Επιχειρηματικό Οικονομικό Δελτίο Επιμελητηρίου Αρκαδίας

ΔΩΡΕΑΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: ΨΗΦΙΑΚΌ ΩΡΆΡΙΟ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΉ ΚΆΡΤΑ ΕΡΓΑΣΊΑΣ
Το Επιμελητήριο Αρκαδίας και ο Σύλλογος Λογιστών – Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Νομού Αρκαδίας διοργανώνουν, τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου στις 4:30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, σεμινάριο με θέμα: «Οι νέες ρυθμίσεις για το ψηφιακό ωράριο & την ψηφιακή κάρτα εργασίας».
Εισηγητής: Πέτρος Ραπανάκης Οικονομολόγος, Σύμβουλος επιχειρήσεων σε θέματα εργατικής νομοθεσίας & ανθρώπινου δυναμικού, Συγγραφέας
Σκοπός του σεμιναρίου είναι η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των Επαγγελματιών, Λογιστών, Οικονομολόγων, Φοροτεχνικών, Υπαλλήλων Τμημάτων Μισθοδοσίας, Στελεχών Οικονομικών Διευθύνσεων & Λογιστηρίων.
ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ – Έως την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου στις 2 μ.μ.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ: ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΑΝΕΡΓΩΝ
Το Επιμελητήριο Αρκαδίας πλαίσιο της Πράξης «ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΑΝΕΡΓΩΝ» του Άξονα Προτεραιότητας «Ανάπτυξη και αξιοποίηση ικανοτήτων ανθρώπινου δυναμικού-Ενεργός κοινωνική ενσωμάτωση » του Ε.Π. Πελοπόννησος προσκαλεί τους/τις ενδιαφερόμενους/ες που κατοικούν στους Δήμους Γορτυνίας, Μεγαλόπολης και Τρίπολης και πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στην εν λόγω Πράξη:
α) είναι άνεργοι, εγγεγραμμένοι/ες στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ και με κάρτα ανεργίας σε ισχύ ή σε ειδικό κατάλογο του ΟΑΕΔ, εκτός Μητρώου ανεργίας.
β) είναι κάτοικοι των Δήμων Γορτυνίας, Μεγαλόπολης και Τρίπολης (εκτός αστικού ιστού), Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

“ΚΑΛΑΘΙ ΤΟΥ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟΥ”: ΑΠΟ ΤΗΝ 1Η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΑ ΡΑΦΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΣΗΜΑ
Από την 1η Δεκεμβρίου 2022 θα βρίσκεται στα ράφια των σούπερ μάρκετ το νέο σήμα για το “καλάθι του νοικοκυριού” με σκοπό να διευκολύνονται οι καταναλωτές στις αγορές τους. Αυτό προβλέπει η απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Στην απόφαση περιλαμβάνεται, εκτός από τη διευθέτηση του ειδικού σήματος και τη διασφάλιση της επάρκειας των προϊόντων του καλαθιού, και μία τροποποίηση-διευκρίνιση στη λίστα με τις 51 κατηγορίες προϊόντων που αφορά σε δύο κατηγορίες προϊόντων (στις θέσεις 27 και 28).
Αναλυτικά εδώ.

ΚΑΤΑΤΈΘΗΚΕ ΤΟ ΣΧΈΔΙΟ ΝΌΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΆ ΔΙΚΑΙΏΜΑΤΑ
Κατατέθηκε, στη Βουλή, το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού για τα πνευματικά δικαιώματα που ενσωματώνει κοινοτικές οδηγίες στην ελληνική νομοθεσία. Το Μέρος Α’ του σχεδίου νόμου αντιμετωπίζει το ζήτημα της διευκόλυνσης της αδειοδότησης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και των συγγενικών δικαιωμάτων επί έργων και άλλων αντικειμένων προστασίας, που περιέχονται σε μεταδόσεις ορισμένων ειδών τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών προγραμμάτων με σκοπό την ευρύτερη διάδοση στα κράτη μέλη των ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων, τα οποία προέρχονται από άλλα κράτη μέλη προς όφελος των χρηστών σε ολόκληρη την Ένωση. Στο Μέρος Β’ του σχεδίου νόμου προβλέπονται κανόνες για την προσαρμογή ορισμένων εξαιρέσεων και περιορισμών επί των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων σε ψηφιακά και διασυνοριακά περιβάλλοντα, καθώς και μέτρα για τη διευκόλυνση ορισμένων πρακτικών χορήγησης αδειών.

ΔΗΜΟΣΙΕΎΘΗΚΕ ΣΤΟ ΦΕΚ Ο ΝΌΜΟΣ 4987/2022 ΜΕ ΤΟΝ ΝΈΟ ΚΏΔΙΚΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΉΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΊΑΣ
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο νόμος 4987/2022 με τίτλο “Κύρωση Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας” με τον οποίο κωδικοποιούνται οι διατάξεις του ν.4174/2013 οι οποίες ενσωματώθηκαν στο νέο κώδικα. Περιλαμβάνει όλες τις τροποποιήσεις διατάξεων του Κώδικα, που έχουν επέλθει από νομοθετικές παρεμβάσεις και τις μεταβολές στη φορολογία εισοδήματος και στη νομοθεσία για τα ελληνικά λογιστικά πρότυπα. Μέσω του νέου Κώδικα, αντιμετωπίζονται προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί από τις αλλεπάλληλες και αποσπασματικές νομοθετικές τροποποιήσεις που έγιναν στον ν. 4174/2013, από την 1η Ιανουαρίου του 2014, ημερομηνία από την οποία ισχύει και εφαρμόστηκε ο ΚΦΔ. Με τον νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας ενοποιούνται οι υφιστάμενες διατάξεις που ισχύουν και απαλείφονται διατάξεις, οι οποίες έχουν καταστεί ανενεργές λόγω εφαρμογής νεότερων διατάξεων, καθώς και διατάξεις που έχουν εξαντλήσει το ρυθμιστικό τους περιεχόμενο.

ΕΚΔΌΘΗΚΕ Η ΑΠΌΦΑΣΗ ΤΗΣ ΑΑΔΕ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΈΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΊΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΏΝ
Εκδόθηκε η απόφαση της ΑΑΔΕ με τις αλλαγές στη φορολογία κληρονομιών. Περιεχόμενο της απόφασης είναι ο καθορισμός του τύπου, του περιεχομένου και της διαδικασίας υποβολής της ηλεκτρονικής δήλωσης φόρου κληρονομιάς κινητών και ακινήτων εντός αντικειμενικού συστήματος. Η απόφαση αφορά τους συμβολαιογράφους, τους κληρονόμους και τις Δ.Ο.Υ. Σύμφωνα με την απόφαση, οι αρχικές δηλώσεις φόρου κληρονομιάς υποβάλλονται προαιρετικά μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής myPROPERTY από τη δημοσίευση της παρούσας (31/10/2022), ενώ οι τροποποιητικές δηλώσεις φόρου κληρονομιάς υποβάλλονται προαιρετικά από 01/12/2022. Από την 01/01/2023 καθίσταται υποχρεωτική η υποβολή των δηλώσεων φόρου κληρονομιάς μέσω της ψηφιακής εφαρμογής.