* Άρθρο του Νικολάου Καλτεζιώτη, Προέδρου της ΔΑΕ και τ. Υπουργού
Η Διεθνής Αρκαδική Εταιρία ιδρύθηκε στις 7 Μαΐου 2007 ως μη κερδοσκοπικός κοινωφελής φορέας, που διέπεται από τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα, με τα κάτωθι 15 ιδρυτικά μέλη :
- Anton John, καθηγητής Πανεπιστημίου South Florida
- Gilb Charls, επιχειρηματίας, τ. Δήμαρχος Arcadia City
- Δαλακούρας Γεώργιος, εφοπλιστής, Διοικητής Αγίου Όρους
- Δενδρινός Άγγελος, Μουσειολόγος
- Καλτεζιώτης Νικόλαος, Επιχειρηματίας, τ. Υφυπουργός Παιδείας
- Lantman Betty, Εθνολόγος, τ.Προέδρος Arcadia University
- Μπρέγιαννος Σωτήριος, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω
- Ολάγια Πέδρο. Ιστορικός-Συγγραφέας
- Παπανδρέου Ζουμπουλία, Επιχειρηματίας
- Παρασκευόπουλος Ιωάννης, Καθηγητής, τ. Αντιπρόεδρος Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
- Παπασταύρου Μπριγκίτα, τ. προέδρος Αγροτουριστικής Α.Ε.
- Σούντρης Δημήτριος, Δημοσιογράφος, τ. Δημάρχος Τριπόλεως
- Σπυροπούλος Επαμεινώνδας, Ιατρός -Οινολόγος
- Jenkins Mark, Εκπαιδευτικός, Διευθυντής προγράμματος Κολλεγίου Christ School Canterburry,
- Χριστοδουλόπουλος Γεώργιος, Οικονομολόγος – Επιχειρηματίας.
Δυστυχώς, εξ αυτών έχουν φύγει από τη ζωή, ο Anton John, Gilb Charls, Δαλακούρας Γεώργιος ,Δενδρινός Άγγελος, Σούντρης Μίμης και Jenkins Mark, που αποτελούσαν ακρογωνιαίους λίθους για την Δ.Α.Ε..
Η έμπνευση για την δημιουργία της και την λειτουργία της έγινε τον Αύγουστο του 2005 από τους Άγγελο Δενδρινό, Νικόλαο Καλτεζιώτη, Μίμη Σούντρη και Πέδρο Ολάγια.
Ο τρόπος δημιουργίας της Δ.Α.Ε. περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια στις σελίδες 223-224 και 225 στο βιβλίο της αυτοβιογραφίας μου, που εκδόθηκε το 2022.
Έδρα της Εταιρίας ορίστηκε γραφείο μου επί της οδού Χατζηκωνσταντή αρ 28-30 στην Αθήνα(Αμπελόκηποι) που παραμένει έως σήμερα.
Οι σημαντικότεροι σκοποί της ΔΑΕ, που τέθηκαν στο Καταστατικό της, είναι οι κάτωθι:
- Η αξιοποίηση του παγκόσμιου αρκαδικού πολιτιστικού κεκτημένου.
- Η μελέτη και η ανάδειξη του διαχρονικού και οικουμενικού συμβολισμού της Αρκαδίας, άρρηκτα συνδεδεμένου με τις αξίες του ανθρωπισμού, της ειρήνης, της αρμονίας, του σεβασμού, της φύσης, της χαράς, της ζωής, της ελευθερίας, της ευαισθησίας, του μέτρου, της απλότητας και της επιστροφής στην ουσία.
- Η δημιουργία διεθνούς δικτύου πόλεων, περιοχών, ιδρυμάτων, φορέων και επιχειρήσεων, που φέρουν το όνομα «Αρκαδία».
- Η καλλιέργεια του Αρκαδικού Ιδεώδους στην αρκαδική και ελληνική κοινωνία, καθώς και η ενίσχυση των ουσιαστικών δεσμών ανάμεσα στην Αρκαδία και στις Αρκαδίες όλου του κόσμου.
- Η θεσμοθέτηση τακτικών εκδηλώσεων πολιτιστικού και καλλιτεχνικού χαρακτήρα στην Αρκαδία και στις πόλεις του διεθνούς δικτύου «Αρκαδία».
