Γορτυνία εκλογές -Στην τελική ευθεία για το κλείσιμο των συνδυασμών!

@ Από την έντυπη έκδοση της εφ. «Γορτυνία» (Δημοσίευση 26/8/2023)

Στην τελική ευθεία βρίσκονται πλέον και στο Δήμο Γορτυνίας οι προσπάθειες των επιτελείων για την ολοκλήρωση της στελέχωσης των ψηφοδελτίων τους, τα οποία θα πρέπει να κατατεθούν το αργότερο μέχρι τα μεσάνυχτα της 31ης Αυγούστου.

Το νέο εκλογικό σύστημα που εφαρμόζεται με τους περιορισμούς του δεν ανέκοψε αρχικά την επιθυμία αρκετών να δηλώσουν την πρόθεσή τους να είναι υποψήφιοι Δήμαρχοι. Κάποια στιγμή μάλιστα εμφανίζονταν ως υποψήφιοι Δήμαρχοι για το Δήμο Γορτυνίας 7 άτομα! Γεγονός που όπως τονίζαμε από την αρχή θα ήταν αδύνατον να επιτευχθεί, καθώς δεν θα μπορούσαν όλοι να συμπληρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό υποψηφίων Δημοτικών Συμβούλων αλλά και Τοπικών Συμβουλίων. Οι δύο (Αριστείδης Αντωνόπουλος και Δημήτρης Μπουρνάς) αποχώρησαν από την κούρσα, με τον πρώτο να συμπορεύεται με τον Παναγιώτη Μέγα.

Μέχρι στιγμής έχουν εξασφαλίσει τον απαιτούμενο αριθμό υποψηφίων για την κατάρτιση συνδυασμού και σίγουρα θα κατέβουν στις εκλογές 3 υποψήφιοι. Ο νυν Δήμαρχος Ευστάθιος Κούλης, με κάποιες μικρές απώλειες Συμβούλων, ο πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου – Ιατρός Παναγιώτης Μέγας, έχοντας στο συνδυασμό του κυρίως τα στελέχη από το συνδυασμό του πρώην Δημάρχου Γιάννη Γιαννόπουλου και από τη Λαϊκή Συσπείρωσε ένα νέο πρόσωπο, η Λένα Βούλγαρη.

Όσον αφορά τους άλλους δύο, Γιάννη Θεοδωρακόπουλο και Γιώργο Καπλάνη, μέχρις στιγμής δεν είχε βγει κάποια επίσημη ανακοίνωση, με τον πρώτο πάντως να δηλώνει ότι έχει συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου, αλλά αναμένεται μαζί με την ομάδα του να πάρει τις οριστικές αποφάσεις τις επόμενες ημέρες. Πάντως παρόλο που μετά και από κάποιες κοινές εμφανίσεις Θεοδωρακόπουλου-Καπλάνη, φαινόταν ότι θα υπήρξε συμπόρευση μεταξύ τους, στην πορεία αυτό δεν επετεύχθη. Μάλιστα στη συνέχεια ένας εκ των δύο προχώρησε σε σκληρές διαπραγματεύσεις και με τον Π.Μέγα, αλλά οι προσπάθειες φάνηκαν άκαρπες.

Τα περιθώρια πάντως έχουν στενέψει για ζυμώσεις και ευρύτερες συνεργασίες, ενώ η διορία για την κατάθεση των συνδυασμών λήγει την Πέμπτη, 31 Αυγούστου, τα μεσάνυχτα. Αμέσως μετά την ανακήρυξή τους από το Πρωτοδικείο ξεκινά και επίσημα η προεκλογική περίοδος.

Να σημειώσουμε ότι στις προηγούμενες εκλογές του 2019, Δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή εκλεγόταν ο επικεφαλής της παράταξης που συμπλήρωνε το 50% των έγκυρων ψηφοδελτίων. Έτσι τότε πολλοί κατέβηκαν ως υποψήφιοι Δήμαρχοι χωρίς καν να συγκροτήσουν συνδυασμό, καθώς το σύστημα της απλής αναλογικής τους έδινε τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν την εκλογή τους στο δημοτικό συμβούλιο. Αυτή τη φορά, ειδικά αν υπάρξουν μόνο τρεις συνδυασμοί, το πιθανότερο είναι να έχουμε Δήμαρχο από την πρώτη Κυριακή, αυτόν που θα συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσοστό  του 43% (43%+1 ψήφο) των έγκυρων ψηφοδελτίων.

Παράλληλα όμως, ο νέος εκλογικός νόμος έχει περιορίσει και τον αριθμό των μελών στα δημοτικά συμβούλια, με το Δήμο Γορτυνίας να έχει μόλις 19 από 33 Δημοτικούς Συμβούλους. Από αυτούς 3 στη Δημοτική Ενότητα Βυτίνας, 2 στη Δ.Ε. Δημητσάνας, 2 στη Δ.Ε. Κλείτορος, 2 στη Δ.Ε. Κοντοβαζαίνης, 2 στη Δ.Ε. Τρικολώνων, 2 στη Δ.Ε. Ηραίας, 1 στη Δ.Ε. Λαγκαδίων και 5 στη Δ.Ε. Τροπαίων.

Περαιτέρω στην κατανομή των εδρών, τα 3/5 των εδρών λαμβάνει ο Συνδυασμός του εκλεγέντος Δημάρχου και τα 2/5 οι υπόλοιποι συνδυασμοί. Έτσι 11 έδρες θα λάβει ο συνδυασμός του Δημάρχου και οι υπόλοιπες 8 έδρες θα μοιραστούν στους υπόλοιπους συνδυασμούς της αντιπολίτευσης. Ως εκ τούτου θα δοθεί πολύ σκληρή μάχη και μεταξύ των Δημοτικών Συμβούλων, ενώ ισχυρά ονόματα ενδέχεται να μην καταφέρουν να εκλεγούν ξανά.

Με τον νέο νόμο πάντως επανέρχεται η πενταετής θητεία των αυτοδιοικητικών αρχών, όπως ακριβώς ίσχυσε μεταξύ 2014 και 2019. Επομένως, οι νέοι αυτοδιοικητικοί θα αναλάβουν καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2024 και η θητεία τους θα λήξει την 31η Δεκεμβρίου 2028.

Πέννυ Κ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ «Γ»: Καθώς πλησιάζουμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές η εφημερίδα μας και η ιστοσελίδα της θα συνεχίσει να τηρεί τη δέσμευσή της για σοβαρή και αμερόληπτη ενημέρωση, καθώς και ισόρροπη αντιμετώπιση όλων των συνδυασμών. Το σίγουρο είναι ότι την επόμενη ημέρα ο τόπος μας  θέλει όλους στο πλευρό του, χωρίς αντιπαραθέσεις και ακρότητες!