Η παρουσίαση του βιβλίου «Μνήμες και Γεύσεις της Γορτυνίας» στη Δημητσάνα

Δελτίο Τύπου- Ευχαριστήριο

Μια πανέμορφη βραδιά βιώσαμε το βράδυ της Παρασκευής 18/8/2023 στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης του ΠΙΟΠ, στο Κεφαλάρι της Δημητσάνας.

Οι “Μνήμες και οι Γεύσεις της Γορτυνίας” παρουσιάστηκαν στον κόσμο της Γορτυνίας αλλά και στους επισκέπτες, σ’ αυτόν τον υπέροχο χώρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), ιδανικό για το θέμα του βιβλίου.

Η εκδήλωση περιλάμβανε ομιλίες διακεκριμένων ανθρώπων της κοινωνίας και της επιστήμης, βίντεο με εικόνες από το βιβλίο και παραδοσιακή μουσική.

Εκφράζω δημόσια πολλές ευχαριστίες σε όλους όσοι βοήθησαν καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην ολοκλήρωση του, όσοι συνέβαλαν στην διοργάνωση της βραδιάς, καθώς και όσοι παρευρέθησαν και τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.

Ειδικότερα για την παρουσίαση θερμές ευχαριστίες προς τους:

Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) για τη φιλοξενία

Ήρα Παπαδοπούλου, τοπική διαχειρίστρια του μουσείου, καθώς και όλο το προσωπικό για όλη τη βοήθεια.

Τους ομιλητές που αναφέρθηκαν με θερμότατα λόγια για το βιβλίο, ο καθένας με τη δική του ματιά:

-Δρ Βασιλική Χρυσανθοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Κοινωνικής Λαογραφίας στο Τμήμα Φιλολογίας του E.K.Π.Α., μέλος της Εθνικής Επιστημονικής  Επιτροπής για την Εφαρμογή  της Σύμβασης για την προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Ελλάδα (UNESCO 2003)

-Γεώργιο Πραχαλιά, γεωπολιτικό επιστήμονα, τακτικό μέλος της Εταιρείας Πελοποννησιακών Σπουδών

-Ευγενία Δημητρακοπούλου, ηλεκτρολόγο μηχανικό και μηχανικό Η/Υ, MSc, περιφερειακή σύμβουλος Πελοποννήσου

-Ελένη Τράκα, δημοσιογράφο, γενική γραμματέα της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου

Τους μουσικούς που ομόρφυναν την εκδήλωση παίζοντας παραδοσιακά τραγούδια. Τον Παναγιώτη Παπαδημητρίου (λαούτο) που είχε την επιμέλεια του μουσικού μέρους, τον Άγγελο Κοκκώνη (φλογέρα) και την Χριστίνα Ροζή (τραγούδι).

Εκφράζω πολλές ευχαριστίες σε όλους τους παριστάμενους εκπροσώπους της  περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης της Γορτυνίας, νυν και τέως, καθώς και στους εκπροσώπους πολιτιστικών συλλόγων.

Επίσης στα ΜΜΕ (έντυπα και ηλεκτρονικά) που φιλοξένησαν και φιλοξενούν στις σελίδες τους τις ανακοινώσεις μου σχετικά με το βιβλίο ή αναφέρονται σ’ αυτό

και τον Κώστα Νίτσιο για το φωτογραφικό υλικό και την βιντεοσκόπηση.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Απόστολο Παπαγεωργίου από Ολομάδες Γορτυνίας και το δημιουργικό του γραφείο  Matrix Design στη Τρίπολη για τον εξαιρετικό σχεδιασμό του βιβλίου και την καθοριστική συμβολή του στην έκδοση.

Στο τέλος της εκδήλωσης, με τη συνοδεία των μουσικών μας, προσφέραμε παραδοσιακά γορτυνιακά κεράσματα, ταυτισμένα με το περιεχόμενο του βιβλίου και πάντα με αίσθημα φιλοξενίας προς τους παρευρισκόμενους.

Οι εντυπώσεις των παρισταμένων, για το βιβλίο και για την υπέροχη βραδιά, ήταν άριστες, και τις εισπράξαμε από τα ένθερμα λόγια τους στον υπέρτατο βαθμό.

Αξίζει να αναφέρουμε την σημαντικότητα του Υπαίθριου Μουσείου Υδροκίνησης στη Δημητσάνα.

Το Μουσείο Υδροκίνησης και η τοπική διαχειρίστρια Ήρα Παπαδοπούλου προσφέρουν τα μέγιστα στον πολιτισμό και στον τουρισμό της περιοχής με άπειρες εκδηλώσεις και δράσεις ουσιαστικού περιεχομένου, ενώ προσελκύει πλήθος επισκεπτών κάθε χρόνο για να θαυμάσουν τα πολύ ενδιαφέροντα εκθέματα (μπαρουτόμυλο, νεροτριβή, νερόμυλο, βυρσοδεψείο, ρακοκάζανο, τα νερά που ρέουν άφθονα στ’ αυλάκια κ.λ.π.), δείγματα της οικονομικής δραστηριότητας των προγόνων μας.  Αποτελεί ένα μοναδικό αξιοθέατο στη περιοχή.

22-8-2023

Μαρίνα Διαμαντοπούλου-Τρουπή