Επιχειρηματικό Οικονομικό Δελτίο Επιμελητηρίου Αρκαδίας

ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΓΙΟΡΤΗ STREET FOOD ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ
Tο Επιμελητήριο Αρκαδίας, στο πλαίσιο της καμπάνιας «Τhis is Arcadia» συνδιοργανώνει με τον Δήμο Τρίπολης και με την υποστήριξη του Συλλόγου Καφεστιατόρων Αρκαδίας και του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Τρίπολης δημιουργούν μία τριήμερη γιορτή, ανοιχτή σε όλους!!!
Η Τρίπολη ανοίγει τις πύλες της και υποδέχεται το «Tripoli Street Food Festival», το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17, το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Ιουνίου 2022, υπό την επιμέλεια της εταιρείας Soulfood Thessaloniki OE.  H πλατεία Άρεως θα μεταμορφωθεί σ’ ένα «γευστικό» χωριό με διαφορετικές κουζίνες απ’ όλο τον κόσμο, food market, kitchen lab, kids’ corner και μουσική από καλλιτέχνες και DJs!
Ωράριο λειτουργίας: Παρασκευή 17/6 18:00-00:00, Σάββατο – Κυριακή 18-19/6, 12:00-00:00

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΔΩΡΕΑΝ ΣΕΙΡΑ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΙΟΥΝΙΟΥ, ΤΟ ΣΕΜΙΝΆΡΙΟ «ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΩΛΗΣΕΩΝ»
Συνεχίζεται η σειρά διαδραστικών σεμιναρίων, με έμφαση στις Προτεραιότητες των  Μικρών  και Μικρομεσαίων  Οικογενειακών Επιχειρήσεων, στο Επιμελητήριο Αρκαδίας.
Την Τετάρτη 8 Ιουνίου και ώρες 4 μ.μ.– 9 μ.μ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Αρκαδίας (25ης Μαρτίου & Πανός 21,Τρίπολη) θα πραγματοποιηθεί το 3ο σεμινάριο «Σύγχρονες Τεχνικές Πωλήσεων».
Περισσότερες λεπτομέρειες εντός της ιστοσελίδας

ΕΠΙΠΛΕΟΝ 36 ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 1.983.319,54€ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΔΡΑΣΗ “ΕΡΓΑΛΕΙΟΘΗΚΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ”
Δημοσιεύθηκε η 18η τροποποίηση της απόφασης ένταξης πράξεων κρατικών ενισχύσεων στο πλαίσιο της δράσης “Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων”, σχετικά με την ένταξη επιπλέον 36 επενδυτικών σχεδίων, δημόσιας δαπάνης 1.983.319,54 ευρώ, καθώς και της τροποποίησης 14 πράξεων επιπλέον δημόσιας δαπάνης 227.603,33 ευρώ. Η συνολική δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 460.103.330,46 ευρώ. Δυνατότητα υποβολής νέας αίτησης για ωφελούμενους που απορρίφθηκαν από την έκτακτη επιχορήγηση λόγω πανδημίας. Στο μεταξύ δίνεται η δυνατότητα νέας υποβολής αίτησης χρηματοδότησης για όσες επιχειρήσεις έχουν υποβάλει, μέχρι 20 Μαΐου 2022 και έχουν απορριφθεί, στη δράση “Έκτακτη επιχορήγηση των περισσότερο πληττόμενων από την πανδημία επιχειρήσεων”.

ΑΑΔΕ: ΈΩΣ 29 ΙΟΥΛΙΟΥ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΔΟΣΕΩΝ
Με κοινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, ανακοινώθηκε η τροποποίηση των αποφάσεων για όλους τους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, προκειμένου να εξασφαλιστεί παράταση της αποπληρωμής για τους δικαιούχους και επέκταση των δόσεων επιστροφής. Ειδικότερα, με την έκδοση σχετικών αποφάσεων (ΦΕΚ Β 2614, 2615, 2626, 2659, 2669, 2670 και 2674) παρατείνεται η περίοδος χάριτος για την επιστροφή του επιστρεπτέου μέρους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ως και την 30η Ιουνίου 2022 και η ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης μετατίθεται την 29η Ιουλίου 2022. Επιπλέον, αυξάνονται οι δόσεις για την αποπληρωμή του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης από εξήντα (60) σε ενενήντα έξι (96) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, οι οποίες είναι άτοκες.

