Γυναικείο άρωμα στην Υπάτη Διοίκηση της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε οι εργασίες του 75ο Συνέδριο της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής που πραγματοποιήθηκε στο Σικάγο από 9 έως 12 Ιουνίου 2022. Το φετινό Συνέδριο ήταν αφιεριωμένο στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 καθώς επίσης και το μέλλον του Ελληνισμού στις Η.Π.Α.
Το Συνέδριο ξεκίνησε με αγιασμό και προσευχή. Οι εργασίες άρχισαν με τις αναφορές των αξιωματούχων της απερχόμενης διοίκησης. Μεταξύ των άλλων θεμάτων που απασχόλησαν το συνέδριο ήταν και το Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης και τα διάφορα ζητήματα που τον απασχολούν. Ιδιαίτερα η καθ’ ύψος επέκταση του Νοσοκομείου και η αναβάθμιση του, καθώς και η κατασκευή κυλικείου στο Νοσοκομείο που ήταν ένας πάγιος στόχος για την Ομοσπονδία μας, ιδιοκτήτρια του ιδρύματος. Σύμφωνα με τον ΙΙεριφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγώτη Νίκα το ζήτημα της επέκτασης του Νοσοκομείου είναι σε τροχιά υλοποίησης, έχει ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη και θα ενταχθεί για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Περιφέρειας.

Οσον αφορά το κυλικείο, το συνέδριο ενέκρινε την πρόταση της απερχόμενης διοίκησης για την κατασκευή του έργου στο Νοσοκομείο. Οι εργασίες θεμελίωσης θα ξεκινήσουν άμεσα . μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενώ παράλληλα θα ξεκινήσουν και οι εργασίες εκμίσθωσης του. Το μεγαλύτερο μέρος από τα καθαρά έσοδα από την λειτουργία του κυλικείου θα διατίθενται:

1) Για τις άμεσες ανάγκες του Παναρκαδικού Νοσοκομείου όπως: ιατρικό μηχανικό εξοπλισμό, ιματισμό συντήρηση και άλλα προγράμματα .

2) Ως βοήθημα (υποτροφία! που θα δίνεται με βάση εκπαιδευτικά και κοινωνικά κριτήρια, σε έναν ή περισσότερους φοιτητές τού τμήματος Νοσηλευτικής τής Σχολής Επιστημών Υγείας τού Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ή για άλλες ανάγκες της ίδιας σχολής, υπό την προϋπόθεση ότι θα λειτουργεί το τμήμα αυτό στην Τρίπολη.

Μάλιστα για τις ανάγκες του Πανεπιστημίου που και αυτό είναι στις προτεραιότητες της Π.Ο.Α.. η Ομοσπονδία σε συνεργασία με την διοίκηση του Νοσοκομείου έχει παραχωρήσει αρκετούς χοίρους για την στέγαση υπηρεσιών του τμήματος Νοσηλευτικής. Οι χώροι αυτοί βρίσκονται στο ίδιο κτίριο που στεγάζονται και οι υπηρεσίες της Διοίκησης του Ιδρύματος.

Στο φετινό συνέδριο η Π.Ο.Α.. τίμησε όλους τούς εν ζωή Πρόεδρους με το βραβείο «Αλέξανδρος Παπαναστασίου» για την σημαντική τους προσφορά στην Ομοσπονδία.

Τιμήθηκαν επίσης ο Δημήτρης και η Ελένη Μπούσης με το βραβείο «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» για την εξαιρετική τους προσφορά στον Ελληνισμό και για το πλούσιο φιλανθρωπικό τους έργο.

Ο κυβερνήτης της Μεσοδυτικής Περιφέρειας Ταξιάρχης Σταματόπουλος με το βραβείο «Βασίλειος Χέλης» για την συμβολή του στον εκσυγχρονισμό του κτιρίου που είναι γνωστό ως Αρκαδικό Σπίτι.

Ο Βουλευτής Αρκαδίας και πρώην Υπουργός κ. Κώστας Βλάσης, ο Διοικητής του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης κ. Αναστάσιος Τζανής και ο Νομικός Σύμβουλος της Π.Ο.Α. στην Ελλάδας κ. Νίκος Δελφάκης για την προσφορά τους στην Π.Ο.Α., στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο και την συμμετοχή τους στο 75° Εθνικό Συνέδριο.

Το Συνέδριο καθώς και τις παράλληλες εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Σικάγο κ. Εμμανουήλ Κουμπαράκης και όλοι οι ανωτέρω προαναφερθέντες καθώς επίσης ο κ. Εντι Ζεμενίδης εκτελεστικός διευθυντής της Οργάνωσης Ελληνό-Αμερικανικής Ηγεσίας (HALC).

