Έρχεται η κακοκαιρία «PETAR» με βροχές και ανέμους -Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Βροχές και καταιγίδες με πιθανότητα κατά τόπους χαλαζοπτώσεων θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού από σήμερα το μεσημέρι καθώς ο καύσωνας υποχωρεί κυρίως στα δυτικά και βόρεια.

Σύμφωνα με την πρόγνωση του meteo για τον καιρό, η επέλαση της κακοκαιρίας Petar, θα φέρει ανέμους που θα πνέουν έως 4 μποφόρ στα πελάγη ενώ ο καύσωνας υποχωρεί τα βορειοδυτικά της χώρας όπου και θα σημειωθεί πτώση της θερμοκρασίας. Οι υψηλές θερμοκρασίες θα παραμείνουν στην υπόλοιπη χώρα.

Πιο αναλυτικά, αρχικά αναμένεται ηλιοφάνεια με εξαίρεση το Ιόνιο όπου θα υπάρχουν αραιές νεφώσεις. Από το μεσημέρι αναμένονται τοπικές βροχές, καταιγίδες και ενδεχομένως χαλαζοπτώσεις στο Ιόνιο, στην Ήπειρο και στη Δυτική Μακεδονία. Τα φαινόμενα σταδιακά θα επηρεάσουν και την Κεντρική Μακεδονία, την Δυτική Στερεά και ενδεχομένως τα δυτικά και βόρεια τμήματα της Θεσσαλίας.

Ο καιρός στην Αθήνα

Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια ενώ σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ όμως από το μεσημέρι θα γίνουν νότιοι 2 έως 4 μποφόρ και προς το τέλος του 24ώρου δυτικοί 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 27 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην Θεσσαλονίκη

Στον νομό Θεσσαλονίκης αρχικά αναμένεται ηλιοφάνεια όμως από το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις και προς το τέλος του 24ώρου θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και ενδεχομένως καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις έως 3 μποφόρ, από το μεσημέρι θα στραφούν σε νότιους 2 έως 4 μποφόρ ενώ προς το τέλος της ημέρας θα γίνουν βορειοδυτικοί έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 26 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη χώρα

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 19 έως 35 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 22 έως 39, στη Θεσσαλία από 21 έως 40, στην Ήπειρο και στη Δυτική Στερεά από 17 έως 34, στην υπόλοιπη Στερεά από 22 έως 39, στην Πελοπόννησο από 18 έως 35, στα νησιά του Ιονίου από 19 έως 30, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 21 έως 39, στις Κυκλάδες από 20 έως 33, στα Δωδεκάνησα από 24 έως 31 και στην Κρήτη από 20 έως 38 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από βορειοανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ όμως από το απόγευμα θα στραφούν σε νότιους ίδιας έντασης. Στο Κεντρικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από δυτικές διευθύνσεις έως 3 μποφόρ όμως από το μεσημέρι θα γίνουν νότιοι 2 έως 4 μποφόρ και μετά το απόγευμα 3 έως 5 μποφόρ.

Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ και από το μεσημέρι 3 έως 5 μποφόρ. Στο Βόρειο και Κεντρικό Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ όμως από το μεσημέρι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 2 έως 4 μποφόρ. Στο Νότιο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ, από το πρωί όμως θα γίνουν νοτιοδυτικοί 2 έως 4 μποφόρ.

Σε ισχύ έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού

Σύμφωνα με την ΕΜΥ το καιρικό σύστημα με την ονομασία Petar, όπως ονομάστηκε κινούμενο ανατολικά, προβλέπεται να προκαλέσει πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού σε περιοχές της δυτικής και της βόρειας Ελλάδας, από τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου έως και τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν από το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού

Από τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου, μπαίνει σε ισχύ το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού στο βόρειο Ιόνιο (κυρίως η περιοχή Κέρκυρας – Παξών), η Ήπειρος, βαθμιαία η δυτική Μακεδονία και η δυτική Στερεά και από αργά το απόγευμα η βορειοδυτική Πελοπόννησο, η δυτική και βόρεια Θεσσαλία και η κεντρική Μακεδονία. Τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή τα φαινόμενα στη βορειοδυτική χώρα θα εξασθενήσουν.

Η πτώση της θερμοκρασίας στη χώρα μας θα έρθει σε δύο φάσεις . Αρχικά με το πέρασμα ενός ψυχρού μετώπου το Σάββατο από τα ΒΔ και ακολούθως με την επικράτηση μελτεμιού από την ερχόμενη Τρίτη.

Στον σχετικό χάρτη επιφανείας που ισχύει για το Σάββατο διακρίνεται το ψυχρό μέτωπο το οποίο ξεκινά από τα ΒΔ Βαλκάνια και εκτείνεται μέχρι και τις ακτές της Λιβύης.

To καιρικό σύστημα Petar, όπως ονομάστηκε από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιταλίας κινείται  ανατολικά.  Το σύστημα αυτό προβλέπεται να προκαλέσει πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού σε περιοχές της δυτικής και της βόρειας Ελλάδας, από τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου έως και τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν είναι: Από τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου, το βόρειο Ιόνιο (κυρίως η περιοχή Κέρκυρας – Παξών), η Ήπειρος, βαθμιαία η δυτική Μακεδονία και η δυτική Στερεά και από αργά το απόγευμα η βορειοδυτική Πελοπόννησος, η δυτική και βόρεια Θεσσαλία και η κεντρική Μακεδονία.