Ξεκίνησε το Κινηματογραφικό φεστιβάλ Temenos 2022 στη Λυσσαρέα (ph)

Ξεκίνησε το Φεστιβάλ Temenos 2022 που διοργανώνεται στη μνήμη του αειμνήστου και διάσημου ελληνοαμερικανικού κινηματογραφιστού Γρηγόρη Μαρκόπουλου-Grecory Markopoulos (1928-1992), με καταγωγή εκ πατρός από Λυσσαρέα, από μέλη και φίλους του Ομίλου Temenos.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται κάθε τέσσερα χρόνια στην τοποθεσία Φούσια της Λυσσαρέας και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον διεθνώς των ανθρώπων του πνεύματος και της τέχνης, όπως κινηματογραφιστών, κριτικών τέχνης, σπουδαστών σχολών κινηματογράφου κ.α. που έρχονται από πολλές χώρες για να παρακολουθήσουν τις προβολές. Διαμένουν δε σε καταλύματα της περιοχής, καθώς και σε σκηνές.

Την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση καλωσορίσματος από το Δήμο Γορτυνίας και τη ΔΗΚΕΓ στους 170 και πλέον συμμετέχοντες στην πλατεία της Λυσσαρέας. Τους συμμετέχοντες καλωσόρισε εκ μέρους του Δήμου η ειδική Συνεργάτης του Δημάρχου Βανέσσα Μπουρνά, ενώ ο Δήμαρχος Γορτυνίας Ευστάθιος Κούλης, τους ευχαρίστησε γιατί με την παρουσία τους τιμούν το έργο του μεγάλου οραματιστή Γρηγόρη Μαρκόπουλου. Ακόμα μίλησε και ο διοργανωτής κ.Μπίβερς ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στην υολοποίηση του οράματος του Γρηγόρη Μαρκόπουλο για το TEMENOS.

Το παρόν έδωσαν ακόμα ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σταύρος Χριστόπουλος (από Λυσσαρέα), ο Πρόεδρος τη ΔΗΚΕΓ Πάικος Αναγνωστόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Χρήστος Κατής, ο Δημοτικός Σύμβουλος Δημήτρης Μπόρας,  Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων και εκπρόσωποι Συλλόγων της περιοχής.

Το Φεστιβάλ θα διαρκέσει έως τις 19 Ιουνίου 2022. Κατά τη διάρκεια αυτών των δέκα ημερών θα γίνει η προβολή της ταινίας Eniaios XII – XIV , στη συνέχεια μια τριήμερη παύση από τη Δευτέρα 13 Ιουνίου έως την Τετάρτη 15 Ιουνίου και θα ακολουθήσει η προβολή του Eniaios I – III στις Πέμπτη 16 Ιουνίου έως Κυριακή 19 Ιουνίου.

 

Λίγα λόγια για τον Γρηγόρη Μαρκόπολου

O Γρηγόρης Μαρκόπουλος, γεννήθηκε το 1928 στο Οχάιο της Αμερικής όπου είχαν μεταναστεύσει οι γονείς του. Λαμπρός καλλιτέχνης με οξυδερκή νου, καταπιάστηκε με τον πειραματικό κινηματογράφο και έγινε διάσημος στις avant-garde κινηματογραφικές σκηνές της Αμερικής και της κεντρικής Ευρώπης. To 1967, αυτοεξορίζεται στην Ευρώπη μαζί με τον συνεργάτη και σύντροφό του κ. Ρόμπερτ Μπίβερς, όπου και αποσύρει τα έργα του από την κυκλοφορία. Ήδη στο μυαλό του είχε «εγκατασταθεί» το όραμα του «Τεμένους». Η αποκλειστική δηλαδή προβολή του έργου του «Ενιαίος» σε φιλμ, αποκλειστικά σ’ ένα ξέφωτο στην όμορφη φύση της πατρογονικής του γης, τη Λυσσαρέα, μπροστά σε επισκέπτες από όλον τον κόσμο. Σαν σε συμμετοχή σε ολιγοήμερο συμπόσιο όπου η θέαση θα μετατρέπεται σε βιωματική εμπειρία. Έτσι και έγινε.
Ο Μάρκοπουλος φεύγει νικημένος από τον καρκίνο το 1992 στη Γερμανία και το όραμά του «κληρονομεί» ο συνοδοιπόρος κ. Ρόμπερτ Μπίβερς, διοργανωτής και «ψυχή» του Οργανισμού «Temenos», φίλος και λάτρης της Λυσσαρέας και της Γορτυνίας. Χάρη στον κ. Ρόμπερτ Μπίβερς αλλά και την υποστήριξη στον οργανισμό από τον Δήμο Γορτυνίας, το «Temenos» αποτελεί μια διοργάνωση με σπουδαία σημασία για την ευρύτερη περιοχή καθώς προσελκύει προσωπικότητες από την Αμερική, την Ευρώπη και την Αυστραλία. Διάσημοι σκηνοθέτες, καθηγητές πανεπιστημίου, διανοούμενοι και φοιτητές κινηματογραφικών σχολών, φιλομαθείς και αυθεντικοί σινεφίλ λαμβάνουν μέρος στο «Temenos» προκειμένου να γνωρίσουν το έργο και την τεχνική του αείμνηστου Μαρκόπουλου. Τεχνική που χαρακτηρίζεται αμετάκλητα από την χρήση μονών καρέ με κινηματογραφημένο περιεχόμενο και την παρεμβολή λευκών και μαύρων καρέ, που διακόπτουν την συνεχή ροή των εικόνων.