ΨΗΦΙΑΚΗ ΚΑΡΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ ΣΕ ΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ ΤΑΜΠΛΕΤ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ MYERGANI
Διαθέσιμη πλέον σε κινητό και τάμπλετ είναι η εφαρμογή myErgani, διευκολύνοντας ακόμα περισσότερο την άμεση πρόσβαση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα στο εργασιακό ιστορικό τους. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, μέσω αυτής ο κάθε εργαζόμενος έχει άμεση και εύκολη πρόσβαση σε όλες τις  εργασιακές σχέσεις με τους εργοδότες όπου έχει απασχοληθεί, καθώς και στα πιο πρόσφατα καταγεγραμμένα στοιχεία της κάθε σχέσης, όπως έχουν καταγραφεί στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ από τις δηλώσεις των υπόχρεων εργοδοτών. Παράλληλα, μπορεί να βλέπει σε πραγματικό χρόνο τις αλλαγές που πραγματοποιούνται στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ και τον αφορούν, μέσω προωθητικών ειδοποιήσεων (push notifications). Η είσοδος στην υπηρεσία προϋποθέτει αυθεντικοποίηση με τη χρήση των κωδικών πρόσβασης TaxisNet.

 ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ (Ε.Φ.Α.) ΕΤΟΥΣ 2022
Mέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2022 παρατείνεται η ημερομηνία υποβολής της δήλωσης Ειδικού Φόρου επί των Ακινήτων (Ε.Φ.Α.). Η παράταση δίνεται με την απόφαση την αριθ. Α. 1062/2022 Απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) – που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2480/Β/20.5.2022 με θέμα “Παράταση προθεσμίας υποβολής δηλώσεων Ειδικού Φόρου επί των Ακινήτων (Ε.Φ.Α.) έτους 2022”.

ΚΕΑΟ: ΝΕΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ, ΣΤΑ 42,8 ΔΙΣ. ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
Σε τέσσερις (4) άξονες δράσεων κινείται το νέο επιχειρησιακό σχέδιο του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) για το 2022. Οι κυριότεροι άξονες δράσεις προβλέπουν διαχείριση και ανάλυση του χαρτοφυλακίου οφειλών καθώς και εντατικοποίηση των μηχανισμών είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών-αύξηση εσόδων, ενώ οι άλλοι δύο άξονες δράσης προβλέπουν αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων και υποδομής καθώς και την ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας του ΚΕΑΟ. Tα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία στο τέλος του 2021 άγγιξαν το ποσό των 41 δισ.€, ενώ αυξήθηκαν περαιτέρω κατά 1,8 δισ. σε ένα τρίμηνο, από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022. Για την είσπραξη των ποσών, θα σταλούν 300.000 Ατομικά Ειδοποιητήρια εντός του τρέχοντος έτους. Παράλληλα, θα λαμβάνονται άμεσα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης κατά των οφειλετών που δεν προχωρούν σε ρύθμιση ή εξόφληση, δηλαδή το αργότερο εντός τριών μηνών από την ένταξη των οφειλετών στο ΚΕΑΟ. Επιπλέον, θα προβλέπεται λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης εντός 70 ημερών μετά την απώλεια της ρύθμισης χρεών. Ο στόχος, είναι η είσπραξη 1,2 δισ. € εντός του τρέχοντος έτους.

ΈΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑΣ
Με διαδικασίες εξπρές μέσω ειδικής ψηφιακής πύλης στο gov.gr θα εκδίδεται το νέο ηλεκτρονικό πιστοποιητικό οικονομικής ενημερότητας για φυσικά και νομικά πρόσωπα, σύμφωνα με νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Mε το άρθρο 22 σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για το Κτηματολόγιο, προβλέπεται η συγχώνευση της φορολογικής και της ασφαλιστικής ενημερότητας σε ένα ενιαίο έγγραφο, το οποίο θα εκδίδεται σε ψηφιακή μορφή μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου. Το νέο ηλεκτρονικό πιστοποιητικό οικονομικής ενημερότητας θα περιλαμβάνει τα στοιχεία τόσο της φορολογικής όσο και της ασφαλιστικής ενημερότητας και θα είναι έγκυρο για κάθε προβλεπόμενη χρήση ενώ θα γίνεται υποχρεωτικά αποδεκτό από φορείς του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα, όπου κατά νόμο απαιτείται.