Κοσμοσυρροή και συγκίνηση στην παρουσίαση του βιβλίου του π.Ιακώβου Κανάκη

Πάνω από 500 άτομα κατέκλυσαν την μεγάλη και επιβλητική αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου “Παρνασσός” ως και τα θεωρεία στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Αρχιμανδρίτη Ιακώβου Κανάκη, Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ. Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως την Δευτέρα 3 Απριλίου 2023. Το βιβλίο έχει τίτλο “Μην ξεχάσεις να αγαπήσεις” και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΓΡΗΓΟΡΗ. Πρόκειται για προσεγγίσεις στα περί αγάπης κεφάλαια του Αγίου Μαξίμου του Ομολογητού.

Στην αρχή τους παρευρισκομένους καλωσόρισε ο Καθηγητής – Φιλόλογος,  Δημήτριος Κανελλόπουλος, από Δόξα, που είχε και το συντονισμό της όλης εκδήλωσης. Αμέσως μετά απέδωσε ύμνους ο Ψαλτικός Χορός “Βυζαντινόν Αναλόγιον” υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτη κ. Ιωάννη Βαζούρα.

Το βιβλίο προλόγισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ.κ.Διονύσιος, ο οποίος προλογίζει επίσης και την έντυπη έκδοση του βιβλίου.

Χαιρετισμό ακόμα απηύθυναν ο Μητροπολίτης Μεγάρων και Σαλαμίνος κ.κ. Κωνσταντίνος, ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ.κ. Νικηφόρος και ο Δήμαρχος Γορτυνίας Ευστάθιος Κούλης.

Στη συνέχεια το βιβλίο παρουσίασαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρου και Κατερίνης κ.κ.Γεώργιος, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Συμεών Βενετσιάνος, ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος Θεμιστοκλής Χριστοδούλου και ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Σχοινάς. Όλοι τους αναφέρθηκαν τόσο στο σπουδαίο έργο αλλά και την προσωπικότητα του πατέρα Ιακώβου, όσο και στο νόημα της αγάπης στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε.

Στο τέλος ο πατέρας Ιάκωβος σε ένα πολύ θερμό χαιρετισμό ευχαρίστησε όλους τους παρευρεθέντες, τους εκλεκτούς ομιλητές, αλλά και όσους βοήθησαν οικονομικά στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης (οι Καρυτινοί Απόστολος Κοντογιάννης & Νικήτας Μαρκόπουλος και ο Παναγιώτης Αγγελακόπουλος από Παναγιά). Ιδιαίτερα όμως συγκίνησε  η αναφορά του με  θερμά λόγια στο γέροντα και μέντορά του, μακαριστό μητροπολίτη κυρό Ιερεμία και στο πόσο επηρέασε τη ζωή και τη γραφή του. Είπε χαρακτηριστικά: “Σήμερα το σώμα του μπορεί να μην είναι εδώ, είναι όμως το πνεύμα του”

Μεταξύ άλλων στην εκδήλωση έδωσαν το παρόν οι Αντιπρόεδροι της Βουλής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και Θανάσης Μπούρας, ο Δήμαρχος Γορτυνίας Ευστάθιος Κούλης, εκπρόσωπος του Δήμου Μεγαλόπολης, ο πρώην Πρόεδρος της ΤΕΔΚΑ Αρκαδίας και τ.Δήμαρχος Γιώργος Μπαρούτσας, ο Δημ. Σύμβουλος και επικεφαλής παράταξης Χολαργού – Παπάγου Δημήτρης Τούτουζας, η Πρόεδρος της Τ.Κ. Δημητσάνας Αγγελική Μπίρη, η πρώην Αντιδήμαρχος Μαρίνα  Διαμαντοπούλου, η υποψήφια Βουλευτής Αρκαδίας και Περφ.Σύμβουλος Αττικής Φωτεινή Δαλιάνη, οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Γ.Καπλάνης και Αρ. Αντωνόπουλος,, ο Πρόεδρος της Παγγορτυνιακής Ένωσης Παναγιώτης Αγγελακόπουλος με μέλη του Δ.Σ., ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Δημητσανιτών Αθ. Μαγουλιανίτης και ο Πρόεδρος του Διασυνεδριακού Κέντρου Δημητσάνας Κώστας Λάμπρος, η Πρόεδρος της Ενωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου και εκδότρια της εφ. «Γορτυνία» Πέννυ Καλύβα, ο εκδότης της εφ. «Ζάτουνα-Μάρκου-Βλόγγος» Νικολής Φίλης, καθώς και πολλοί Πρόεδροι ή εκπρόσωποι Συλλόγων.

 Σε όλους τους παρευρισκόμενους προσφέρθηκαν χειροποίητα νηστίσιμα γλυκά που ετοίμασαν κυρίες από τη Μεγαλόπολη για τον π. Ιάκωβο.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι Γορτύνιοι έδωσαν δυναμικό παρόν στην εκδήλωση. Και αυτό είναι ένα δείγμα της μεγάλης αγάπης και βαθιάς εκτίμησης που τρέφουν στο πρόσωπο του πατέρα Ιακώβου. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι τον θεωρούν «δικό τους άνθρωπο» παρόλο που δεν κατάγεται από την περιοχή. Όμως με έργα και πράξεις έχει επιδείξει εδώ και χρόνια το άοκνο ενδιαφέρον και την αγάπη του για τον τόπο.

Ευχόμαστε ολόψυχα στον πατέρα Ιάκωβο καλοτάξιδο το νέο του βιβλίο και να συνεχίζει για πολλά χρόνια το θεάρεστο έργο του.