Γενικά

Πολλές και ποικίλες εκδηλώσεις διοργανώνονται κάθε χρόνο στα χωριά της Γορτυνίας, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Διοργανωτές τους είναι κυρίως οι διάφοροι τοπικοί Σύλλογοι, σε συνεργασία αρκετές φορές με τις δημοτικές αρχές και τους τοπικούς φορείς.

Στο egortynia, μετά από μια μεγάλη έρευνα από το αρχείο της εφημερίδος «Γορτυνία», προσπαθήσαμε για πρώτη φορά να πραγματοποιήσουμε μια καταγραφή των περισσότερων σημαντικών εκδηλώσεων της επαρχία μας. Στην προσπάθεια μας αυτή χρησιμοποιήσαμε μια κατηγοριοποίηση με βάση το χαρακτήρα τους (πολιτιστικό, αθλητικό-πολιτιστικό, θρησκευτικό και ιστορικό).

Έτσι προέκυψαν οι εξής μεγάλες κατηγορίες:

 • ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ
  Εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα, που άλλοτε συμβάλλουν στη διατήρηση και διάδοση της πολιτιστικής μας ταυτότητας και κληρονομιάς, άλλοτε προσπαθούν να αναδείξουν τα ήθη και τα έθιμα του τόπου, την καλλιτεχνική δημιουργική ικανότητα των νέων και άλλοτε διακρίνονται για τις ανάδειξη- αναπαράσταση παραδοσιακών εκφάνσεων της αγροτικής παραγωγής ή είναι συνδεδεμένες με τοπικά προϊόντα.
 • ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ
  Καταγράφονται οι μεγαλύτερες αθλητικές εκδηλώσεις της Γορτυνίας, πολλές από τις οποίες παράλληλα έχουν και έντονο πολιτιστικό χαρακτήρα.
 • ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ
  Σε όλη τη Γορτυνία οι θρησκευτικές γιορτές εορτάζονται με κατάνυξη και με μεγάλη προσέλευση πιστών. Στην ενότητα αυτή κάνουμε μια μικρή αναφορά μόνο στις μεγαλύτερες θρησκευτικές εορτές και αναφέρουμε πότε γιορτάζουν τα Μοναστήρια μας.
 • ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ
  Επετειακές εκδηλώσεις με βάση την ιστορία του τόπου μας.

Σημαντικό ρόλο όμως στη ζωή των χωριών διαδραματίζουν τα ΤΟΠΙΚΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ και ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΑ . Και αυτό γιατί τα τοπικά πανηγύρια από αρχαιοτάτους χρόνους, σε όλα τα χωριά της Γορτυνίας, αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών. Μεγάλη παράδοση για τα περισσότερα χωριά της Γορτυνίας είναι τα πανηγύρια που διοργανώνονται τον 15Αύγουστο, του Αγίου Γεωργίου, του Προφήτη Ηλία, της Αγίας Παρασκευής, των Αγίων Αποστόλων, της Αναλήψεως, του Αγίου Δημητρίου κ.α.

Κύριοι διοργανωτές τους είναι οι 180 περίπου πολιτιστικοί Σύλλογοι της Γορτυνίας. Χάρις στα Διοικητικά Συμβούλια αυτών των Συλλόγων, που εργάζονται εθελοντικά και αφιλοκερδώς, κρατούνται ζωντανά ακόμα και τα πιο απομακρυσμένα χωριά. Παράλληλα κυρίως το Πάσχα και το 15Αύγουστο διοργανώνουν και διάφορες εκδηλώσεις για τους κατοίκους και τους απόδημους επισκέπτες (όπως θεατρικές παραστάσεις, παιχνίδια για τα παιδιά, αθλητικές διοργανώσεις, πάρτυ νεολαίας, διαγωνισμούς ταβλιού κ.α.). Οι εκδηλώσεις αυτές καλύπτονται δημοσιογραφικά λεπτομερώς κάθε μήνα από την εφημερίδα «ΓΟΡΤΥΝΙΑ».