Η παρουσίαση του βιβλίου «Μνήμες και Γεύσεις της Γορτυνίας» (ph)

Με επιτυχία και μεγάλη προσέλευση κόσμου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022 η παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίνας Διαμαντοπούλου – Τρουπή με τίτλο «Μνήμες και Γεύσεις της Γορτυνίας». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ιλίου, έναν Δήμο που «χτυπά» η καρδιά των Γορτυνίων της Αθήνας.

Την παρουσίαση του βιβλίου συντόνισε η εκδότρια της εφημερίδας «Γορτυνία» και Γεν. Γραμματέας της Ένωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου Πέννυ Καλύβα.

Στην αρχή εκ μέρους των διοργανωτών απεύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αρκάδων Ιλίου, ιατρός Γιάννης Κουτσιανδρέας καθώς και ο Δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος, από Καλυβάκια Γόρτυνος.

Στη συνέχεια τέσσερις ξεχωριστοί ομιλητές παρουσίασαν εκτενώς τις ποικίλες θεματικές ενότητες που αναπτύσσονται στις 450 σελίδες του βιβλίου. Ο Διευθυντής του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής  Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών Ευάγγελος Καραμανές, ο Φιλόλογος και τ. Πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Βυτιναίων “Άγιος Τρύφων” Παναγιώτης Παπαδέλος, ο Ταγματάρχης ε.α. γεωπολιτκός επιστήμων Γεώργιος Πραχαλιάς και ο Γεώργιος Φραγκάκης, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Ιλίου. Ακόμα χαιρετισμό απεύθυνε και ο τ. Δήμαρχος Γορτυνίας Ιωάννης Γιαννόπουλος, ο οποίος συνεργάστηκε στενά με την συγγραφέα Μαρίνα Διαμαντοπούλου από όσα αξιώματα της ανέθεσε, ιδίως της Αντιδημάρχου αλλά κυρίως της Προέδρου της ΔΗΚΕΓ.

Όλοι οι ομιλητές εξήραν την προσωπικότητα της Μαρίνας Διαμαντοπούλου και παράλληλα τόνισαν τη σπουδαιότητα του βιβλίου στην ανάδειξη, προβολή και τη διατήρηση των ηθών του τόπου. Tο βιβλίο διανθίζεται και από σπάνιο φωτογραφικό υλικό, ενώ ο εξαιρετικός σχεδιασμός του ανήκει στο γνωστό δημιουργικό γραφείο Matrix Design του Αποστόλη Παπαγεωργίου από Ολομάδες Βαλτεσινίκου. Είναι ένα βιβλίο που όπως όλοι τόνισαν δεν θα πρέπει να λείπει από τη βιβλιοθήκη όσων θα ήθελαν να μελετήσουν τη λαογραφική παράδοσης της Γορτυνίας.

Τέλος το λόγο έλαβε η συγγραφέας του βιβλίου Μαρίνα Διαμαντοπούλου – Τρουπή, η οποία εμφανώς συγκινημένη ευχαρίστησε όλους τους ομιλητές για τα εξαιρετικά λόγια προς το πρόσωπό της, αλλά και όλους όσους βοήθησαν στην έκδοση του βιβλίου.

Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν πάνω από 150 συμπατριώτες και μεταξύ αυτών ο Βουλευτής Αρκαδίας Κώστας Βλάσης, ο τ. Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Γορτυνίας Νεκτάριος Μπαρούτσας, ο τ.Δήμαρχος Ιωάννης Γιαννόπουλος, οι Δημ. Σύμβουλοι Δημήτρης Στρίκος, Γεώργιος Δημόπουλος και Πέτρος Ζούνης, ο τέως Δήμαρχος Τρικολώνων και Πρόεδρος ΤΕΔΚΑ Γιώργος Μπαρούτσας, ο τ.Δήμαρχος Αγ.Βαρβάρας Γιώργος Καπλάνης, ο Αντιδήμαρχος Ιλίου Ιωάννης Βέργος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Δήμου Ιλίου Δημήτρης Δαλαμάγκας, Νικόλαος Δρακόπουλος και Παναγιώτα Μηλιώνη, οι δημοσιογράφοι και εκδότες των αρκαδικών εφημερίδων Κωνσταντίνος Καλύβας και Βαγγέλης Γιαννακούρας, ο δημοσιογράφος και Πρόεδρος του ΠΣΑΤ Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, ο Πρόεδρος της Παγγορτυνιακής Ένωσης Παναγιώτης Πλέσσιας και ο Γεν.Γραμματέας Παν.Αγγελακόπουλος, η Πρόεδρος της Ένωσης Τριπολιτών Ουρανία Αναγνωστοπούλου, καθώς και πολλοί Πρόεδροι ή εκπρόσωποι Γορτυνιακών Συλλόγων.

Η όμορφη και ζεστή αυτή βραδιά έκλεισε με παραδοσιακά τραγούδια του τόπου μας που ερμήνευσαν οι εκλεκτοί Γορτύνιοι καλλιτέχνες Κώστας Παυλόπουλος & Γιάννης Παυλόπουλος, Κατερίνα Κατσίγαννη, Ανδρέας Νιάρχος και Κώστας Γιαννακόπουλος.

Φωτό: Βασίλης Κουτρουμάνος

 

Μπορείτε να δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα της εφημερίδος μας στο facebook:

https://www.facebook.com/gortynia.newspaper/posts/pfbid0tH5P6TTtfSsg7B9J7zJAeGVUnkabmR163WmL779N99aSPws2tnPdEQKNNRxCKSEKl