Η μοναδική ταινία «Αρκαδία 1900. Καμπανία της Ανατολής» ύμνος για το ελληνικό κρασί

*Στον ιστορικό κινηματογράφο ΣΤΟΥΝΤΙΟ, στην πλατεία Αμερικής προβάλλεται καθημερνά στις 7μμ το μυθοπλαστικό ντοκιμαντέρ “Αρκαδία 1900. Καμπανία της Ανατολής” (παραγωγής ΕΡΤ και Κέντρου Κινηματογράφου)

Το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Αρκαδία 1900. Καμπανία της Ανατολής» του Κώστα Σπυρόπουλου, που είναι παραγωγής της ΕΡΤ και του Κέντρου Κινηματογράφου, προβάλλει την άγνωστη ιστορία του κρασιού από την Αρκαδία που κατέκτησε τον κόσμο.

Σκηνοθεσία: Κώστας Σπυρόπουλος Σενάριο Κώστας Σπυρόπουλος Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Ισίδωρος Σταμούλης, Σοφία Σειρλή, Οδυσσέας Σταμούλης. Πρωτότυπη μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα.

Ερμηνεύει την άρια «Ο Νέος Κόσμος» ο Μάριος Φραγκούλης Η άγνωστη και τραγική ιστορία ενός παραγωγού σαμπάνιας, στα τέλη του 19ου αιώνα, στην Τεγέα, είναι το θέμα της ταινίας, «Arcadia 1900, Champagne d’ Orient», του Κώστα Σπυρόπουλου, που κάνει πρεμιέρα στις αθηναϊκές αίθουσες στο STUDIO… στις 26 Οκτωβριου.

Η υπόθεση της ταινίας είναι η άνοδος, ο θρίαμβος και η πτώση της οικογενειακής Οινοποιίας Αδελφών Παπανικολάου από την Αρκαδία. Ήθελαν να μετατρέψουν το οροπέδιο της Τρίπολης σε μια Καμπανία της Ανατολής. Τ

ο όραμά τους δεν ήταν μια υπερφίαλη επιδίωξη, καθώς βασιζόταν στην απόλυτη ταύτιση – ομοιότητα της επαρχίας Καμπανία της Γαλλίας με το οροπέδιο της Μαντινείας σε ό,τι αφορά τη σύσταση του εδάφους, το μικρο-κλίμα, το υψόμετρο και, ιδίως, την καλλιέργεια της αρωματικής ποικιλίας φιλέρι. Ο σκηνοθέτης ανακάλυψε πρωτότυπο κινηματογραφικό υλικό γυρισμένο στην Ελλάδα από το 1916 έως το 1927, από Μαγυάρους, Γάλλους και Έλληνες οπερατέρ, το οποίο προβάλλεται για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Η σύνθεση αρχειακού υλικού με σύγχρονες αναπαραστατικές σκηνές και οι ερμηνείες των ηθοποιών έφεραν διακρίσεις στην ταινία σε 27 διεθνή Φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικά η κριτική επιτροπή του DUBAIInternationalFilmFestival, απονέμοντας ειδική μνεία στην ταινία σημείωσε «Μια πρωτότυπη κινηματογραφική πρόταση έρχεται από την Ελλάδα.

Μια ταινία τεκμηρίωσης με στυλ μυθοπλασίας, που δεν είναι το κλασσικό docudrama, αλλά ένα υβριδικό docufiction, όπου η μυθοπλαστική αναπαράσταση δημιουργεί μετα-documents και η κλασσική προβολή αρχείων λειτουργεί ως μυθοπλασία». Η κριτική επιτροπή του DocFestΧαλκίδας, βράβευσε την ταινία με το δεύτερο βραβείο ταινίας μεγάλου μήκους, «για την ποιότητα της δραματοποιημένης αφήγησης και την άρτια αναπαράσταση εποχής».

Στην Κύπρο η επιτροπή του διεθνούς Φεστιβάλ ΑΕΙ, απένειμε ειδική μνεία στην ταινία «για την πρωτότυπη ανάδειξη ένος άγνωστου έως τώρα αρχειακού κινηματογραφικού υλικού».

Μια γεύση από την ταινία δίνει το τρέηλερ :