπανίζουν γιατί τα πούλμαν δεν βρίσκουν χώρους να γυρίσουν! Αλλά και οι απλοί ταξιδιώτες με ΙΧ, ενώ θέλουν να απολαύσουν καφέ στην πανέμορφη Πλατεία, για να σταθμεύσουν θα πρέπει να βγουν έξω από το χωριό και να βαδίσουν μετά ένα χιλιόμετρο!

Όμως δεν ρίχνουμε την ευθύνη μόνο στους πολιτικούς μας, αλλά και οι αυτοδιοικητικοί μας (τωρινοί και προηγούμενοι) ανεξήγητα και αδικαιολόγητα κωφεύουν! Μάλιστα στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο Γορτυνίας είχε οριστεί διαπαραταξιακή Επιτροπή για να κινήσει «γη και ουρανό», αλλά μην την είδατε και μην απαντήσατε!

ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ!

Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε και τίποτε άλλο!

Κάτι ανάλογο, δυστυχώς, παρατηρείται και με την περιβόητη αξιοποίηση της Λίμνης του Λάδωνα. Κι εκεί έναν δρόμο περιφερειακό φωτισμένο από τη ΔΕΗ, τον βλέπουμε μόνο στον …ύπνο μας! Την ίδια ώρα που η περιοχή θα μπορούσε να σφύζει από ζωή όπως η Λίμνη Πλαστήρα.

Εν κατακλείδι επανερχόμαστε στην επί χρόνια πρόταση – έκκλησή μας:

ΚΥΡΙΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ επι τέλους ενωθείτε, βγάλτε τους κομματικούς μανδύες σας και ΑΠΑΙΤΗΣΤΕ: «Εν τη ενώσει η ισχύς».

Τολμήστε και μπείτε όλοι μαζί μπροστάρηδες και όλοι θα σας χειροκροτήσουμε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Π. ΚΑΛΥΒΑΣ