Γορτυνία δεν είναι μόνο τα 5 δημοφιλή χωριά!

Editorial – Ιανουάριος 2014

Πυκνώνουν και πάλι τα αφιερώματα σε εφημερίδες και περιοδικά, αλλά και σε τηλεοπτικές εκπομπές, που προβάλλουν τη Γορτυνία ως κοντινό χειμερινό προορισμό. Ένα από αυτά είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε πρόσφατα στην εκπομπή “60΄ λεπτά Ελλάδα” με το γνωστό δημοσιογράφο Νίκο Μάνεση. Και όπως ήταν αναμενόμενο τα 60΄ λεπτά φάνηκαν πολύ λίγα για να αναδείξουν όλες τις ομορφιές της Γορτυνίας αλλά και την πληθώρα των παραδοσιακών οικισμών της!

Μας ήρθε όμως κατά νου για άλλη μια φορά μια μικρή “πικρία”: Γορτυνία δεν είναι μόνο τα πέντε πιο γνωστά και πολυδιαφημισμένα χωριά της: Βυτίνα, Δημητσάνα, Στεμνίτσα, Λαγκάδια και Καρύταινα. Κι΄ αυτό γιατί όλα τα αφιερώματα κυρίως προβάλλουν την περιοχή γύρω από αυτά τα χωριά. Και σε ένα βαθμό βέβαια αυτό είναι όντως δικαιολογημένο, αφού αυτά τα μέρη έχουν αναπτυχθεί πλήρως τουριστικά και προσφέρουν ποικίλες δραστηριότητες στους επισκέπτες (για διαμονή, φαγητό και διασκέδαση)

Όμως υπάρχει και η υπόλοιπη Γορτυνία με τα αμέτρητα χωριουδάκια της, που και αυτή έχει πολλά αξιοθέατα να αναδείξει. Και ίσως κάποιος να δυσκολευτεί να βρει κατάλυμα να μείνει, μπορεί όμως με αφετηρία τα παραπάνω τουριστικά μέρη να διοργανώσει ημερήσιες εκδρομές.

Έτσι υπάρχουν και τα χωριά των τέως Δήμων Κοντοβαζαίνης, Τροπαίων και Κλείτορος, με σημείο κατατεθέν τους τη μαγευτική και παρθένα Λίμνη του Λάδωνα! Αλλά και η περιοχή της Ηραίας, με τα Ιαματικά Λουτρά, το Φαράγγι της Γκούρας και τους 27 οικισμούς της!

Σε αυτά τα μέρη μπορεί κάποιος να συναντήσει μικρά γραφικά χωριουδάκια, τα περισ-σότερα ανεξερεύνητα και απομονωμένα, που μαγεύουν όμως με την ομορφιά τους και το αναλλοίωτο παραδοσιακό τους χαρακτήρα. Κάθε χωριό έχει και τη δική του ιστορία και σίγουρα κάτι θα βρεθεί να κεντρίσει το μάτι του επισκέπτη. Μια πετρόκτιστη βρύση, ένα παραδοσιακό γεφύρι, ένα ιστορικό μνημείο, πιθανόν ένα Λαογραφικό Μουσείο, που έχει δημιουργήσει με κόπο ο τοπικός Σύλλογος, ή ένα κοντινό Μοναστήρι.

Και μπορεί να μη βρει εύκολα κατάλυμα για διαμονή, αλλά σίγουρα θα βρει κάπου να φάει (πάντα γευστικά και οικονομικά), ένα καφενείο να ξεκουραστεί και να ακούσει πα-λαιές ιστορίες από τους λιγοστούς ντόπιους αλλά πολύ φιλόξενους κατοίκους του…

ΠΕΝΝΥ Κ. ΚΑΛΥΒΑ