Η δύναμη του νερού: το εντυπωσιακό Φράγμα του Λάδωνα! (ph)

Ένα από τα πιο επιβλητικά αξιοθέατα της Λίμνης Λάδωνα, είναι το Φράγμα του ποταμού Λάδωνα. Το Φράγμα είναι κατασκευασμένο στην περιοχή Πήδημα, σε υψόμετρο 422,40m και έχει ύψος 56m και μήκος 101,5m.

Σε όλη την Ελλάδα έχουν κατασκευαστεί δεκάδες φράγματα, τα οποία εξυπηρετούν διάφορους σκοπούς. Τα πιο συνήθη είναι τα Υδροηλεκτρικά Φράγματα, τα οποία κατασκευάζονται με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω της εκμετάλλευσης της δυναμικής ενέργειας του νερού.

Με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Επιτροπής Φραγμάτων στην Ελλάδα βρίσκονται 135 μεγάλα φράγματα, με ύψος μεγαλύτερο από 15 μέτρα. Το πρώτο σύγχρονο φράγμα είναι του Μαραθώνα (1929), το οποίο κατασκευάστηκε από την ΕΥΔΑΠ. Ακολουθεί το Φράγμα του Λιθότοπου (1933), το Φράγμα του Λούρου (1954), ενώ τέταρτο είναι το Φράγμα του Λάδωνα (1955).

Ο Υδροηλεκτρικός Σταθμός Λάδωνα της Δ.Ε.Η., βρίσκεται στην περιοχή Κάτω Σπάθαρι (της Δημοτικής Ενότητας Τροπαίων), σε απόσταση 6 χλμ από την Εθνική οδό Τριπόλεως-Πύργου. Ο Σταθμός λειτουργεί με τα νερά της τεχνητής Λίμνης, που δημιουργήθηκε με την κατασκευή φράγματος στον ποταμό Λάδωνα. Το νερό από το φράγμα διοχετεύεται στους υδροστροβίλους των δύο ηλεκτρογεννητριών του εργοστασίου, με σήραγγα μήκους 8.620 μ

Η μαγευτική τεχνητή Λίμνη του Λάδωνα, που δημιουργήθηκε από το τεχνητό φράγμα το 1955, μέσα σε μια άγρια χαράδρα των βουνών, αποτελεί σήμερα έναν από τους πιο σημαντικούς φυσικούς βιοτόπους της Πελοποννήσου. Έχει δε μήκος 15 χλμ.

Φωτό: Βασίλης Κουτρουμάνος