Από της Ιδρύσεώς της έως σήμερα η Δ.Α.Ε. και το Δίκτυο αυτής έχουν πραγματοποιήσει έναν μεγάλο κύκλο εκδηλώσεων και ενδεικτικά:
- Διοργανώθηκαν έξι(6) Διεθνή Συμπόσια: στη Μαντινεία (2007 και 2008), στον Πύργο Γκουτελά στο Φορέ της Γαλλίας (2009), στην Πάφο (2010), στην Λευκωσία (2011) και στο Λονδίνο (2016). Ιδιαίτερα θέλω να αναφερθώ στο συβνέδριο της Πάφου, διότι υπήρξε η πρώτη επαφή της «Διεθνούς Αρκαδικής Εταιρίας» με τους Κύπριους αδελφούς μας στην περιοχή της Πάφου, που ιστορικές μελέτες αναφέρουν ότι πρώτα κατοικήθηκε από Αρκάδες, όταν τα πλοία του βασιλιά Αγαπήνορα της Αρχαίας Τεγέας, προσάραξαν στις ακτές της Πάφου, μετά την εκστρατεία της Τροίας. Επίσης, θέλω να τονίσω ότι στο συνέδριο αυτό, για πρώτη φορά, είχα την τύχη να γνωρίσω τον χαρισματικό και πεφωτισμένο Μητροπολίτη τότε Πάφου Γεώργιο και σημερινό Αρχιεπίσκοπο ΚΥΠΡΟΥ, ο οποίος όχι μόνο ευλόγησε την έναρξη του συνεδρίου μας, αλλά εκφώνησε μία σημαντική ομιλία για τον ρόλο της Εκκλησίας της Κύπρου στη διατήρηση του Ελληνισμού στην Κύπρο, κατά την πολυετή διάρκεια της κατοχής της από πολλούς κατακτητές. Από τότε έγινα όχι μόνο φίλος αλλά και θαυμαστής του θεάρεστου και εθνικού έργου, που επιτελούσε και εκτελεί.
- Έχουν ενταχθεί στο δίκτυο πάνω από 220 μέλη από 12 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της ΕΛΛΑΔΟΣ, το έργο και η προσφορά των οποίων σχετίζεται με την Αρκαδία και το Αρκαδικό Ιδεώδες.
- Εκδώσαμε πρωτογενές υλικό ενημέρωσης, εκπαίδευσης και υποδομής, για την ανάπτυξη διεθνών προγραμμάτων σχετικά με την Αρκαδία και το Αρκαδικό Ιδεώδες .
- Μεταγλωττίσαμε στην Αγγλική και στην Γαλλική την βραβευμένη ταινία του Αρκάδα σκηνοθέτη Αλέξανδρου Παπαηλιού «ET IN ARCADIA EGO: Πατρίδα είναι η παιδική ηλικία».
- Προετοιμάζεται η Ισπανική, Αγγλική, Γαλλική και Γερμανική μετάφραση της θεμελιώδους εκδόσεως «ΕΥΔΑΙΜΩΝ ΑΡΚΑΔΙΑ» του Ισπανού ελληνιστή Pedro Olalla (Ιδρυτικού Μέλους της Εταιρίας).
- Κυκλοφόρησαν οι δίγλωσσες εκδόσεις «ΤΑ ΑΡΚΑΔΙΚΑ» (αγγλικά, ελληνικά) του Καθηγητού John P. Anton (Επιτίμου Προέδρου της ΔΑΕ), ο συλλογικός τόμος-λεύκωμα «ΑΓΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΧΑΙΑΣ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΣ» και το ενημερωτικό εγχειρίδιο «ΑΡΚΑΔΙΑ ΚΑΙ ΑΡΚΑΔΙΚΟ ΙΔΕΩΔΕΣ» (Ελληνικά, Αγγλικά).
- Ανακηρύχθηκε συμβολική έδρα της Εταιρίας το Παγκύπριο Γυμνάσιο στην Λευκωσία και θεσμοθετήθηκε το εκπαιδευτικό περιηγητικό πρόγραμμα «Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΓΑΠΗΝΟΡΑ», με σκοπό την δημιουργία και ενδυνάμωση των στενών ιστορικών και πολιτιστικών δεσμών και σχέσεων Αρκαδίας και Κύπρου μέσα στους αιώνες.
- Στις 31 Αυγούστου 2008 υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας με την Κίνηση Πολιτών «Διάζωμα» και τον ιδρυτή και πρόεδρό του, τον εξαίρετο και δημιουργικό αγαπητό μου φίλο Στάυρο Μπένο, για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Αρχαίας Μαντινείας.