Μηνύματα και χαιρετισμούς στο Συνέδριο έστειλαν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Παναγιώτης Νίκας, η ταμίας του Κουκ Κάουντι, κα. Μαρία Πάππας καθώς και άλλοι παράγοντες.

Στο συνέδριο συμμετείχαν 68 σύνεδροι εκπροσωπώντας 17 τμήματα/συλλόγους της Π. Ο.Α. το οποίο έκλεισε με την εκλογή Νέας Διοίκησης όπου για πρώτη φορά εξέλεξε γυναίκα πρόεδρο, με παράλληλη αύξηση γυναικών και νέων ανθρώπων που συμμετέχουν στην Νέα Διοίκηση.

Σύνθεση Διοίκησης 2022-2024
Πρόεδρος, Αγγελική Βουρνά
Α’ Αντιπρόεδρος Ευαγγελία Γ. Σουρούνη
Β’ Αντιπρόεδρος, Γιάννης Μπουρνάζος
Γ’ Αντιπρόεδρος, Γιώργος Ξερακιάς
Γραμματέας ,Δρ. Γιάννης Σαραντόπουλος
Ταμίας, Γιάννης Βέμης
Νομικός Σύμβουλος, Κατερίνα Λιάπης
Αντιπρόσωπος Νεολαίας, Ελένη Κατσιμάλη

Κυβερνήτες
Μεσοδυτικής Περιφέρεια, Κώστας Λαμπράκης
Ανατολικής Περιφέρειας, Χρήστος Βουρνάς
Δυτικής Περιφέρειας, Τζόαν Σάλτας

Συμβούλιο Επιτρόπων
Ανδρέας Παπαντωνίου, Πρόεδρος
Γιώργος Κ. Σουρούνης, Αναπληρωτής Πρόεδρος
Γιώργος Ρεβελιώτης, Πρόεδρος Επιτροπής Νοσοκομείου Πρώην Πρόεδρος

Μέλη
Κώστας Καπόγιαννης, Πρώην Πρόεδρος

Δημήτριος Φίλιος, Πρώην Πρόεδρος Θεοφάνης

Μιτσινίκος Γιώργος Κανελλόπουλος

Το συμβούλιο θα συμπληρωθεί με δυο ακόμη μέλη από την Δυτική Περιφέρεια, καθώς επίσης και η Επιτροπή Νοσοκομείου

Τέλος, το φετινό συνέδριο συγκαταλέγεται στα καλύτερα που έχουν οργανωθεί τα τελευταία χρόνια από την Π.Ο.Α. άψογο από κάθε πλευρά, οργάνωση, ποιότητα και επίσης ψυχαγωγικό για τους συνέδρους και όλους τους συμμετέχοντες. Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας και η Οργανωτική Επιτροπή είχαν προβλέψει και την παραμικρή λεπτομέρεια του Συνεδρίου. Σε αυτό το πλαίσιο είχαν συμπεριληφθεί παράλληλες εκδηλώσεις και βεβαίως το πικνίκ που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12, Ιουνίου και να κλείσει έτσι πανηγυρικά το 75ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας. Περισσότερα από 450 άτομα πέρασαν από το πικνίκ και είχαν την ευκαιρία να γευτούν τα πλούσια εδέσματα που ετοίμαζε η Οργανωτική του Επιτροπή ς του πικνίκ στις υπαίθριες ψησταριές.

Προγραμματικές Δηλώσεις της Νέας Προέδρου
«Είναι μεγάλη τιμή για μένα που η Παναρκαδική Ομοσπονδία Αμερικής με εξέλεξε να είμαι η πρόεδρος της, για τα επόμενα δύο χρόνια. Είναι η πρώτη φορά στα 91 χρόνια από την ίδρυση της που εξέλεξε μία γυναίκα στο αξίωμα της προέδρου.

