Έκκληση όλων για αποφυγή μετακινήσεων στα χωριά μας!

Από αρχές Μαρτίου έχει παρατηρηθεί μια μετακίνηση πληθυσμού από την πρωτεύουσα στα χωριά μας, η οποία ενδέχεται να αυξηθεί και άλλο με το κίνδυνο της καθολικής απαγόρευσης. Τα ταξίδια και οι μετακινήσεις, λίγο πριν και από το Πάσχα, φαίνεται ότι δεν προβληματίζουν μόνο την κεντρική διοίκηση, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες.

Και αυτό γιατί το πρόβλημα που ελλοχεύει είναι διπλό. Από τη μια το γεγονός ότι πολλά κρούσματα δεν έχουν καταγραφεί, ενώ πολλοί είναι και συμπτωματικοί, με αποτέλεσμα κάποιοι μετακινηθέντες και ειδικά τα παιδιά, πιθανόν να μεταφέρουν τον ιό στα χωριά, όπου στην πλειοψηφία οι κάτοικοι είναι ηλικιωμένοι ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Από την άλλη σε ενδεχόμενη ανάγκη τα Κέντρα Υγείας στα χωριά μας δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τέτοια περιστατικά, ενώ δεν υπάρχουν κοντινά νοσοκομεία αντιμετώπισης της πανδημίας.

Για τους λόγους αυτούς ο Αρκαδικής καταγωγής καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, ήταν σαφής επισημαίνοντας τον κίνδυνο από τις μετακινήσεις, τονίζοντας ότι η τάση αυτή συνιστά έλλειψη ευθύνης και παράλληλα ενισχύει τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού στην επαρχία.

Η εφημερίδα μας τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει αποδέκτης πολλών μηνυμάτων από μονίμους κατοίκους της Γορτυνίας αλλά και φορείς, οι οποίοι ανησυχούν και απευθύνουν έκκληση σε όλους τους ετεροδημότες να παραμείνουν στον τόπο κατοικίας τους όσο διαρκεί η περίοδος των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Με μήνυμά του ο Δήμαρχος Γορτυνίας Ευστάθιος Κούλης έκανε έκκληση – παράκληση σε όλους τους Γορτύνιους και φίλους της Γορτυνίας μέχρι τη λήξη των μέτρων, να υπακούσουν τους οδηγίες και να μην πηγαίνουν στα χωριά της Γορτυνίας. Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Είναι χρέος και ευθύνη όλων μας να υπακούσουμε στις οδηγίες και τις εντολές των επιστημόνων και της πολιτείας, να προφυλάξουμε τους εαυτούς μας και να προστατέψουμε τους ανθρώπους που αγαπάμε. Είναι η πρώτη φορά που σας ζητάμε να μείνετε μακριά μας. Γνωρίζετε όμως καλά ότι στα χωριά μας ζουν μόνιμα μεγάλης ηλικίας άνθρωποι και εάν προκύψει οποιοδήποτε θέμα οι υποδομές και οι παροχές στην υγεία είναι ελάχιστες και η αντιμετώπιση εξαιρετικά δύσκολη .Είμαστε σίγουροι ότι θα υπακούσετε, με γνώμονα πάντα την αγάπη και το σεβασμό στο συνάνθρωπό μας και στην ελληνική πολιτεία. Ευελπιστούμε στο αίσιο τέλος αυτής της περιπέτειας και σας περιμένουμε όλες και όλους το καλοκαίρι, στα ωραία πανηγύρια των χωριών μας, να σμίξουμε και να διασκεδάσουμε όλοι μαζί.

Χαρακτηριστική όμως ήταν και η έκκληση Προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων, οι οποίοι αναφέρουν:

  • Αγγελική Μπίρη, Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Δημητσάνας:

«Αγαπητοί συμπατριώτες οι μέρες που περνάει η χώρα μας είναι πολύ δύσκολες και κρίσιμες. Ευθύνη όλων είναι να περιορίσουμε την απειλή του covid-19. Το σύνθημα “Μένουμε σπίτι ” πρέπει να τηρηθεί στο έπακρον. Έτσι παρακαλώ τους Δημητσανίτες που διαμένουν εκτός Δημητσάνας να μην μας επιλέξουν σαν καταφύγιο. Η πλειοψηφία των κατοίκων ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και οι δομές υγείας της επαρχίας γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν επαρκούν ούτε για τους μόνιμους κατοίκους. Οπότε ίσως για μοναδική φορά η Δημητσάνα δεν είναι ιδανικός προορισμός! Όσο αναφορά τους μόνιμους κατοίκους, τους συγχαίρω για την σχεδόν ευλαβική τήρηση του μέτρου και τους παρακαλώ να περιορίσουν ακόμα περισσότερο τις μετακινήσεις τους. Άτομα που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν για το οτιδήποτε οι υπηρεσίες του Δήμου αλλά και εγώ προσωπικά είμαι στη διάθεσή σας. Τέλος σας ενημερώνω ότι το προσεχές Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθεί από το Δήμο απολύμανση σε όλα τα Δημόσια κτήρια της Δημητσάνας. Εύχομαι υγεία σε όλους και γρήγορα να επανέλθουμε στη καθημερινότητα. Η Πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου Δημητσάνας
Αγγελική Μπίρη».

  • Γιάννης Στρίκος: Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Πυρρή:

Αγαπητοί συμπατριώτες, όπως όλοι γνωρίζουμε η χώρα μας βρίσκεται μέσα στη δίνη της παγκόσμιας πανδημίας με απρόβλεπτες συνέπειες . Για όσο διάστημα κρατήσει η πανδημία αυτή του κορονοϊού, ο μόνος τρόπος να προστατέψουμε δικούς μας ανθρώπους που μένουν στο χωριό μας, είναι να μείνουμε μακριά τους. Πρέπει όλοι να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων και των κρατικών φορέων. «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ» και δεν μετακινούμαστε από τα αστικά κέντρα στην περιφέρεια . Το χωριό μας τώρα δεν είναι ιδανικός τόπος προορισμού για διακοπές και ξεκούραση κλπ , εκτός αν υπάρχουν ιδιαίτεροι λόγοι. Σε αυτό μένουν μόνιμα λιγοστοί κάτοικοι που ανήκουν κυρίως στις ευάλωτες ομάδες και δεν χρειάζεται να κινδυνεύσει άμεσα η υγεία τους. Επιπλέον, ως γνωστόν το κέντρο υγείας της περιοχής μας δεν μπορεί να καλύψει βασικά ιατρικά θέματα, πόσο δε μάλλον σε μια τέτοια πανδημία. Θα είμαι στην διάθεση σας οποιαδήποτε ώρα με χρειαστείτε και σε συνεργασία με τους φορείς του Δήμου να σας βοηθήσουμε σε οτιδήποτε χρειαστείτε. Εύχομαι υγεία σε όλους. Με πειθαρχία και σύνεση, ψυχραιμία και αισιοδοξία θα καταφέρουμε να βγούμε πιο δυνατοί από την πανδημία αυτή. Ο Πρόεδρος της κοινότητας Πυρρή, Γιάννης Στρίκος».

Ευτυχώς πάντως όλοι και περισσότεροι αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο και συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των ειδικών. Το πιο ασφαλές για όλους είναι το «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ».