Αποκαλυπτική έρευνα: Αγγίζουν τους 600 οι επαγγελματίες της Γορτυνίας*
- Ανάγκη να δοθούν κίνητρα σε νέους
Εδώ και αρκετούς μήνες με πρωτοβουλία του Συλλόγου Τροπαιατών, Γορτυνιακοί Σύλλογοι ένωσαν τις δυνάμεις τους, προκειμένου να διεκδικήσουν δυναμικά την ολοκλήρωση της Ε.Ο. Τρίπολης – Αρχαίας Ολυμπίας. Στο πλαίσιο αυτό έγινε μια προσπάθεια καταγραφής όλων των ελεύθερων επαγγελματιών της Γορτυνίας.
Από μια πρώτη εκτίμηση αυτοί αγγίζουν τα 600 άτομα.
Στην ανεπίσημη αυτή καταγραφή, ελεύθεροι επαγγελματίες λαμβάνονται όλοι όσοι δραστηριοποιούνται οικονομικά στη Γορτυνία. Έτσι δεν λαμβάνονται καθόλου οι συνταξιούχοι που είναι υποαπασχολούμενοι αγροτοκτηνοτρόφοι. Από μια ενδελεχή μελέτη των στοιχείων υπερτερούν σε μεγάλο βαθμό οι κτηνοτρόφοι, ενώ ακολουθούν οι ιδιοκτήτες ταβερνών/εστιατορίων, οι ιδιοκτήτες καφέ, οι αγρότες, οι μελισσοκόμοι, καθώς και όσοι διαθέτουν ξενοδοχεία ή ξενώνες.
Σε κάθε μικρό χωριό της Γορτυνίας συναντάμε συνήθως κάποιους λιγοστούς κτηνοτρόφους/αγρότες ή μελισσοκόμους καθώς και 1-2 ιδιοκτήτες καφέ ή ταβέρνας.
Στα μεγαλύτερα χωριά και κυρίως στις έδρες των τέως Δήμων συναντάμε και άλλα επαγγέλματα, όπως εργολάβους, οικοδόμους, κρεοπώλες, ιδιοκτήτες ταξί, ηλεκτρολόγους, κομμώτριες, κ.α.
Στα τουριστικά χωριά, συναντάμε πλέον αρκετούς ιδιοκτήτες καταλυμάτων και εστιατορίων, καθώς και καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα, ζαχαροπλαστεία, είδη δώρων κ.α. Για παράδειγμα στην έδρα της Γορτυνίας, την τουριστική Δημητσάνα, υπάρχουν 20 ιδιοκτήτες καταλυμάτων και 16 ιδιοκτήτες καφέ ή εστιατορίων.
Όλη αυτή η έρευνα αποτυπώνει την πραγματική κατάσταση των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στη Γορτυνία. Το νούμερο αυτό στο σύνολό του δεν είναι αμελητέο, όμως χρήζει βαθύτερης ερμηνείας. Και αυτό γιατί ο αριθμός αυτός δεν είναι μοιρασμένος σε όλα τα χωριά της Γορτυνίας. Αντιθέτως φαίνεται ξεκάθαρα ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός επαγγελματιών στην «τουριστική» Γορτυνία, ενώ η Κάτω Γορτυνία «ψυχορραγεί» και κρατιέται σε μεγαλύτερο βαθμό από τον αγροτο-κτηνοτροφικό τομέα. Και βέβαια εδώ τίθενται το ερώτημα ποια πολιτική εφαρμόζεται σε κάθε μια από τις δύο αυτές ξεχωριστές περιοχές, αλλά και ποια κίνητρα δίνονται από την πολιτεία στους νέους ανθρώπους να μείνουν και να εργαστούν εκεί;
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η καταγραφή αυτή είναι αποτέλεσμα μιας χρονοβόρας έρευνας. Η Πρόεδρος του Συλλόγου Τροπαιτών κ.Αννα Βούτα και ο Γεν. Γραμματέας Μαρίνης Πετρόπουλος προσπάθησαν να έρθουν σε επικοινωνία με όλους τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων, προκειμένου να τους δώσουν τα στοιχεία. Αναμένονται δε ακόμα στοιχεία για τη Βυτίνα καθώς και από κάποια μικρά χωριά. Όταν θα ολοκληρωθεί η σχετική έρευνα, θα επανέλθουμε σε επόμενο φύλλο της εφημερίδος μας με πιο αναλυτική κατάσταση ανά χωριό.
Πέννυ Κ.
@ Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Γορτυνία” μηνός Ιουλίου