Φιλολογικό μνημόσυνο του Δημητσανίτη π.Ανανία Κουστένη, του «γέροντα των Εξαρχείων» (ph)

Σε κλίμα συγκίνησης και έντονης θρησκευτικής κατάνυξης πραγματοποιήθηκε το Φιλολογικό μνημόσυνο για τον πατέρα Ανανία Κουστένη, που διοργάνωσε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Περιστερίου, την Τετάρτη, 15 Μαΐου 2024, στο κατάμεστο Αμφιθέατρο Εκδηλώσεων του Επισκοπείου της Ιεράς Μητρόπολης Περιστερίου.

Το φιλολογικό μνημόσυνο ξεκίνησε με Αρχιερατικό τρισάγιο που τελέστηκε στο παρεκκλήσιο του Aγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου, στο Επισκοπείο της Ι.Μ. Περιστερίου, και στη συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Περιστερίου, κ. Γρηγόριος, και η κα Μακρή Δήμητρα, Διευθύντρια της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας.

Κεντρικοί ομιλητές ήταν:

– ο π. Μάξιμος Χριστοδούλου, Αρχιμανδρίτης Ιεράς Μητροπόλεως Περιστερίου, ο οποίος αναφέρθηκε στη σχέση του π. Ανανία Κουστένη με την Ιερά Μητρόπολη Περιστερίου

– ο κ. Τριανταφυλλόπουλος Δημήτριος, Ομότιμος καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κύπρου, με τίτλο ομιλίας: «Τὸ εκ΄ βαθέων (De profundis) ἑνὸς σημερινοῦ Γέροντος», τον οποίο εκπροσώπησε ο Αρχιμανδρίτης π. Σιλουανός Ιωάννου

– ο κ. Χριστόπουλος Νικόλαος, Σ.Ε. Θεολόγων Πελοποννήσου, με τίτλο ομιλίας «Άνθρωπος ασύμβουλος εχθρός του εαυτού του»

– η κα Αγγελοπούλου Δήμητρα, Φιλόλογος ΔΔΕ Α΄ Αθήνας, μίλησε για τη μετάφραση των Ύμνων του Ρωμανού του Μελωδού και της Xρονογραφίας του Θεοφάνους από τον π. Ανανία Κουστένη

– ο κ. Ορφανίδης Νίκος, ποιητής, πεζογράφος, δοκιμιογράφος, εκδότης περιοδικού «Ακτή», εστίασε στους παραμυθητικούς λόγους του Γέροντος Ανανία Κουστένη

– ο κ. Μπλάθρας Κωνσταντίνος, Θεολόγος, σκηνοθέτης, ηθοποιός, με τίτλο ομιλίας: «π. Ανανίας, ποιητής των λόγων και των έργων»

– η κα Αποστολάκη Βασιλική, Προϊσταμένη Νοσηλεύτρια Νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός», με τίτλο ομιλίας «π. Ανανίας Κουστένης: Η αγάπη μέσα στον πόνο»

– ο κ. Κοκκάλας Σταύρος, Ταγματάρχης ε.α., φαρμακοποιός, με τίτλο ομιλίας: «Παπά Ανανίας, ο φίλος των ελληνικών γραμμάτων και των Αγίων»

– η κα Αλεξοπούλου Βασιλική, Σ. Ε. φιλολόγων Λακωνίας, Αρκαδίας, με τίτλο ομιλίας: «Ο κατά-δικός μας π. Ανανίας»

– ο κ. Δημόπουλος Στέφανος, Αναγνώστης, Ιατρός με τίτλο ομιλίας: «Άσε, θα βγούμε πέρα».

Στο φιλολογικό μνημόσυνο πλαισιώθηκε μουσικά από τους/τις μαθητές/τριες της τάξης φλάουτου του Μουσικού Γυμνασίου Ιλίου με Λ.Τ., υπό την καθοδήγηση του καθηγητή τους, κ. Σκαρλάτου Θανάση. Κατά την διάρκειά του προβλήθηκε ηλεκτρονική παρουσίαση με φωτογραφίες και πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του και έκλεισε με ψαλμούς και τραγούδια από τον κ. Μακρή Ιωάννη.

Την εκδήλωση συντόνισαν ο κ. Κατωπόδης Απόστολος, Σύμβουλος Εκπαίδευσης κλάδου ΠΕ01 Θεολόγων, και ο κ. Φανίδης Χρήστος, Σύμβουλος Εκπαίδευσης κλάδου ΠΕ04, Φυσικών Επιστημών.

Παρόντες/ούσες, μεταξύ άλλων, ήταν ο κ. Κάππος Ιωάννης, Διευθυντής στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας, ο κ. Αλεξανδράτος Χαράλαμπος, πρώην Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας Αττικής, ο πρόεδρος της αδελφότητας Δημητσανιτών, κ. Σωτηρόπουλος Φίλιππος, η γραμματέας της αδελφότητας Δημητσανιτών, κ. Παπαδοπούλου-Δαλίτσικα Βασιλική, η κ. Δεληκάρη Παρασκευή, Σ.Ε. κλ. ΠΕ02 Φιλολόγων, η κ. Μπαρμπάκη Μαρία, Σ.Ε. κλ. ΠΕ79 Μουσικών, και η κ. Χατζηγιάννογλου Θάλεια, Σ.Ε. κλ. ΠΕ06 Αγγλικών.

Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά μέσω διαδικτύου και στους/στις παρευρισκόμενους/ες διανεμήθηκε δωρεάν το βιβλίο του πατρός Ανανία Κουστένη «Από τη ζωή μου Διδαχές».

Ευχαριστούμε θερμά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Περιστερίου, κ. Γρηγόριο, τους/τις ομιλητές/τριες, , τους ιερείς, τους/τις Συμβούλους Εκπαίδευσης, τους/τις Διευθυντές/τριες, τους/τις εκπαιδευτικούς, το ποίμνιο του πατρός Ανανία, καθώς και όσους και όσες μας τίμησαν με την παρουσία τους δια ζώσης ή διαδικτυακά.

Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας