Εκδηλώσεις τον Δεκαπενταύγουστο στη Δήμητρα – Ενημέρωση για θέματα χωριού

Το Δεκαπενταύγουστο θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω εκδηλώσεις  στη Δήμητρα Γορτυνίας από την Ένωση Δημητριωτών:

 1. Αναβίωση παραδοσιακού πανηγυριού στην πλατεία της Δήμητρας.

Την Κυριακή, 13 Αυγούστου, θα γίνει αναβίωση του παραδοσιακού πανηγυριού στην πλατεία του χωριού μας Δήμητρα. Με την ευγενή χορηγία του Δήμου Γορτυνίας, των καταστημάτων Κωνσταντόπουλου και Μακρή στην πλατεία του χωριού και της Ένωσης Δημητριωτών «Ο Άγιος Νικόλαος» ,το συγκρότημα παραδοσιακής δημοτικής μουσικής του Γιώργου Δαλιάνη θα μας χαρίσει μία αξέχαστη βραδιά. Περιμένουμε όλους τους συγχωριανούς και φίλους του χωριού μας από τα γειτονικά χωριά να έρθουν και να διασκεδάσουν και να γευτούν τους υπέροχους μεζέδες των καταστημάτων αλλά και να δοκιμάσουν την τύχη τους  και να πάρουν τα πολλά και πλούσια δώρα που θα διατεθούν κατά την λαχειοφόρο αγορά, στην διάρκεια της πανηγύρεως.

 1. Η Ένωση Δημητριωτών, ανήμερα της Παναγίας, 15 Αυγούστου 2023, κατά την θεία λειτουργία που θα τελεστή στην εκκλησία της Παναγίας, στην Ακορίτα, θα τελέσει αρτοκλασία υπέρ υγείας όλων των Διβριτσιωτών και των οικογενειών τους.
 2. Μετά την θεία λειτουργία ανήμερα της Παναγίας , θα προσφερθεί από την Ένωση Δημητριωτών κέρασμα, με το σχόλασμα της Εκκλησίας. Θα προσφερθούν λουκούμι και τσίπουρο σε όλους τους προσκυνητές, στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού της Παναγίας.
 3. Δυστυχώς και την φετινή χρονιά, δεν θα συμμετάσχει ομάδα basketτης Δήμητρας στο τουρνουά basket που θα διενεργηθεί 14-16 Αυγούστου στην Κοντοβάζαινα.

 

Αποκατάσταση Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Δήμητρας

Παράλληλα, το Δ.Σ. της Ένωσης Δημητριωτών θα ήθελε να ενημερώσει τους απανταχού Διβριτσιώτες ότι το έργο αποκατάστασης του τρούλου στον ναό, έχει ήδη ξεκινήσει. Το έργο είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Οι διάφορες φάσεις του είναι οι εξής:

 1. Απόξεση των σοβάδων του τρούλου
 2. Καθαρισμός αρμών
 3. Τοποθέτηση σωλήνων στις ρωγμές για τσιμεντοενέσεις
 4. Επίχριση στις ρωγμές
 5. Τσιμεντοενέσεις
 6. Σοβάτισμα τρούλου
 7. Αγιογράφηση

Οι εργασίες 1-4 έχουν ολοκληρωθεί. Εντός των επόμενων εβδομάδων θα γίνουν και οι τσιμεντοενέσεις και θα ακολουθήσει το σοβάτισμα του τρούλου,(πρώτο χέρι, τοποθέτηση μεταλλικού ή πλαστικού πλέγματος, δεύτερο χέρι και τέλος λευκό) ώστε να ακολουθήσει η αγιογράφηση.

Η Ένωση Δημητριωτών χαιρετίζει αυτή την εξέλιξη των εργασιών και δηλώνει πως θα αναλάβει εξολοκλήρου την φάση 6 του έργου. Εύχεται δε καλή δύναμη στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου, το οποίο έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας όλες τις παραπάνω εργασίες.

(Φωτό αρχείου Β.Κουτρουμάνου)