Αναλαμβάνω τα καθήκοντα μου με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που απαιτεί η θέση αυτή. Είμαι ευτυχής που στην καινούργια διοίκηση μετέχουν και άλλες πέντε γυναίκες, οι οποίες με τον ενθουσιασμό τους και τις ικανότητες τους θα προσεγγίσουν τα θέματα με διαφορετικό τρόπο και θα φέρουν μία ισορροπία, η οποία θα βοηθήσει στην διεκπεραίωση των νέων απαιτήσεων και προκλήσεων.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό της Νέας Διοίκησης είναι η συμμετοχή πολλών νέων με εξαιρετικές ικανότητες και σύγχρονες ιδέες, οι οποίοι θα δώσουν μια νέα πνοή στην Ομοσπονδία μας. Έτσι, η νέα Διοίκηση είναι πιο αντιπροσωπευτική. Έχει μεν παλ,αιά μέλη, των οποίων η γνώση, η πείρα, και η σοφία είναι απαραίτητα στοιχεία για την επίτευξη των στόχων της Παναρκαδικής. Ξεκινάμε λοιπόν όλοι μαζί με δυναμισμό, αισιοδοξία, και αυτοπεποίθηση.
Η Ομοσπονδία μας θα παίξει σπουδαίο ρόλο και θα μετέχει στην επίτευξη λύσεων σε διαχρονικά θέματα που απασχολούν τον απόδημο Ελληνισμό όπως το δικαίωμα ψήφου των ομογενών και άλλα επιμέρους θέματα που αντιμετωπίζουμε όταν επισκεπτόμαστε την πατρίδα μας.
Προσωπικά έχω μερικές ιδέες τις οποίες θα φέρω στην Διοίκηση για συζήτηση και λήψη αποφάσεων. Μερικές από αυτές είναι:
■ Φιλοξενία νέων στην Ελλάδα, στο Αρκαδικό Χωριό,
■ Περιήγηση στα όμορφα μέρη της Αρκαδίας, ορειβασία,
■ Επισκέψεις σε μοναστήρια πανηγύρια, και γραφικά χωριά της Αρκαδίας.
■ Πεζοπορία στην Αρκαδία υπάρχει μεγάλο δίκτυο για κάθε επίπεδο εμπειρίας στην πεζοπορία.
■ Rafting στον Λούσιο ποταμό.
■ Μεγάλο ενδιαφέρον έχει το φεστιβάλ, μαγειρικής της Μεσογείου και συναυλίες στο Λεωνίδιο
■ Επανασύνδεση με το πανεπιστήμιο Αρκαδία το οποίο έχει έδρα στην Πενσιλβάνια και παράρτημα κλασικών σπουδών στην Αθήνα
Ένα άλλο σπουδαίο θέμα είναι ο εκσυγχρονισμός των μέσων επικοινωνίας και ενημέρωσης που θα τονίζουν τα προγράμματα και δραστηριότητες της ΠΟΑ, και ιδίως των νέων. θα προβάλλουν αξιόλογα μνημεία, τις ομορφιές της Αρκαδίας, videos και pod casts, Ελληνικής Ιστορίας, Μυθολογίας, λογοτεχνίας, και Ελληνικού πολιτισμού. Όμως, ταυτόχρονα, θα πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας και να δώσουμε έμφαση σε δραστηριότητες εδώ στην Αμερική οι οποίες θα βοηθήσουν την προσέλκυση νέων οι οποίοι έχουν γεννηθεί σε αυτή την χώρα. Οι επιθυμίες και οι ανάγκες αυτών διαφέρουν από τις δικές μας και θα πρέπει να τους δώσουμε την πρωτοβουλία να εκφράσουν τις επιθυμίες τους και να τις φέρουν εις πέρας με την βοήθεια μας.
Ήμουν και είμαι της γνώμης ότι πρέπει να συνεχίσουμε την επαφή με την πατρίδα Ελλάδα και να μεταφέρουμε αυτή την επαφή και στα παιδιά μας, γιατί είναι απαραίτητο στοιχείο της προσωπικότητας μας να ξέρουμε από που είμαστε και ποιοι ήταν οι πρόγονοι μας. Γνωρίζοντας τις ρίζες του κάποιος, καταλαβαίνει περισσότερο τον εαυτό του, έχει περισσότερη εμπιστοσύνη, είναι πιο ευτυχής και ζει αρμονικότερα στην κοινωνία.
Πολιοί πηγαίνουν στην γη των προγόνων μας, την κοιτίδα του Δυτικού πολιτισμού, για την ομορφιά της και την Ιστορία της. Πόσο μάλλον εμείς που είμαστε Έλληνες απόγονοι ενδόξων προγόνων τους οποίους όλος ο κόσμος θαυμάζει.
Για τους παραπάνω λόγους ήμουν και συνεχίζω να είμαι πιστεύω ότι η επαφή με την Ελλάδα και ιδιαίτερα με την Αρκαδία είναι απαραίτητη και θα πρέπει κατά καιρούς να διεξάγουμε το Εθνικό μας Συνέδριο στην πατρώα γη. Η Παναρκαδική Ομοσπονδία Αμερικής είναι και θα μείνει, ένα ζωντανό δυνατό και δραστήριο κομμάτι της ομογένειας με διαχρονική προσφορά σε θέματα που αφορούν την ομογένεια και γενικότερα τον Ελληνισμό. Ευελπιστώ ότι θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε τις προσπάθειες μας και την προσφορά μας για το καλά του Ελληνισμού της Αμερικής και των απανταχού Ελλ,ήνων».
Αγγελική Βουρνά Πρόεδρος Π.Ο.Α.