Συγχρόνως, από την πρώτη ημέρα της ιδρύσεώς της, για την ΔΑΕ αποτέλεσε κύριος στόχος η δημιουργία διεθνούς πολιτιστικού κέντρου στον εμβληματικό χώρο της Αρχαίας Μαντινείας, που θα συμπεριελάμβανε Μουσείο σύγχρονης τεχνολογίας και ψηφιακό κέντρο πληροφόρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αρχαίας Μαντινείας και της υπόλοιπης Αρκαδίας, για όλους τους Έλληνες και τους Αρκάδες της διασποράς αλλά ταυτόχρονα και ενημέρωσης όλων των επισκεπτών της Αρκαδίας για τουρισμό στα όμορφα, μοναδικά και ιστορικά χωριά της.
Για τον σκοπό αυτό επιδιώξαμε την συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία Αρκαδίας και με το Υπουργείο Πολιτισμού. Έτσι πετύχαμε:
- Με την υπ’ αριθμ. ΥΠ.Π.Α/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Φ.39/32760/1189 απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού στις 11-6-2010 εγκρίθηκε το αίτημα της Διεθνούς Αρκαδικής Εταιρίας για την μετατροπή του τουριστικού περιπτέρου εντός του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μαντινείας σε χώρο προβολής του αρκαδικού ιδεώδους και εξυπηρέτησης των επισκεπτών του αρχαιολογικού χώρου
Ο τότε υπουργός Ανάπτυξης Ι. Παπαθανασίου χρηματοδότησε την αποζημίωση για την αποχώρηση των των μισθωτών του ως άνω περιπτέρου που είχε λειτουργήσει επί πολλά χρόνια ως χώρος εστίασης(δίπλα στην Αγία Φωτεινή).
- Με την υπ’ αριθμ. ΥΠΑΙΘΠΑ/ΓΔΜΠΚ/ΤΑΠ/11825/1716/12822 απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού στις 22-1-2013 εγκρίθηκε η μελέτη της Διεθνούς Αρκαδικής Εταιρείας για την μετατροπή του τουριστικού περιπτέρου εντός του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μαντινείας για την χρήση που περιγράφεται στην παραπάνω απόφαση.
- Με την υπ’ αριθμ. ΥΠ.Π.Α/ΓΔΑΠΚ/ΔΑΑΠ/Φ.01-10/239184/140540/1294 απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού στις 17-9-2014 παραχωρήθηκε στη Διεθνή Αρκαδική Εταιρεία η χρήση του τουριστικού περιπτέρου για περίοδο 10 ετών εντός του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μαντινείας, σύμφωνα με τις παραπάνω αποφάσεις των προκατόχων του.
Έτσι ξεκινήσαμε τις απαραίτητες εργασίες προετοιμασίας του χώρου με απομάκρυνση των κατεδαφιστέων οικοδομικών στοιχείων και του παλαιού εξοπλισμού από το κτίριο, σύμφωνα με την σχετική πολεοδομική άδεια. Στην συνέχεια αναθέσαμε την σύνταξη μελέτης ολοκληρώσεως του όλου έργου στην εταιρεία Ι.Β. ΒΑΣΙΣ ΙΚΕ, που εκπόνησε σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία Αρκαδίας.
Όλες οι μελέτες έτυχαν έγκρισης του ΚΑΣ και εκδόθηκαν οι σχετικές υπ’ αριθ. 18/14-4-2010 και αρ 26/30-10-2012 αποφάσεις αυτού.
Το κόστος της μελέτης καθώς και των πρώτων εργασιών των οπτολιθοδομών των τοίχων βάσει της κατόψεως της μελέτης κάλυψαν χορηγίες, του ευπατρίδη Αρκάδα Αθανασίου Μαρτίνου και των μελών της ΔΑΕ.
Οι οικοδομικές εργασίες δεν ολοκληρώθηκαν λόγω έλλειψης πόρων κατά την περίοδο της οικονομικής ύφεσης.
Στη συνέχεια και ύστερα από προτροπή και διαβεβαίωση στήριξης εκ μέρους του τότε Δημάρχου Τρίπολης αειμνήστου Δημήτρη Παυλή και του τότε Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη, συγκροτήσαμε τον φάκελο υποβολής αιτήματος προς την Αναπτυξιακή Εταιρία της Περιφέρειας-Δημου ΑΡΚΑΔΙΑ 2020 ΑΜΚΕ, για την χρηματοδότηση της πρώτης φάσης του έργου, που αφορούσε στην ολοκλήρωση του οικοδομικού μέρους καθώς και στον ηλεκτρολογικό και μηχανολογικό εξοπλισμό του εν λόγω κτιρίου, συνολικού προϋπολογισμού 480.000 Ευρώ.
