Επιχειρηματικό Οικονομικό Δελτίο Επιμελητηρίου Αρκαδίας

ΣΤΗΡΙΞΗ ΠΕΣΠ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ
Το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Πελοποννήσου συντάσσεται με τους υπόλοιπους Φορείς στην Πανελλήνια απεργιακή κινητοποίηση, Τετάρτη 22 Νοεμβρίου, για τα νέα φορολογικά μέτρα τα οποία θίγουν τα δικαιώματα των επαγγελματιών και στέκεται δίπλα σε όλα τα μέλη του, που πασχίζουν να κρατήσουν ζωντανές τις επιχειρήσεις τους.

ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ: ΟΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΟΠΟΥ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑ 50% ΚΑΙ 25%
Με το άρθρο 10 του νομοσχεδίου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, θεσπίζεται η μείωση του τέλους επιτηδεύματος ανά κατηγορία στους επιτηδευματίες και τους ασκούντες ελεύθερο επάγγελμα. Για όσους δηλώνουν πραγματικά εισοδήματα υψηλότερα από το ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος από την άσκηση ατομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, εφαρμόζεται άμεσα, από το 2024, μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50% ενώ όσοι δηλώνουν εισοδήματα χαμηλότερα από την ελάχιστη αμοιβή, θα έχουν μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 25%.
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Αρκαδίας www.arcadianet.gr

ΥΠΕΘΟ: ΤΑ 12 FAKE NEWS ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ
Απαντήσεις σε μια σειρά από fake news, όπως τα χαρακτηρίζει, αναφορικά με το φορολογικό νομοσχέδιο δίνει το υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Μέσα από το κείμενο που φέρει τον τίτλο «12 Fake news για το νομοσχέδιο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής», το υπουργείο επιχειρεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με το νομοσχέδιο που βρίσκεται από χθες σε διαβούλευση.
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Αρκαδίας  www.arcadianet.gr

ΣΕ ΔΗΜΌΣΙΑ ΔΙΑΒΟΎΛΕΥΣΗ ΤΟ ΣΧΈΔΙΟ ΝΌΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΌ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΉΣ
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής». Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στην ολιστική και πολυεπίπεδη αντιμετώπιση του προβλήματος της φοροδιαφυγής, τη φορολογική δικαιοσύνη και την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων για την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής. Οι παρεμβάσεις που υλοποιούνται με το νομοσχέδιο περιλαμβάνουν: την υποχρεωτική ανάρτηση εσόδων και δαπανών στο MyData εντός του 2024, την απαγόρευση της χρήσης μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων, το νέο δίκαιο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, την αύξηση του προστίμου για χρήση μετρητών σε συναλλαγές άνω των 500 ευρώ, σε ποσό διπλάσιο της συναλλαγής, τη ρύθμιση της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων, τη διακοπή συνεργασίας των εταιριών εμπορίας καυσίμων με παραβάτες λαθρεμπορίας.
Το κείμενο του σχεδίου νόμου έχει αναρτηθεί στη διεύθυνση http://www.opengov.gr/minfin/?p=12178. Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου.

ΕΛΣΤΑΤ: ΜΕΊΩΣΗ 9,2% ΣΗΜΕΊΩΣΕ Ο ΓΕΝΙΚΌΣ ΔΕΊΚΤΗΣ ΤΙΜΏΝ ΕΙΣΑΓΩΓΏΝ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΊΑ ΤΟΝ ΣΕΠΤΈΜΒΡΙΟ
Μείωση 9,2% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία τον Σεπτέμβριο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2022, έναντι αύξησης 25,2% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών το 2022 με το 2021. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η μείωση αυτή στον λεγόμενο «εισαγόμενο πληθωρισμό» οφείλεται αφενός στη μείωση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες εκτός ευρωζώνης κατά 13,1%, και αφετέρου στη μείωση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες ευρωζώνης κατά 0,1%. Ωστόσο, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 3,9% τον Σεπτέμβριο 2023 σε σύγκριση με τον δείκτη του Αυγούστου 2023, έναντι μείωσης 2,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2022.

ΓΕΝΙΚΉ ΓΡΑΜΜΑΤΕΊΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΊΑΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΈΡΩΣΗΣ: ΣΥΝΟΠΤΙΚΌΣ ΟΔΗΓΌΣ ΠΡΌΣΒΑΣΗΣ ΣΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΌΤΗΣΗ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΕ
Συνοπτικό Οδηγό Πρόσβασης στη Χρηματοδότηση από τον Προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027 (Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο), καθώς και στο πλαίσιο του προσωρινού Μέσου Next Generation EU, το οποίο δημιουργήθηκε για την προώθηση της ανάκαμψης της Ένωσης από την πανδημία του κορωνοϊού απέστειλε η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης. Πρόκειται για έναν οδηγό που αφορά όλους τους φορείς του Δημοσίου καθώς και τον ιδιωτικό τομέα, η αξιοποίηση του οποίου διευκολύνει την πρόσβαση στην χρηματοδότηση από την ΕΕ. Για τη διευκόλυνση της αναζήτησης, τα διάφορα Μέσα και Ταμεία αναφέρονται ανά τομέα και συνοδεύονται από σύντομη περιγραφή των χρηματοδοτικών ευκαιριών τις οποίες προσφέρουν. Ανάλογα με τη φύση, το πεδίο εφαρμογής και τις προτεραιότητες της δράσης ή του έργου για το οποίο αναζητείται χρηματοδότηση, μπορούν οι ενδιαφερόμενοι, μέσω του Οδηγού, να αναζητήσουν μια πρώτη πληροφόρηση για τα κατάλληλα Χρηματοδοτικά Μέσα της ΕΕ. Λεπτομερέστερη ενημέρωση είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του κάθε Μέσου.

ΑΑΔΕ ΚΑΙ ΥΠΕΘΟ: ΑΝΑΒΆΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΝΈΑΣ ΨΗΦΙΑΚΉΣ ΕΦΑΡΜΟΓΉΣ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟΎ ΕΝΗΜΕΡΌΤΗΤΑΣ
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των φορολογουμένων αναβαθμίζουν τη νέα ψηφιακή εφαρμογή χορήγησης αποδεικτικού ενημερότητας, προκειμένου να διευκολύνουν τις συναλλαγές με ακόμη πιο απλές διαδικασίες.
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Αρκαδίας www.arcadianet.gr