«Έφυγε» από τη ζωή …106χρονη Γορτύνια γιαγιά!

Αρχές του χρόνου «έφυγε» από τη ζωή μια υπεραιωνόβια συμπατριώτισσά μας. Πρόκειται για την Ασημίνα Πάγκα, από Τουθόα (Τσίπολη) Λαγκαδίων που έκλεισε τα μάτια της σε ηλικία 106 ετών.

Μια γλυκύτατη και πανάξια γυναίκα που ευτύχησε να δει 4 παιδιά, 9 εγγόνια και 5 δισέγγονα. Η ίδια μάλιστα διατηρούσε μέχρι τέλους όλες τις αισθήσεις της. Πριν δύο χρόνια δε είχε παρακολουθήσει την παρέλαση για την Άλωση-Απελευθέρωση της Τρίπολης. Τότε μάλιστα τα παιδιά της της είχαν επιφυλάξει μια μικρή έκπληξη, καθώς είχε κόψει μια ξεχωριστή τούρτα για τα 104 χρόνια της.

Η εκλιπούσα ήταν μια από τις αφανείς Ηρωίδες της Γορτυνία μας. Στην εικόνα της όλοι μας φέρνουμε στο νου τη γιαγιά ή τη μάνα μας. Γιατί η ίδια ήταν μια από τις πολλές Γορτύνιες που έζησαν πολύ δύσκολα χρόνια με φτώχια, στερήσεις και κακουχίες. Μια γυναίκα – αγρότισσα, που με τους πολλαπλούς της ρόλους, δούλευε πολύ σκληρά κάτω από δύσκολες συνθήκες, από τα ξημερώματα μέχρι το βράδυ, επτά ημέρες την εβδομάδα παντού, στο περιβόλι, στο χωράφι, στο σπίτι. Η ίδια είχε πραγματικά «φτερά» στα πόδια της. Για αυτό και η ευχή που η ίδια έδινε στα παιδιά της ήταν: «Να έχετε την περπατησιά μου».

Ας αναπαυτεί εν ειρήνη.

Π.Κ.