Το ως άνω έργο κρίθηκε ώριμο από το ΔΣ της ΑΡΚΑΔΙΑ 2020 ΑΜΚΕ και εντάχθηκε στον πίνακα έργων προς έγκριση.
Αναμένοντας την πρόσκληση για να συνεχισθούν οι διαδκασίες, μεσολάβησαν οι Εκλογές και οι αλλαγές στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον Δήμο Τρίπολης και το ΔΣ της ΑΡΚΑΔΙΑ 2020, με αποτέλεσμα το έργο αφ΄ ενός μεν να μείνει στάσιμο, αφ΄ ετέρου δε να εγγραφεί αντί στα έργα κατηγορίας ΣΔΙΤ στην κατηγορία των έργων ιδιωτικής πρωτοβουλίας, με πρόβλεψη €180.000 αντί των προϋπολογισθέντων 480.000€.
Στις 7/7/2020 ο υποφαινόμενος, ως Πρόεδρος του Δ.Σ. της Δ.Α.Ε. και ο Άγγελος Δενδρινός, Μουσειολόγος και Γενικός Γραμματέας της Δ.Α.Ε. (ο οποίος αποτελούσε την ψυχή και την καρδιά της Δ.Α.Ε., χάρις στις απέραντες εγκυκλοπαιδικές γνώσεις που είχε κυρίως για την Αρχαία Ιστορία, όχι μόνο της Ελλάδος αλλά και ολοκλήρου της Ανθρωπότητος και τον οποίο χάσαμε από την ζωή την 23/3/2021), επισκεφθήκαμε την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, η οποία μας άκουσε με εξαιρετικό ενδιαφέρον και παρέλαβε η ίδια τον σχετικό φάκελο του έργου, το οποίο μας υποσχέθηκε με ενθουσιασμό ότι θα προωθήσει και θα αναλάβει την υλοποίησή του το ίδιο το Υπουργείο Πολιτισμού, δεδομένου ότι έληγε σε σύντομο χρόνο η παραχώρησή του προς την Δ.Α.Ε..
Δυστυχώς, παρά την κατά καιρούς υπενθύμισή μας δεν έγινε καμμία έως σήμερα προώθηση του ως άνω θέματος, πιθανώς λόγω του covid-19 και του φόρτου εργασίας της Υπουργού Πολιτισμού. Όμως ευελπιστούμε ότι σύντομα θα κλείσει ο κύκλος αυτός και το έργο θα υλοποιηθεί.
Η Διεθνής Αρκαδική Εταιρία ήταν εξαρχής και εξακολουθεί να είναι ένας φορέας ανοιχτός σε όλους εκείνους, που θέλουν να στηρίξουν τους σκοπούς της και να βιώσουν το όμορφο ταξίδι του Αρκαδικού Ιδεώδους. Η Διεθνής Αρκαδική Εταιρία θέλει και επιδιώκει να συμβάλει στην ανάπτυξη της Αρκαδίας και είναι ανοιχτή σε κάθε πρόταση συνεργασίας με άλλους φορείς ή άτομα, που έχουν την ίδια πρόθεση. Όμως, δεν μονοπωλεί ούτε θέλει να μονοπωλεί την Αρκαδία. Θεωρεί ότι κάθε Αρκάδας (είτε κατά την καταγωγή είτε κατ’ επιλογή) έχει την δύναμη και το δικαίωμα να πάρει πρωτοβουλίες, που θα στηρίξουν την Αρκαδία που θα αναδείξουν το Αρκαδικό Ιδεώδες. Και όπως έκανε εξ αρχής η Διεθνής Αρκαδική Εταιρία θα χειροκροτεί, θα στηρίζει και θα ενδυναμώνει κάθε τέτοια προσπάθεια. Και όσοι θεωρούν ότι η πορεία της Διεθνούς Αρκαδικής Εταιρίας δεν είναι στα μέτρα τους, δεν χρειάζεται να μεμψιμοιρούν γιατί ούτε από την τσέπη τους πήραμε χρήματα ούτε τα δικά τους δικαιώματα στερήσαμε. Μακάρι αυτοί να κάνουν καλύτερα πράγματα απ’ αυτά, που έκανε η Διεθνής Αρκαδική Εταιρία, να είναι πιο αποτελεσματικοί απ’ αυτήν και να συμβάλουν με καλλίτερο τρόπο στην ανάδειξη της Αρκαδίας και του Αρκαδικού Ιδεώδους.