Θέματα της Γορτυνίας έθεσε στον Πτωχό η Παγγορτυνιακή Ένωση (ph)

*Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδος “Γορτυνία”

Η Παγγορτυνιακή Ένωση πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχό, τη Δευτέρα 20 Μαΐου στα γραφεία της Περιφέρειας. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Παναγιώτης Αγγελακόπουλος με τη Γενική Γραμματέα Ελένη Παπαγιάννη, καθώς και η εκδότρια της εφημερίδος μας Πέννυ Καλύβα.

Τα κύρια θέματα που έθεσε η Παγγορτυνιακή Ένωση ήταν η βελτίωση του οδικού δικτύου της Γορτυνίας και η αξιοποίηση της Λίμνης Λάδωνα. Αυτοί είναι οι δύο βασικοί αναπτυξιακοί μοχλοί που μπορούν να δώσουν σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχής. Η Παγγορτυνιακή Ένωση έθεσε ξανά το ζήτημα της ολοκλήρωσης της Εθνικής Οδού Τρίπολης – Αρχαίας Ολυμπίας, όμως το μεγάλο πρόβλημα παραμένει στην έλλειψη χρηματοδότησης και στην ανταποδοτικότητα του έργου. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα συγκεκριμένα οδικά σημεία του οδικού δικτύου που είναι απαραίτητο να γίνουν παρεμβάσεις, καθώς και η βελτίωση της προσβασιμότητας στη Λίμνη Λάδωνα για τη διέλευση τουριστικών λεωφορείων.

Ο κ.Πτωχός ανέφερε ότι τα περιθώρια χρηματοδότησης είναι περιορισμένα, επισημαίνοντας ότι οποιαδήποτε σοβαρή χρηματοδοτική υποστήριξη μπορεί να προκύψει μόνο μετά το 2025 από το Πρόγραμμα Περιφερειακής Ανάπτυξης. Όπως επισημάνθηκε τα μεγάλα και
μακρόπνοα σχέδια για την ανάπτυξη της Γορτυνίας δε μπορούν να υλοποιηθούν μόνο με πόρους της Περιφέρειας και της Κυβέρνησης, αλλά απαιτείται και η συμμετοχή του ιδιωτικού
τομέα και η προσέλκυση επενδύσεων.

Ο κ. Πτωχός επεσήμανε ότι η Περιφέρεια θα συνεχίσει να πραγματοποιεί παρεμβάσεις
για την καθημερινή ασφάλεια των πολιτών και θα εξετάσει λύσεις για τα κυκλοφοριακά προβλήματα και τους χώρους στάθμευσης στα τουριστικά χωριά. Το σημαντικό όμως είναι ότι στο Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης εντάχθηκε η ενότητα του τουρισμού και εκεί υπάρχουν περιθώρια να ενταχθούν έργα για τη Γορτυνία. Αυτό όμως προϋποθέτει συγκεκριμένες προτάσεις!

ΣΧΟΛΗ ΠΕΤΡΑΣ ΣΤΑ ΛΑΓΚΑΔΙΑ

Τέλος, από τον Περιφερειάρχη έγινε γνωστό ότι η Περιφέρεια αναμένεται να προχωρήσει σε Προγραμματική Σύμβαση με το Υπουργείο Πολιτισμού με σκοπό τη λειτουργία Σχολής
Πέτρας και Παραδοσιακών Μορφών Δόμησης στα Λαγκάδια. Η δημιουργία αυτής
της σχολής, που ήταν ανέκαθεν ένα πάγιο αίτημα του Σωματείου “Άνθη της Πέτρας”, θα διασφαλίσει την προστασία και τη συνέχεια της τέχνης της πέτρας, προσφέροντας παράλληλα προοπτικές εργασίας σε περίπου 20 νέους που επιθυμούν να παραμείνουν στον τόπο τους και να διατηρήσουν ζωντανές τις παραδόσεις τους.

Τέλος, από την Παγγορτυνιακή ζητήθηκε νέα συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας ώστε να συζητηθούν λεπτομερέστερα τα προβλήματα του οδικού δικτύου και να γίνουν προτάσεις για τις παρεμβάσεις που απαιτούνται.