ΓΕΛ Βυτίνας: Επιτυχής παρουσίαση δράσεων στο Παντοζοπούλειο Πνευματικό Κέντρο (ph)

Το επιστέγασμα των προσπάθειών μας για αυτή τη σχολική χρονιά, η εκδήλωσή μας στο Παντοζοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Βυτίνας. Η παρουσίαση και η διάχυση των δράσεων μας στην τοπική κοινωνία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Οι μαθητές/τριες και οι εμπλεκόμενες εκπαιδευτικοί στο πρόγραμμα έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, ώστε να παρουσιαστούν οι στόχοι, οι δράσεις και η πραγμάτωση του οράματός μας για τη βιωσιμότητα και την οικολογική ευαισθητοποίησή μας. Το να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε, το να προετοιμαστούν οι αυριανοί πολίτες και επαγγελματίες στο χώρο της αγροτοκτηνοτροφίας και του αγροτουρισμού σε αυτό τον ταχύτατα αναπτυσσόμενο χώρο της περιοχής μας, της Γορτυνίας, απετέλεσε βασικό στόχο μας με το πρόγραμμα «Sustainable together – Βιώσιμοι μαζί».

Στο δικό μας eTwinning Project με τίτλο «Βιώσιμοι μαζί-Sustainable together» συνεργάστηκαν 8 σχολεία, δημιούργησαν δεσμούς σεβασμού και φιλίας, προώθησαν τη μάθηση όχι θεωρητικά, αλλά έμπρακτα.

Συνεργάτες μας τα:

ΓΕ.Λ. Τροπαίων, ΓΕ.Λ. Λεβιδίου, Ημερήσιο ΕΠΑΛ Θήβας, Εσπερινό Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις Θήβας, SECCIÓ IES CONSELLERIA στη Βαλένθια Ισπανίας, Nazmiye Demirel Ortaokulu στην Ισπάρτα της Τουρκίας, Agrupamento de Escolas Gil Vicente στο Γκιμαράες στην Πορτογαλία.

Αυτοί λοιπόν ήταν και οι στόχοι του προγράμματος και πιο συγκεκριμένα:

Οι μαθητές να δρουν ως ευσυνείδητοι παγκόσμιοι πολίτες και μελλοντικοί επαγγελματίες, να δρουν με σεβασμό για το περιβάλλον και οι πράξεις τους να είναι εναρμονισμένες με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία για τη μείωση του περιβαλλοντικού και κλιματικού μας αποτυπώματος, έχοντας παράλληλα μια ολοκληρωμένη γνώση των 17 στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης

Μέσα από τα προγράμματα eTwinning μαθητές και εκπαιδευτικοί εμπλούτισαν τις ήπιες δεξιότητές τους: την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, την επικοινωνία, την ομαδικότητα, την προσαρμοστικότητα, τη συναισθηματική νοημοσύνη, ποιοτικά χαρακτηριστικά που δημιουργούν καλύτερες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, μεγαλύτερη κατανόηση των αναγκών τους, βελτιωμένη παραγωγικότητα και απόδοση. Στόχος μας φυσικά και η βελτίωση των ψηφιακών τους γνώσεων και απώτερος στόχος να αγαπήσουν και να προστατέψουν τον τοπικό φυσικό και πολιτισμικό τους  πλούτο!

Μερικές από τις δράσεις του προγράμματος ήταν:

Οι διαδικτυακές συναντήσεις μεταξύ των μαθητών και εκπαιδευτικών των διαφορετικών σχολείων με παρουσιάσεις και παιχνίδια γνώσεων πάνω στο θέμα της βιωσιμότητας. Ένας διασκεδαστικός τρόπος μάθησης και χρήσης της ξένης γλώσσας. Επιπλέον, οι μαθητές καλλιέργησαν και ενεργοποίησαν τη δημιουργικότητά τους μέσα από τον διαγωνισμό logo του προγράμματος αλλά και μέσα από τη δημιουργία των δικών τους avatar και τη σύνθεση βίντεο παρουσίασης των περιοχών και των σχολείων τους. Φτιάξαμε αφίσες, συννεφόλεξα, παιχνίδια. Ενσωματώσαμε και εντάξαμε την παιγνιώδη μάθηση ως διδακτικό υλικό στα μαθήματα της ξένης γλώσσας, της πολιτικής παιδείας, της πληροφορικής αλλά και της ελληνικής γλώσσας.

Πάντα με οδηγό τη γνώση, παρακολουθήσαμε διαδικτυακά σεμινάρια πάνω στο θέμα της βιωσιμότητας και ανταλλάξαμε τις απόψεις μας στα Αγγλικά με τα άλλη μέλη του προγράμματος.

Η ευαισθητοποίηση μαθητών και εκπαιδευτικών προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον ενθάρρυνε δράσεις σημαντικές καθ’όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς , όπως την ανακύκλωση ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών και χημικών υλικών, την ανακύκλωση ρουχισμού, τη δημιουργία σχολικών κήπων, τη συμμετοχή σε φεστιβάλ με «βιώσιμο» φαγητό και τη δημιουργία ξεχωριστής eTwinning γωνιάς στο χώρο του σχολείου για την προβολή των δράσεων μας.

Ελένη Καλοπίση – Φιλόλογος ΓΕΛ Βυτίνας